SÂMBĂTĂ, 27 MARTIE ORA PĂMÂNTULUI

Distribuie pe:

În fiecare an, în ultima sâmbătă a lunii martie, sute de milioane de oameni din peste 7.000 de orașe din aproape 200 de țări sting luminile, timp de o oră (20.30 - 21.30 ora locală) - un gest simbolic, de solidaritate, pentru a demonstra că le pasă de soarta și de viitorul planetei, puternic amenințată de schimbările climatice. Evenimentul este cunoscut ca “Ora Pământului” (“Earth Hour”) și este organizat de World Wide Fund for Nature (WWF).

La inițiativa WWF- Australia, pe 31 martie 2007, peste 2,2 milioane de oameni și 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră, ca semn al conștientizării problemelor de mediu cu care se confruntă planeta. Mii de oameni au ieșit atunci pe străzile orașului, sărbătorind Pământul în diferite feluri: petreceri și concerte fără surse de electricitate, observații astronomice, picnicuri în familie la lumina lumânării, plimbări cu bicicleta etc.

În 2008, cu puțin timp înainte de eveniment, orașul Toronto din Canada a anunțat că se alătură acestei manifestații și nu a trecut mult până când aproape 400 de orașe din 35 de țări s-au mobilizat pentru a marca acest eveniment.

Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut, în doar câțiva ani, ca Earth Hour să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie.

În România, Earth Hour se sărbătorește din anul 2009, alăturându-se, astfel, comunității globale ce include peste două miliarde de oameni. De la un început relativ timid - de 9 orașe la prima ediție - Earth Hour a devenit o întrecere anuală în inițiative pozitive, o dată importantă în calendarul primăriilor, un gest simbolic replicat în casele oamenilor din întreaga țară și un eveniment popular în viața comunităților mai mici și mai mari.

Din anul 2012, țara noastră are trei Capitale Earth Hour România, care și-au câștigat acest titlu în urma participării la Competiția pentru Capitala Earth Hour - Bistrița, Timișoara și Satu Mare. An de an, tot mai multe instituții, dar și “simpli cetățeni” (inclusiv din județul nostru) s-au alăturat acestei mișcări, al cărei mesaj este același în întreaga lume: planeta este casa noastră comună, iar problemele cauzate de schimbările climatice și de extra-consum sunt atât de grave, actuale și complexe, încât este nevoie urgentă de acțiune la nivel mondial. Iar solicitarea, la unison, a milioane de oameni de pe tot globul trebuie să ajungă la cele mai înalte foruri decizionale.

Anul trecut, din cauza crizei globale de sănătate COVID-19, evenimentul s-a desfășurat exclusiv în mediul online.

În ciuda vremurilor dificile și a condițiilor neprielnice, Earth Hour 2020 a fost un veritabil succes, avertizându-i pe toți pământenii că nu putem învinge schimbările climatice fără a proteja natura și nici să refacem “o lume naturală înfloritoare” fără un climat stabil. Ediția de anul trecut a fost catalogată drept “un moment de forță și inspirație”, reamintindu-le oamenilor că trebuie să aibă grijă unii de alții și de planetă - casa noastră comună. Evenimentul a înregistrat un record remarcabil, fiind organizat în 190 de țări și teritorii - mai multe ca niciodată - și s-a bucurat de cea mai mare acoperire online înregistrată de-a lungul timpului, precum și de sprijin oferit de personalități publice de renume, activiști de mediu, organizații și companii celebre.

De ce este Ora Pământului atât de importantă în 2021?

Anul 2021 marchează începutul unui deceniu important pentru acțiuni climatice și de protejare a mediului înconjurător. Anul acesta, liderii din întreaga lume vor lua decizii care vor avea impact asupra viitorului nostru.

Toată lumea are un rol de jucat pentru ca acest deziderat să fie dus la bun sfârșit.

În cadrul acestei ediții, Earth Hour va atrage atenția asupra necesității urgente de a aborda probleme legate de protejarea naturii și de pericolul degradării biodiversității, în contextul schimbărilor climatice.

Cu dovezi care indică o legătură strânsă între distrugerea naturii și incidența crescândă a focarelor de boli infecțioase precum COVID-19, Earth Hour 2021 îi va reuni pe oameni, cerându-le “să vorbească în favoarea naturii”.

Anul 2021 reprezintă un prilej excepțional de a ne transforma relația cu lumea naturală: este anul în care liderii mondiali vor lua decizii cruciale privind mediul înconjurător, schimbările climatice și dezvoltarea durabilă, pentru a proteja planeta de degradări ulterioare. Efectele acestor decizii ne vor croi viitorul - al nostru și al planetei - în deceniile următoare. Până în 2030, natura și viața sălbatică ar putea fi recuperate. Am putea avea locuri de muncă ecologice, aer mai curat și un viitor mai sănătos pentru generațiile următoare.

Date fiind restricțiile impuse de pandemie, și anul acesta majoritatea țărilor vor marca online Ora Pământului.

Multe repere emblematice își vor stinge luminile într-un gest simbolic de susținere: Turnul Eiffel, Tokyo Skytree, Portul Victoria din Hong Kong, Poarta Brandenburg din Berlin, Piața Sf. Petru, Colosseumul din Roma, grădinile din Golful Singapore ș.a.

De-a lungul anilor, Earth Hour a constituit forța din spatele realizărilor ecologice, inclusiv promovarea cu succes a unei noi legislații pentru protejarea mărilor și pădurilor: plantarea a 17 milioane de copaci în Kazahstan; furnizarea de sobe eficiente din punct de vedere al consumului de energie din surse regenerabile familiilor din Nepal și Madagascar și iluminarea caselor cu energie solară, în India și Filipine; mobilizarea sprijinului public pentru crearea unei zone marine protejate de 3,4 milioane de hectare în Argentina; crearea unei păduri de 2.700 de hectare în Uganda. În 2018, Polinezia Franceză s-a mobilizat, cu succes, pentru a proteja 5 milioane de kilometri pătrați pentru a salva ecosistemele oceanelor.

WWF este una dintre cele mai mari și mai respectate organizații internaționale non-guvernamentale care lucrează în scopul conservării naturii, având o rețea de peste 5 milioane de susținători în întreaga lume și derulând proiecte în peste 100 de țări, pe toate continentele.

WWF activează în țara noastră din anul 2006, contribuind la conservarea zonelor naturale și a biodiversității din Munții Carpați și de-a lungul Dunării. În fața unor amenințări majore pe care mediul înconjurător le înfruntă astăzi, în special dezvoltarea economică haotică, cu proiecte care nu țin cont de impactul ecologic, WWF se concentrează pe acțiuni de protejare și de refacere a mediului înconjurător, care pot produce schimbări reale și de durată, în beneficiul naturii și al oamenilor deopotrivă.

(surse - www.wwf.org.uk/earth-hour; worldwildlife.org, earthhour.org; /ora-pamantului.ro/wwf-si-earth-hour/ foto - insauga.com; romania-actualitati.ro)

 

Lasă un comentariu