CUM PROCEDEAZĂ CEI PROGRAMAȚI PENTRU VACCINARE DACĂ SE INFECTEAZĂ CU COVID-19

Distribuie pe:

Persoanele care se infectează cu coronavirus în timp ce sunt programate la vaccin sau după ce au fost vaccinate deja cu o doză pot să își păstreze schema de vaccinare existentă, însă trebuie să îndeplinească pași în plus.

Explicații în acest sens a dat, la DiGi24, Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților privind Vaccinarea AntiCovid.

În cazul infectării după prima doză

Există două scenarii în acest caz: infectarea cu Covid-19 se întâmplă la scurt timp de la vaccinarea cu prima doză, iar persoana respectivă se vindecă în perioada până la rapel, atunci doza de rapel poate fi administrată la data programată, dacă persoana este negativă la momentul respectiv.

În al doilea scenariu, în care infectarea se produce cu puțin timp înainte de data programată pentru rapel, iar persoana este încă pozitivă la acea dată, atunci se poate lua măsura excepțională a amânării rapelului până la 42 de zile pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, cu până la 35 de zile pentru vaccinul Moderna, și cu până la trei luni pentru vaccinul AstraZeneca, toate fiind calculate de la data administrării primei doze de vaccin.

Persoanele care se regăsesc în acest al doilea scenariu trebuie să contacteze centrul de vaccinare și să transmită situația fără să facă o nouă programare în platformă, pentru a evita vaccinarea în afara intervalului precizat mai sus.

Centrul de vaccinare va reprograma persoana respectivă la momentul în care este vindecată și poate să îi fie administrată doza de rapel.

Mai există o variantă de reprogramare, prin platformă (se poate face programare suplimentară, dar trebuie să fie ales același centru de vaccinare la care s-a făcut prima doză).

Doza de vaccin este deja alocată și rezervată persoanei respective și va fi folosită pentru rapel chiar dacă mai târziu de data programată inițial.

Infectat cu coronavirus, dar asimptomatic

Persoanele pozitive, dar asimptomatice trebuie, de asemenea, să aștepte până ce se vindecă și au test negativ la Covid-19, înainte de a se vaccina cu prima sau cu a doua doză.

Pentru persoanele care au avut infecție asimptomatică, dar nu s-au vaccinat cu nicio doză, vaccinul se face după vindecare. (L.P.)

Lasă un comentariu