PAPA FRANCISC A OFICIAT SLUJBA DE FLORII ÎN CADRU RESTRÂNS, ÎN BAZILICA SFÂNTUL PETRU

Distribuie pe:

Papa Francisc a oficiat slujba din Duminica Floriilor catolice în Bazilica Sfântul Petru, aproape goală din cauza restricțiilor pentru combaterea coronavirusului, îndemnând credincioșii să fie apropiați de săraci și de cei aflați în suferință, informează Reuters, potrivit agerpres.

Înaintea pandemiei, Duminica Floriilor, care marchează începutul Săptămânii Mari de dinaintea Paștelui, zeci de mii de persoane umpleau Piața Sfântul Petru purtând în mâini ramuri de măslin și de palmier, în cadrul unei ceremonii desfășurate în aer liber.

Anul acesta, doar circa 120 de credincioși au luat parte la mesa de duminică, alăturându-se papei și celor 30 de cardinali, într-o aripă secundară din enorma Bazilica Sfântul Petru.

În Italia este în vigoare un nou lockdown național, preconizat să se încheie după Paște. Vaticanul, oraș-stat suveran, situat în centrul Romei, a aplicat restricții similare.

Aproape toți participanții la slujbă, mai puțin papa și membrii corului, au purtat măști.

Vaticanul a recreat, la scară redusă, ceremonia tradițională din Duminica Floriilor, suveranul pontif, în vârstă de 84 de ani, însoțit de cardinali, defilând către altar cu ramuri de palmier în mâini.

Duminica Floriilor comemorează ziua când, potrivit Evangheliei, Isus a intrat în Ierusalim, fiind întâmpinat de mulțime, după care a fost crucificat cinci zile mai târziu.

În timpul slujbei, papa Francisc s-a deplasat cu un șchiopătat vizibil. Suveranul pontif suferă de sciatică, afecțiunea care îi provoacă durere la nivelul picioarelor atunci când se acutizează.

În predica din timpul slujbei, televizată și transmisă pe tot globul, papa Francisc i-a sfătuit pe credincioși să nu lase credința să slăbească prin transformarea în obișnuință și să se lase uimiți de Dumnezeu și de bunătate.

“Odată cu harul uimirii ajungem să ne dăm seama că primindu-i pe cei respinși și marginalizați, apropiindu-ne de cei bătuți de soartă, îl iubim pe Isus. Pentru că acolo îl întâlnim: în cei care ni se par cel mai puțin frații și surorile noastre, în cei respinși și abandonați”, a spus acesta.

Celelalte slujbe din timpul Săptămânii Mari - Joia Patimilor, Vinerea Mare, Sâmbăta Mare și Paște, duminica viitoare, se vor desfășura de asemenea cu un număr redus de participanți.

Italia a înregistrat 107.636 de decese asociate COVID-19 de la debutul pandemiei în februarie anul trecut, cel mai grav bilanț din Europa după Marea Britanie.

 

 

 

Lasă un comentariu