EUROSTAT: ROMÂNIA A ÎNCEPUT ANUL 2021 CU UNA DINTRE CELE MAI RIDICATE INFLAȚII ȘI CREȘTERI DE PREȚURI DIN UE

Distribuie pe:

Rata anuală a inflației în zona euro a revenit în teritoriul pozitiv în luna ianuarie 2021, în timp ce în Uniunea Europeană a crescut semnificativ, de la 0,3% până la 1,2%, țările membre cu cele mai ridicate rate ale inflației fiind, la fel ca și la finele anului trecut, Polonia, Ungaria, Cehia și România, arată datele publicate de Eurostat.

Comparativ cu situația din luna decembrie 2020, rata anuală a inflației în ianuarie 2021 a scăzut în trei state membre, a rămas stabilă în șase țări și a crescut în 18. În România, rata anuală a inflației a crescut până la 2% în ianuarie, de la 1,8% în decembrie. Comparativ, în prima lună din 2020, rata anuală a inflației în România era de 3,9%.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflației din UE au fost înregistrate, luna trecută, în Polonia (3,6%), Ungaria (2,9%), Cehia (2,2%) și România (2%). La polul opus sunt două state membre UE unde rata anuală a inflației a fost negativă: Grecia (minus 2,4%) și Slovenia (minus 0,9%).

În zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor l-au avut serviciile, cu majorare de 0,65 puncte procentuale, urmate de prețurile la bunuri industriale (creștere de 0,37 puncte procentuale) și prețurile la alimente, băuturi alcoolice și țigări (plus 0,30 puncte procentuale). În schimb, scăderea prețurilor la energie a șters 0,41 puncte procentuale din avansul inflației, în luna ianuarie.

Revenirea în teritoriul pozitiv a inflației în luna ianuarie, după mai multe luni în care zona euro a avut o inflație negativă, aduce acest indicator mai aproape de ținta de 2% urmărită de Banca Centrală Europeană pe termen mediu.

În cazul României, Institutul Național de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflației a urcat la 2,99% în luna ianuarie a acestui an, de la 2,1% în decembrie, în condițiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 3,25%, mărfurile alimentare cu 2,88% iar serviciile cu 2,51%.

“Prețurile de consum în luna ianuarie 2021 comparativ cu luna decembrie 2020 au crescut cu 1,3%. Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (februarie 2020 - ianuarie 2021) față de precedentele 12 luni (februarie 2019 - ianuarie 2020), calculată pe baza IPC, este 2,6%”, se arată în comunicatul INS.

Banca Națională a României (BNR) estimează o inflație de 2% la sfârșitul primului trimestru din acest an, de 2,2% la finalul trimestrului II și de 2,4% la sfârșitul trimestrului III. La finalul anului se estimează o inflație de 2,5%.

Sursa: Agerpres (G4 Media.ro)

Producătorii susțin că, de Paști, prețul legumelor și fructelor, carnea de miel și de porc vor fi cu circa 30% mai mare față de lunile anterioare. Și prețurile produselor industriale și serviciilor vor crește în perioada următoare. Cauzele sunt cunoscute.

Ce creșteri de prețuri vor determina saltul inflației în 2021? Prețurile administrate și tarifele la energia electrică și gaze vor avea a doua contribuție la creșterea inflației la 3,4% în 2021, de la puțin peste 2% în 2020.

* Rata anuală a inflației IPC a fost revizuită în creștere cu 0,9 puncte procentuale (pp) pentru finalul lui 2021, față de raportul din noiembrie, pe seama tuturor componentelor coșului de consum, mai puțin prețurile volatile ale alimentelor * Contribuția cumulată a componentelor de inflație exogene acțiunii politicii monetare - prețurile administrate, tarifele la energia electrică și gaze naturale, prețurile volatile ale alimentelor (LFO), cele ale combustibililor, tutunului și băuturilor alcoolice - la inflația anuală este previzionată la 1,8 pp, de la o valoare aproape nulă în 2020.

Componentele coșului de consum al românilor, cu excepția prețurilor volatile ale alimentelor, vor înregistra creșteri în acest an determinând BNR să revizuiască prognoza de inflație pentru 2021 în creștere cu 0,9 puncte procentuale, până la 3,4%, după ce în 2020 inflația scăzuse spre 2%.

Prețurile administrate și tarifele la energia electrică și gaze naturale vor avea a doua cea mai mare contribuție la creșterea inflației din acest an, după influența CORE 2 ajustat, de 0,8 puncte procentuale, rata anuală a inflației IPC urmând să își mențină tendința ascendentă până la finalul acestui an, când va atinge nivelul de 3,4 la sută, conform noilor prognoze ale BNR.

(Sursa: Ziarul Financiar)

Lasă un comentariu