ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI ALE MINISTRULUI DEZVOLTĂRII, ACORDATE PRESEI TÂRGUMUREȘENE

Distribuie pe:

Peter Ferenc, în alocuțiunea sa, a afirmat că în cursul acestui an va demara și investiția pentru secția de terapie intensivă de la Clinica de Boli Infecțioase. În continuare, ministru dezvoltării a răspuns întrebărilor jurnaliștilor.

PROGRAMUL DE CONSTRUIRE A CREȘELOR

Ministrul Cseke Attila a răspuns că aceste creșe, care sunt proiectate, respectă toate prevederile legale, cu spații aerisite, restrânse, cu bucătărie și spălătorie proprie, sală multifuncțională, cabinet medical. Investiția este de 370 milioane euro pentru construirea acestor creșe în țară, cu un minim de 200 de creșe. Prin finanțare și de la Ministerul Dezvoltării, se preconizează ca din toamna anului în curs să se semneze primele contracte de execuție. Costurile pornesc de la 550 euro pe metrul pătrat, în funcție de achizițiile publice, ajunge la 850 euro pe metrul pătrat pentru construcția și mobilarea spălătoriei, bucătăriei și a zonelor adiacente, dar, deoarece clădirile vor fi construite cu consum de energie aproape la zero, prin utilizarea panourilor fotovoltaice, prețul final va fi de 1.200-1.300 euro pe un metru pătrat. Terenurile trebuie să fie asigurate în suprafață de circa 1.500 mp - 2.050 mp pentru proiectul mediu de creșă și 2.910 mp pentru proiectul cu 10-11 grupe de copii. Prin aceste calcule, prețul unei astfel de creșe va varia între 1,3 - 2,3 milioane euro, prețuri estimative.

CRITERII DE ATRIBUIRE

Criteriile de atribuire privesc asigurarea terenului, cât și numărul copiilor, deoarece se va construi în zonele unde se află mai mulți copii de acea vârstă.

SEDIUL ISU TÂRGU-MUREȘ

Este o investiție de 10,6 milioane de lei care presupune consolidare de clădire, modernizare și extindere a clădirii, inclusiv mansardare. Se va face și o eficientizare energetică a clădirii. Este vorba și de recuperarea fațadei clădirii, fiind construită în anul 1850.

DESPRE CADASTRARE

Legat de acest aspect, sunt două probleme. Este vorba de cadastrare prin finanțare națională, dar este în curs și o finanțare prin fonduri europene, prin care România și-a propus să cadastreze, în întregime, 660 unități administrativ-teritoriale. Dacă nu se rezolvă problemele proprietăților, nu se vor putea face investiții în acele localități. Subiectul trebuie să intre în dezbatere parlamentară.

STEME ȘI STEAGURI

Un reprezentant al presei de limbă maghiară a adresat o întrebare legată de steme și steaguri. Toate proiectele de steme și steaguri, care respectă procedurile legale și au avizul comisiei, vor fi propuse spre aprobare Guvernului. În județul Mureș au fost depuse două proiecte de hătărâri, legat de o stemă și de un steag.

Lasă un comentariu