VA EXISTA UN PROGRAM “RABLA” ȘI PENTRU SOBE?!

Distribuie pe:

Noul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a avansat, pe contul oficial de facebook, ideea unui nou program “Rabla”, similar celui pentru mașini sau electrocasnice, care să asigure sisteme de încălzire a locuințelor cu sobe de randament înalt.

“Mirosurile de lemne arse, amestecate cu mirosurile chimice înțepătoare, vin de la sobele caselor neracordate la rețelele de gaze, plus mirosul de hidrogen sulfurat de la depozitele de deșeuri.

Soluția? Primăriile ar fi trebuit să aibă un registru electronic cu adresă, proprietar, locația GPS, tipul sobei, tipul combustibililor folosiți și poza sobei pentru conformitate, dovadă că datele sunt corecte și colectate la față locului.

Probabil, numărul acestora este de zeci de mii. Populația care se încălzește cu aceste sobe este una săracă, în general, chiar dacă domiciliul lor este în centrul Bucureștiului. Am vizitat casele încălzite cu sobe pe combustibili solizi, unele situate în centru, altele spre periferia orașului.

Oamenii nu mai cheltuiesc în prag de primăvară 500 de lei pentru un metru cub de lemne, ci preferă să pună în sobe orice deșeu care arde și care poate încălzi apa, mâncarea și camera...

Pe termen mediu și lung, trebuie să aplicăm soluțiile care să scoată încălzirea cu lemne și deșeuri din cotidianul orașului. Cred că programul pentru mașini și electrocasnice se poate extinde către încălzirea locuințelor individuale, prin achiziția de sisteme de încălzire și ardere complete, cu randament înalt.

Particulele fine de PM 10 și PM 2.5, provenite din arderile bucăților de PAL, PFL, cărbuni, cauciucuri sau uleiuri sunt cât se poate de nocive, substanțele degajate fiind puternic cancerigene, iar poluarea cumulată a zeci de mii de focuri din încălzirea individuală fac aerul irespirabil, atât în mediul rural, cât mai ales în mediul urban, indiferent de ce localitate vorbim.

Aceste particule se ridică pe hornuri, antrenate de aerul fierbinte, și apoi cad pe sol, odată cu contactul cu aerul rece, sau rămân în suspensie în primii zeci de metri.

Între cele două cicluri ale Inventarului Forestier Național (2012-2018), stocul de lemn de foc pe picior din pădurile României a crescut cu 133 milioane metri cubi, iar cifra de afaceri a industriilor bazate pe lemn a depășit șase miliarde de euro, echivalentul a 3,5% din PIB.

În același timp, 60% din energia regenerabilă produsă de România se bazează pe energia termică din biomasă lemnoasă, utilizată pentru încălzire în sectorul rezidențial din România, și aproape patru milioane de gospodării se încălzesc cu ajutorul lemnului”, scrie șeful Gărzii de Mediu. (L.P.)

Lasă un comentariu