DUPĂ 15 ANI, TALOANELE MOV VOR AJUNGE LA PENSIONARI!

Distribuie pe:

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) anunță că, din 15 martie 2021, taloanele mov vor ajunge la toți pensionarii care primesc pensiile prin cont bancar.

“Este vorba de acele cupoane de pensii pe care poștașii trebuie să le ducă acasă celor care au optat să își primească drepturile prin bancă. Nu a fost o mare filosofie, ci doar o discuție clară cu Poșta Română, care nu respecta, de 15 ani, o obligație contractuală. În baza unui contract existent și a unei plăți de aproape 5 milioane de lei, trebuia să ducă, lunar, taloanele mov pentru cei 2,3 milioane de titulari, care primeau pensia în cont.

Conform legislației în vigoare, toți pensionarii trebuie să primească un talon de pensie. Pentru cei care încasează drepturile de pensie la domiciliu, se emite talonul de culoare roșie, ca document de plată, iar pentru cei care au optat să primească pensia prin bancă se emite talonul mov, care este documentul de informare cu privire la sumele care se achită în cont.

Necunoașterea prevederilor contractuale de către factorii poștali, perpetuată ani de zile, a fost rezolvată în doar câteva zile, printr-un act adițional semnat între Casa Națională de Pensii Publice și Compania Națională Poșta Română la Convenția-Cadru încheiată în anul 2003. Prin această Convenție se stipulează clar că taloanele mov trebuie să fie distribuite la domiciliul pensionarilor de către factorii poștali, putând fi returnate Caselor de Pensii doar după 24 de luni de la data emiterii.

Casa Națională de Pensii Publice a notificat, la începutul acestui an, Compania Națională Poșta Română asupra faptului că între 2 și 10% din taloanele mov, care ar fi trebuit distribuite la domiciliu celor care au optat să primească pensia prin cont bancar, erau returnate caselor de pensii, deși între cele două instituții exista o Convenție-Cadru în baza căreia serviciul de distribuție a acestor taloane era plătit.

Practic, aproximativ 30.000 de taloane nu erau distribuite lunar la domiciliu, iar pensionarii erau nevoiți să le ridice ulterior de la ghișeele caselor de pensii, unde erau returnate de Poșta Română, deși Casa Națională de Pensii Publice plătea 2,15 lei pentru distribuirea fiecărui talon mov”, explică MMPS, într-un comunicat de presă. (L.P.)

 

Lasă un comentariu