FOTOGRAF NEW YORK TIMES: “SLOGANUL TURISTIC AR TREBUI SĂ FIE «ROMÂNIA, ULTIMUL BASTION AL SĂLBĂTICIEI»“

Distribuie pe:

Nicholas J.R. White, un apreciat fotograf britanic care colaborează cu “The New York Times”, “TIME” și “Financial Times”, a fost de zece ori în România în ultimii trei ani, iar fotoreportajele sale au apărut în prestigioase publicații.

Pe 15 martie, Nicholas J.R. White a publicat în “The New York Times” un amplu fotoreportaj dedicat României și eforturilor Fundației “Conservation Carpathia” de a crea în țara noastră un parc național nou care să rivalizeze cu marile parcuri naționale americane. Fotoreporterul Nicholas J.R. White, care lucrează în Marea Britanie și România, a stat în țara noastră săptămâni întregi, mergând alături de rangerii Conservation Carpathia în mai multe zone din Munții Făgăraș și în special în județul Argeș, în comunele Rucăr și Dâmbovicioara. Nicholas J.R. White a scris în “The New York Times” că în Munții Făgăraș, într-un colț neașteptat al Uniunii Europene, un proiect imens de conservare se derulează de mai mulți ani, având drept scop final crearea unui “Yellowstone european”. El a venit pentru prima oară în România în 2018. Deși inițial a întâmpinat cu reticență ideea unei vizite în țara noastră, odată cu prima vizită de documentare în România s-a îndrăgostit de meleagurile și de peisajele românești și în special de zonele sălbatice. Ulterior a revenit în România pentru vizite mult mai lungi și de fiecare dată a plecat cu impresii la superlativ, reflectate și în fotoreportajele publicate în ziare de prestigiu de pe glob.

În 2017, Nicholas a fost premiat la competiția “The Lens Culture Emerging Talent Awards”, iar în 2018 a fost numit Cel mai Bun Fotograf de Peisaje al Anului în Marea Britanie. Anul trecut, Nicholas a fost recompensant cu IMA Next Landscape Award.

 

Apreciatul fotoreporter britanic a acordat un interviu pentru “Adevărul” în care vorbește despre impresiile sale legate de România și despre cele mai speciale momente petrecute în țara noastră.

- Ai mărturisit recent că înainte să mergi pentru prima oară în țara noastră nu erai prea încântat să vizitezi România. De ce ai avut această reacție?

- Nu sunt sigur, cred că eram cam naiv! Nu știam pe atunci prea multe despre România, deoarece țara ta este rar promovată ca destinație turistică în Marea Britanie. Însă de îndată ce am început să mă documentez mai mult despre România, am realizat ce minunăție ratasem!

Fotograful britanic a imortalizat numeroase peisaje sălbatice din România.

- Ce te-a făcut să îți schimbi impresia despre România?

- Impresia mea despre România s-a schimbat instantaneu, odată cu prima vizită în țara ta. De îndată ce am ajuns la țară, m-am îndrăgostit de zonele rurale din România. Peisajele îți tăiau respirația și toată lumea era atât de prietenoasă și binevoitoare. Am fost pur și simplu impresionat de căldura românilor, un popor extraordinar de primitor. Am pierdut șirul paharelor de palincă pe care le-am băut cu străinii la țară! Îmi amintesc că odată făceam fotografii în zona de vânătoare Bârsa și la un moment dat, fără să vreau, am intrat pe proprietatea cuiva. În loc să îmi ceară să plec de pe terenul lor pe care intrasem fără drept, proprietarii mi-au adus un platou cu șunculiță!

- Care a fost cea mai uimitoare imagine pe care ai păstrat-o în minte și în suflet legat de România?

- Într-o seară de iarnă, am fost invitat să merg cu rangerii de la Fundația Conservation Carpathia pe teren într-una dintre zonele sălbatice pline de farmec ale României. Am mers prin păduri cu snowmobilele și am ajuns la o pășune aflată la altitudine dincolo de copaci, pășune ce era acoperită de zăpadă. Mă uitam la pădurile ce păreau fără sfârșit, la crengile pline de zăpadă. În depărtare, apusul de soare ilumina ușor Piatra Craiului. Îmi amintesc că era atât de multă liniște și nu era nici măcar o adiere de vânt, ca și cum tot peisajul era doar pentru mine. Este o amintire minunată legată de România, amintire pe care o voi păstra mereu în suflet.

- Care sunt cele mai speciale amintiri din călătoriile făcute în România?

- Sincer să fiu, chiar dacă ador să fac fotografii și să explorez peisajele sălbatice, cele mai speciale amintiri ale mele sunt momentele scurte petrecute cu străinii. O băutură cu un păstor, o conversație cu pădurarii sau o glumă împărtășită cu rangerii în timp ce mergem pe drumurile forestiere. Am strâns multe amintiri speciale din 2018 și până acum legate de momentele petrecute cu românii. Mă simt mereu atât de bine primit în România, a devenit ca o a doua casă pentru mine.

- Care sunt lucrurile ce te-au deranjat în România?

- Să văd nivelul defrișărilor din România a fost de-a dreptul îngrijorător pentru mine. Nu mai văzusem un asemenea nivel de defrișări vreodată. Venind din Marea Britanie, unde pădurile naturale sunt rare, m-am temut că România ar putea avea aceeași soartă.

- Este vreun loc anume ce ți-a plăcut mult în România?

- Este atât de dificil să numesc un loc preferat! România are multe locuri cu adevărat deosebite. Când ajung în România, de obicei mă cazez la Zărnești și de acolo merg cu rangerii în diferite locuri. Zărnești este un orășel minunat și o bază ideală pentru cei care doresc să exploreze Parcul Național. Am, de asemenea, amintiri foarte frumoase din Valea Dâmboviței.

- Dacă ar trebui să faci o reclamă României ca destinație turistică, ce fraze ai folosi pentru reclamă?

- Aș spune că România este “Ultimul bastion al sălbăticiei”. Marea problemă este că oamenii nu pot vorbi despre România fără să se focuseze în întregime pe Dracula sau Ceaușescu! Deși cele două nume sunt părți din istoria României, țara ta are mult mai mult de oferit, trebuie însă ca oamenii să treacă peste clișee. Fără îndoială, cel mai mare atuu turistic al României este reprezentat, în opinia mea, de zonele sale sălbatice, pe care Fundația Conservation Carpathia face eforturi să le protejeze.

- Cât de optimist ești în privința creării unui Yellowstone european” în România?

- Nu va fi ușor. Va fi nevoie de ani de dedicație și angajament pentru a asigura succesul acestui proiect. Fundația Conservation Carpathia se va lovi și de obstacole, având în vedere anvergura acestei inițiative. Totuși, având în vedere ce am văzut și trăit în ultimii ani și văzând pasiunea celor care lucrează pentru Conservation Carpathia, am multă încredere că acest “Yellowstone european” va fi realizat. (adevarul.ro)

 

 

Lasă un comentariu