TOALETAREA ARBORILOR ȘI BĂTĂILE DE CAP (II)

Distribuie pe:

Continuăm prezentarea temei legată de toaletarea arborilor în cartierul Budai Nagy Antal, prin câteva opinii ale locatarilor.

Gombos Janos, strada Violetelor: “Avem un brad foarte înalt la bloc. În urmă cu mai mult de trei ani, am cerut la asociația de proprietari să-l taie, fiindcă este curbat. Când ninge, afectează balcoanele de la etajele trei și patru. În caz că se prăbușește bradul, poate să spargă geamurile locuințelor, să cadă pe mașinile parcate. În bucătărie avem igrasie datorită lipsei suficiente de raze solare”.

Gyorgy Janos, strada Panseluțelor: “Din cauza arborilor nu avem suficientă lumină naturală în casă, crengile ajung pe ferestre. Ar trebui să taie acele crengi”.

Galfi Daniel, strada Panseluțelor, responsabil bloc nr. 4: “Arborii sunt foarte aproape de bloc și afectează luminozitatea apartamentelor”.

Nemes Gabriela: “Nu s-au ținut adunările generale pentru alegerea președintelui de asociație. În timp de 20 de ani, s-au ținut doar două adunări generale. Am depus o cerere la asociație, dar n-am primit niciun răspuns. Când am cerut la asociație actele pentru reabilitarea termică a blocului, a trimis la mine o echipă de polițiști locali. Doar să se țină cont de Legea spațiilor verzi, care spune că vreo cinci feluri de copaci nu pot fi toaletați decât în cazuri extreme.

Farakas Csaba: Să respecte legea, nu le cer mai mult. Unii arbori nu pot fi toaletați, fiindcă interzice legea. Aceste toaletări sunt porcării. Este ca și cum mi-ar tăia ambele brațe și mi se spune că pot trăi și așa. Sigur că pot trăi, dar nu este același lucru. La fel și cu acești arbori care sunt masacrați. Mulți deja sunt aproape uscați. Mai bine i-ar tăia de tot, decât să-i mutileze”.

Novak Jolanda, strada Panseluțelor: “Crengile copacilor intră pe balcon și prin ferestre. Până acum n-am avut probleme cu lumina. Copacii au crescut peste înălțimea blocurilor. Arborii ar mai fi trebuit să fie toaletați. Nu sunt de părere că ar trebui tăiați de tot, să le lase o înălțime de vreo cinci metri”.

Budai Ștefan, președintele Asociației de Proprietari nr. 30: “Am citit cu plăcere articolul din ziar, în care primarul municipiului anunța că urmează a se efectua toaletarea arborilor în cartierul Budai Nagy Antal. Dar cineva a postat niște imagini pe mediile de socializare despre felul în care se fac toaletările de arbori. La fața locului a venit un consilier al Primăriei care s-a declarat nemulțumit de lucrări. Arborii din cartierul nostru au fost plantați haotic, cum s-a nimerit. Nu s-a îngrijit nimeni de ei și au crescut mai înalți decât blocurile. Arborii au fost toaletați până acum de vreo trei ori, dar și-au refăcut coronamentul. Lucrările au fost sistate. Ceva trebuie făcut. Majoritatea oamenilor din cartier sunt în vârstă mai înaintată. N-au lumină în apartamente. Ei nu prea merg la plajă, stau în balcon, dar acolo stau degeaba pentru că nu au raze de soare. În timpul zilei trebuie să stea cu lumina aprinsă în casă pentru că n-au suficientă lumină. Cred că ar trebui intervenit acolo unde este nevoie”.

După cum rezultă, sunt opinii diferite. Referitor la toaletări, este util să ne amintim de Legea Spațiilor Verzi, și aici voi face referire la Legea 313 din 2009, care modifică prevederi din Legea 24 din 2007. La Art.12: “10. La articolul 14, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu următorul cuprins: “(5) În cazul arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arțar, mesteacăn, stejar) plantați pe spațiile verzi din domeniul public, precum și al celor plantați în aliniamente în lungul bulevardelor și străzilor, pe terenurile din zonele urbane și rurale, este interzisă intervenția cu tăieri în coroana acestora, cu excepția lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranța traficului pietonal și rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum și a celor de pe traseul rețelelor aeriene.”

 

Lasă un comentariu