ZIUA UNIRII BASARABIEI CU ROMÂNIA, OMAGIATĂ LA TÂRGU-MUREȘ DE NAȚIONALIȘTI

Distribuie pe:

Pe data de 27 martie 1918 s-a înfăptuit unirea Basarabiei cu România. A fost primul pas spre înfăptuirea României Mari din acel an de grație 1918. În data de 27 martie 2021 s-au împlinit 103 ani de la acel mare eveniment istoric. Nu putem uita o sărbătoare atât de importantă, chiar dacă Basarabia a fost ruptă din trupul Țării mai târziu, iar drumul reunirii este anevoios.

Pentru a crește conștientizarea acestui eveniment istoric, ziua unirii Basarabiei cu România - 27 Martie, a fost instituită prin Legea nr. 36/2017 ca zi națională de sărbătorire. Conform legii, autoritățile administrației publice centrale și locale, organizațiile neguvernamentale, muzeele, reprezentanțele României în străinătate ar trebui să marcheze această zi prin organizarea de evenimente, manifestări publice și cultural-științifice. Dar acest lucru s-a întâmplat foarte rar în anii trecuți, iar “starea pandemică” din ultimul an a constituit un pretext pentru ignorarea totală a multor evenimente de acest tip.

Din aceste motive, dar mai ales impulsionați de sentimentul național, un grup de reprezentați ai organizațiilor Noua Dreaptă, Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu”, Asociația “Comunitatea Identitară” și studenți basarabeni aflați în Târgu-Mureș au organizat un moment simbolic în cinstea acestei zile la bustul lui Grigore Vieru din Târgu-Mureș. Locul nu a fost ales întâmplător, Grigore Vieru reprezentând unul dintre marile simboluri ale naționalismului și unionismului românesc contemporan. Cei prezenți au depus flori la bustul poetului, iar domnul Adrian Moisoiu, fost deputat în Parlamentul României în perioada 2000-2008, prezent la eveniment, a citit, în fața audienței, declarația sa rostită de la tribuna Parlamentului din 27 martie 2001, în urmă cu exact 20 de ani, prin care omagia ziua unirii Basarabiei cu România. Evenimentul s-a încheiat prin filmarea unui videoclip omagial pe acordurile melodiei “Basarabie frumoasă” și prezentarea unui bener inscripționat “Basarabia e România”. Videoclipul poate fi vizionat pe canalul Youtube “Noua Dreaptă Mureș”, la acest link: https://www.youtube.com/watch?v=9L4PZxoeoc0&t=14s

Reamintim legăturile Târgu-Mureșului cu Basarabia: municipiile Târgu-Mureș și Chișinău sunt orașe înfrățite, la Chișinău există o bibliotecă cu numele “Târgu-Mureș”, la Târgu-Mureș există acest bust al poetului basarabean Grigore Vieru și mulți studenți, absolvenți și comercianți originari din Basarabia sunt în județul Mureș.

Inițiativa acestui eveniment a aparținut membrilor organizației naționaliste Noua Dreaptă - filiala Mureș. În Târgu-Mureș, prima acțiune de tineret pentru sărbătorirea în public, în aer liber, în mod inedit, a zilei unirii Basarabiei cu România, a avut loc pe 27 martie 2010, din inițiativa aceleiași organizații. De atunci, an de an (de 11 ani), cu consecvență, membrii Noii Drepte din Mureș se străduiesc să nu treacă nemarcată această zi, într-un mod sau altul. Unirea Basarabiei cu România este unul dintre obiectivele Noii Drepte încă de la înființarea sa, din anul 2000. Lupta pentru unire continuă!

 

Lasă un comentariu