LA MULȚI ANI! ZIUA JANDARMERIEI ROMÂNE

Distribuie pe:

Sărbătorită, în fiecare an, la 3 aprilie, Ziua Jandarmeriei Române marchează data la care, în anul 1850, domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), a aprobat hotărârea Divanului Obștesc, semnând actul de înființare a jandarmeriei: “Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.

Domnul Moldovei deschisese, la 17 februarie 1850, prima adunare a Divanului Obștesc, iar la 25 februarie 1850 a solicitat Divanului să ia în discuție proiectul pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi. Divanul Obștesc a votat această legiuire la 12 martie 1850, iar la 22 martie 1850, l-a înștiințat pe domnul Moldovei că a încheiat lucrările pentru reformarea Corpului slujitorilor în cel de jandarmi.

Legiuirea promulgată de Grigore Alexandru Ghica, la 3 aprilie 1850, a constituit actul de naștere al acestei arme și a stat la baza tuturor legilor care au urmat, principiile sale rămânând valabile în întreaga istorie a Jandarmeriei Române. Potrivit acestui document, Regimentul de jandarmi din Moldova se împărțea în două subdiviziuni, fiecare având, în zona de responsabilitate, câte șase ținuturi (județe). Fiecărui ținut îi era repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga câte o companie la Isprăvnicia Iașului și la Poliția Capitalei (Iași). Rezulta, astfel, un total de 14 companii de jandarmi, cu un efectiv total de 1.433 de jandarmi călări și pedeștri.

Jandarmeria a cunoscut un amplu proces de modernizare în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Necesitatea elaborării unei legi de organizare a Jandarmeriei, în întreaga țară, a dus la promulgarea Legii pentru organizarea Jandarmeriei rurale, prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893, urmată de Regulamentul de aplicare a Legii Jandarmeriei rurale din 1 septembrie 1893

Jandarmeria română a participat pentru prima dată la un război modern, în anii 1877-1878 (Războiul de Independență), apoi la cel de-Al Doilea Război Balcanic (1913) și la Primul Război Mondial (1916-1918). După înfăptuirea României Mari, a avut loc un amplu proces de remodelare a structurilor existente înainte de război. Astfel, la 23 martie 1929, Parlamentul a pus bazele unei legi moderne și complete de organizare a Jandarmeriei rurale și, în același an, regele Mihai I (1927-1930; 1940-1947) a promulgat Statutul Jandarmeriei Rurale, care garanta: stabilitate, înaintare, retribuții și alte indemnizații, gradații, pensii, condiții de căsătorie, recompense.

În prezent, activitatea Jandarmeriei Române este reglementată de Legea nr. 550 din 29 noiembrie 2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, care stabilește statutul, atribuțiile și competențele instituției, organizarea și conducerea, drepturile și obligațiile personalului instituției. Potrivit legii, “Jandarmeria Română este instituția specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administrației și Internelor, care exercită, în condițiile legii, atribuțiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii și liniștii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private, la prevenirea și descoperirea infracțiunilor și a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum și la protecția instituțiilor fundamentale ale statului și combaterea actelor de terorism”.

PALATUL COTROCENI, ILUMINAT ÎN ALBASTRU, CU OCAZIA ZILEI INTERNAȚIONALE DE CONȘTIENTIZARE A AUTISMULUI

Palatul Cotroceni a fost iluminat, vineri seară, în albastru, începând cu ora 20,00, pentru a marca Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, a informat Administrația Prezidențială, prin intermediul unui comunicat.

“La data de 2 aprilie, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, se desfășoară Campania «Light It Up Blue», un efort global care are ca scop îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism și reintegrarea acestora în societate. Și în acest an, Administrația Prezidențială se alătură campaniei de conștientizare, în semn de solidaritate cu pacienții diagnosticați cu această afecțiune. Astfel, Palatul Cotroceni va fi iluminat în această seară în albastru, începând cu ora 20.00”.

Conform aceleiași surse, studiile recente arată că, în Uniunea Europeană, peste cinci milioane de persoane sunt afectate de autism. Prin diagnosticarea la timp și urmând terapia potrivită, peste jumătate dintre copiii cu autism pot ajunge să ducă o viață independentă, subliniază Administrația Prezidențială.

“Sloganul campaniei, ales în 2021 de Organizația Națiunilor Unite - Incluziunea persoanelor cu autism la locul de muncă: provocări și oportunități într-o lume post-pandemică - atrage atenția asupra practicilor discriminatorii și stigmatizării la locul de muncă, obstacole majore pentru persoanele cu autism”, se mai arată în comunicat.          

ORBAN: ATÂT TIMP CÂT ÎNREGISTREZI VENITURI DIN ACTIVITĂȚI TREBUIE PLĂTITE CONTRIBUȚIILE, INDIFERENT DE VÂRSTĂ

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, liderul PNL, a declarat vineri că, în opinia sa, atâta timp cât o persoană rămâne în activitate, contribuțiile și impozitele trebuie plătite, indiferent de vârstă.

Întrebat dacă ar fi de acord ca PNL să susțină un proiect de lege depus de un parlamentar liberal, conform căruia persoanele care rămân în activitate, după vârsta pensionare, ar putea să nu mai plătească contribuția CAS, Orban a arătat că, atât timp cât o persoană rămâne în activitate, contribuțiile trebuie plătite, indiferent de vârstă.

“Atât timp cât înregistrezi venituri din diferite activități, cât ești persoană activă, părerea mea este că trebuie plătite impozitele și contribuțiile, indiferent de vârstă, cu atât mai mult cu cât proiectul de lege care e supus dezbaterii și e în procedură de adoptare de către Guvern presupune posibilitatea de a munci peste 65 de ani, peste vârsta de pensionare, până la 70 de ani, o prevede ca un drept. Și, atât timp cât persoana este cea care solicită să-și continue activitatea după ce-și îndeplinește vârsta de pensionare, este o decizie a persoanei respective și este mai degrabă un drept. Ca atare, nu văd de ce ar trebui să nu mai plătească contribuția pentru pensie. Ca principiu, este foarte important ca sistemul fiscal să fie așezat pe niște principii foarte clare, trebuie reduse cât mai mult regimurile fiscale discriminatorii, trebuie asigurată, practic, o egalitate de tratament a cetățeanului, din punct de vedere fiscal”, a declarat Ludovic Orban, la finalul unei vizite efectuate la sediul Monitorului Oficial.

Lasă un comentariu