LIDERII LUMII SE PREGĂTESC PENTRU VIITOARELE PANDEMII

Distribuie pe:

Liderii mondiali se pronunță pentru elaborarea unui nou tratat care să ajute lumea să se pregătească pentru viitoarele pandemii, avertizând, totodată, asupra creșterii “naționalismului” vaccinului.

Peste 20 de lideri naționali, printre care Emmanuel Macron, Boris Johnson și Angela Merkel, au elaborat, marți, un document publicat în mai multe mijloace de informare în masă, avertizând că este vorba “nu dacă, ci când” urmează următoarea criză a sănătății.

Semnatarii solicită o mai amplă cooperare internațională și afirmă că țările ar trebui să evite izolaționismul și naționalismul.

“Vor fi alte pandemii și alte urgențe majore de sănătate. Niciun guvern și nicio agenție multilaterală nu pot aborda, pe cont propriu, această amenințare. Întrebarea nu este dacă, ci când, se menționează în articol.

Avertismentul sever survine în contextul în care țările și blocurile comerciale continuă să se contrazică în legătură cu aprovizionarea cu vaccinuri. Unii dintre cei care au semnat scrisoarea au fost implicați în reclame recente asupra transporturilor de seruri.

Uniunea Europeană și Marea Britanie se află într-un “război al cuvintelor”, de lungă durată, privind contractele producătorului AstraZeneca, iar unele state membre ale UE și-au exprimat, în mod repetat, îndoiala în legătură cu producerea și distribuția vaccinului.

Cu toate acestea, grupul care a semnat articolul de marți a abordat un ton semnificativ diferit, subliniind că unitatea și coordonarea reprezintă cheia pentru gestionarea viitoarelor pandemii.

Printre autorii documentului se numără șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care, anterior, avertizase asupra caracterului “naționalist al vaccinului” și abordării potrivit principiului “eu vreau să fiu primull”.

Liderii mondiali au scris că sunt “dedicați asigurării accesului universal și echitabil la vaccinuri, medicamente și diagnostice sigure, eficiente și la prețuri accesibile pentru această pademie și pentru cele care vor veni”.

“Credem că națiunile ar trebui să colaboreze pentru un nou tratat internațional pentru pregătirea și răspunsul la pandemie”, au adăugat ei.

Semnăturile SUA, Chinei și Rusiei lipsesc. Pe lista semnatarilor există câteva excepții importante: liderii SUA, Chinei și Rusiei nu și-au pus numele pe document, dar Tedros a afirmat că toate statele membre OMS vor fi incluse în discutițiile privind tratatul internațional.

Șeful OMS a descris scrisoarea deschisă, ca fiind semnată “pe bază de consimțământ prealabil explicit”, dar a subliniat că, pe de altă parte, comentariile statelor, inclusiv ale SUA și Chinei, au fost, “de fapt, pozitive”.

“Când va începe discuția despre tratatul privind pandemia, toate statele membre vor fi reprezentate”, a spus el.

Tedros a vorbit presei, marți, la Geneva, în urma unei întâlniri cu președintele Consiliului European, Charles Michel.

“Există un sprijin destul de semnificativ, din partea națiunilor din întreaga lume, inclusiv din partea celor care nu au semnat scrisoarea, dar care reacționează destul de favorabil la această idee” a spus Michel.

Până în prezent, peste 127 de milioane de cazuri de coronavirus au fost înregistrate oficial în întreaga lume, conform statisticii Universității Johns Hopkins. Virusul a ucis peste 2,7 milioane de oameni și a produs, în ultimul an, blocaje majore în multe regiuni ale globului.

Articolul comun survine în timp ce Europa se confruntă cu un al treilea val de pandemie și numărul de cazuri este în creștere alarmantă, în Brazilia și India. (sursa - cnn.com)

 

Lasă un comentariu