UN MARE PAS ÎNAINTE ÎN COMBATEREA DEFRIȘĂRILOR ILEGALE DIN ROMÂNIA: PĂDUREA INTELIGENTĂ

Distribuie pe:

Se vorbește din ce în ce mai mult despre obiectele de care ne folosim, că ele sunt “smart”, adică inteligente. Televizorul, telefonul, calculatorul, frigiderul, aspiratorul și multe altele, toate sunt inteligente. Față de ele, oamenii au rămas în urmă la acest capitol. Cu toate acestea, adevărul este că aceste obiecte electronice și electrocasnice au fost create de om. Dar s-a întâmplat ceva cu totul ieșit din comun: a fost creată și pădurea inteligentă. Despre acest fapt am aflat dintr-un articol din “Mesagerul de Covasna”, intitulat “Vodafone pune în funcție prima pădure inteligentă din România, pentru a preveni defrișările ilegale”. La urma-urmei, defrișările, fie ele legale sau ilegale, tot defrișări sunt ele. Dacă o pădure este defrișată complet, fie legal, fie ilegal, în cazul cel mai fericit ne spun că vor replanta pădurea. Dar, întreb, a fost cineva într-o pădure care a fost plantată? Eu am fost într-o astfel de pădure de brazi, din Lăzarea, județul Harghita, în partea de est a localității, lângă Castel și cimitir. Brazii erau sau încă mai sunt aliniați precum soldații se aliniază și ei într-un regiment. Îți conferă un sentiment ciudat, fiindcă această aliniere a arborilor pare nefirească. Trecând peste toate acestea, să vedem despre ce este vorba cu această “pădure inteligentă”.

Vodafone a anunțat, în premieră, în România, demararea unui proiect de pădure inteligentă, care va fi conectată la rețeaua Supernet. Pădurea este situată în județul Covasna. A fost dotată cu un sistem de monitorizare și semnalizare a sunetelor specifice exploatărilor forestiere. Proiectul este parte a misiunii Vodafone de a proteja mediul și, totodată, un apel pentru apărarea pădurilor din România împotriva defrișărilor ilegale. “România este printre puținele țări din Europa care se mai poate mândri cu pădurile sale virgine. Din păcate, acestea sunt în pericol de a dispărea. Unul dintre angajamentele asumate de Vodafone este acela de a proteja planeta și de a utiliza tehnologia pentru a genera impact pozitiv în societate, pentru a contribui la schimbare și progres, pentru a conecta oamenii și societatea pentru o viață mai bună și un viitor sustenabil. Soluția pe care o lansăm astăzi răspunde unei nevoi imediate de a preveni exploatările forestiere ilegale și de a putea interveni în timp util pentru a proteja ultimele areale seculare, dar și a unui obiectiv pe termen lung, de acțiune împotriva schimbărilor climatice. Să ne îngrijim de viitorul planetei este o responsabilitate care ne revine tuturor - autorități, companii, organizații de mediu și cetățeni, și fiecare dintre noi putem contribui la acest obiectiv printr-un comportament responsabil și eforturi comune”, a declarat Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România.

Soluția are la bază sistemul dezvoltat de start-up-ul non-profit Rainforest Connection, care comunică cu rețeaua Vodafone. Dispozitivele se montează în vârful copacilor, prevăzute cu senzori acustici care captează o gamă variată de sunete din mediul înconjurător. Sunetele captate sunt trimise prin internet către o platformă aflată în Cloud, dotată cu Inteligență Artificială. Aplicația analizează în timp real informația primită. În caz că se detectează zgomote, cum ar fi cele de drujbă, de autovehicule și altele, trimite în timp real alerte către o aplicație instalată pe telefoanele pădurarilor și/sau unui centru de monitorizare zonal sau național. Acest fapt le permite administratorilor pădurilor să asculte în timp real ce se întâmplă și să intervină prompt în caz de pericol. Dispozitivele sunt instalate în segmentul superior al arborilor, într-un mod neinvaziv, dotate cu panouri solare, ceea ce le asigură alimentarea cu energie și sunt protejate de intemperii. Un dispozitiv are o rază de acoperire de 1Km și poate preveni defrișarea a peste 3Kmp de pădure. “Proiectul pe care l-am anunțat astăzi demonstrează încă o dată cum tehnologia poate contribui la soluționarea unei probleme reale cu care România se confruntă și anume defrișarea necontrolată. Nu vom avea niciodată suficienți pădurari să ne protejăm complet pădurile, însă putem avea suficienți gardieni digitali care să detecteze și să ne anunțe imediat ce apare un pericol real de defrișare ilegală. Soluția noastră se bazează pe captarea în timp real, cu ajutorul rețelei Vodafone, a sunetelor specifice acțiunilor de defrișare (drujbă, motor etc.) și recunoașterea lor cu ajutorul inteligenței artificiale, urmate de transmiterea unei alerte către persoanele și autoritățile responsabile ce pot interveni pentru a stopa acțiunea de defrișare. Soluția propusă de noi este complementară măsurilor deja luate de autorități, pentru că intervine în etapa inițială, de detecție și alarmare din interiorul pădurii, înainte ca defrișarea să aibă loc”, a declarat Cătălin Buliga, Chief Technology Officer, Vodafone România. “Împreună putem” - este noua viziune de brand a Vodafone. Un documentar de circa 3 minute despre acest proiect poate fi vizionat pe internet la adresa: https://youtu.be/xsgbyQSDaIc.

 

 

 

Lasă un comentariu