PROIECT: CERTIFICATE PERMANENTE PENTRU PERSOANELE CU HANDICAP IREVERSIBIL!

Distribuie pe:

Recent, la secretariatul Camerei Deputaților, a fost depus un proiect de modificare a Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în sensul ca, pentru persoanele cu handicap ireversibil, să fie emise certificate permanente.

Astfel, potrivit proiectului, situațiile absurde, în care persoane cu handicap, cu membre amputate, sunt obligate să se prezinte cu o anumită periodicitate la comisie, chiar dacă este evident caracterul ireversibil al afecțiunii lor, vor fi eliminate.

Modificarea legii propune obligativitatea comisiilor de evaluare de a acorda certificat de handicap, pe o perioadă nedeterminată de timp, tuturor persoanelor care suferă de un handicap ireversibil.

Știu că mulți ați fost umiliți și batjocoriți, fiind rechemați în fața comisiilor de handicap, deși aveți o mână sau un picior amputat. Este nedrept! (...)

Prin modificarea legii, se va reda demnitatea cetățenilor, deoarece vor fi eliminate situațiile absurde în care persoane cu handicap, cu membre amputate, sunt obligate să se prezinte, cu o anumită periodicitate, la comisie, chiar dacă este evident caracterul ireversibil al afecțiunii lor și chiar dacă au fost emise actele normative care atestă acest lucru.

Sunt cetățeni care, anual, sau la doi ani, merg la comisiile de evaluare, unde trebuie să demonstreze că au în continuare un handicap ireversibil. Este o situație absurdă, pe care vreau să o corectez.

Știu că există un ordin comun al ministrului Muncii și al ministrului Sănătății, din 2019, care reglementează caracterul permanent al certificatului de handicap pentru acești oameni. Cu toate acestea, mi-au fost semnalate cazuri când reglementările legale nu se respectă, când membrii comisiei de evaluare s-au purtat fără empatie și fără respect față de acești oameni necăjiți. Proiectul meu vine să corecteze aceste situații”, scrie, pe pagina sa de Facebook, deputatul USR PLUS Radu Panait, inițiatorul proiectului. (L.P.)

 

Lasă un comentariu