LUCREȚIA CADAR, PRIMAR DEDA: CENTRUL DE VACCINARE DEDA E FUNCȚIONAL ȘI AȘTEAPTĂ VACCINURILE

Distribuie pe:

- Trecem, iată, printr-o profundă criză generată de pandemie dar și de neîncrederea crescândă în autorități. Știu că la Deda s-au luat măsuri pentru contracararea acestui fenomen...

- Da, am pregătit centrul de vaccinare, cu două puncte de vaccinare, prin eforturile financiare ale comunei, închiriind, cu avizul DSP Mureș, Sala de sport Deda. Centrul are toate condițiile pentru a se trece la vaccinare. Vom acoperi toată Valea Mureșului Superior, începând de la Stânceni și până la Brâncovenești, respectiv comunele Stânceni, Lunca Bradului, Răstolița, Deda, Rușii Munți, Vătava, Aluniș și Brâncovenești.

- Din experiența altora, chiar dacă s-au amenajat astfel de centre, există o lipsă acută de personal medical ...

- Avem personalul deja stabilit și comunicat DSP Mureș. Este vorba despre trei medici repartizați pe două ture de lucru. Lor li se adaugă opt asistente, repartizate pe puncte medicale și ture de serviciu. De asemenea, dispunem de registratori, două persoane. Acestora li se mai adaugă și o listă de rezerve, pentru asistenți medicali și registratori. Cel mai greu de găsit au fost medicii, noi apelând și la medicul de la Aluniș, la cel de la Rușii Munți, care ne-au oferit sprijin, dacă vaccinarea durează mai mult de o săptămână și este nevoie de ajutor suplimentar. Persoanele de care facem vorbire s-au înscris deja pe platforma DSP, anunțând că sunt dispuse să lucreze la Centrul Deda.

- Centrul de vaccinare are avizele DSP Mureș?

- Avem avizul DSP Mureș pentru alocarea Sălii de sport drept centru de vaccinare, deci spațiul respectiv e autorizat DSP. Nu știu dacă mai este nevoie și de un alt aviz.

- Atunci, înseamnă că urmează să primiți vaccinurile ...

- Da, suntem legați de primirea vaccinurilor. Când sosesc acestea, putem trece la vaccinare. Personal, am urmărit pe platforma de vaccinare și am înțeles că județului nostru i s-au repartizat 27.000 de doze din care, probabil, vom primi și noi o parte, cu care să deschidem centrul, undeva prin 10-15 aprilie. Pentru etapa a II-a, cred că termenul va fi, probabil, ajustat în funcție de primirea dozelor de vaccin. Înscrierile se fac pe platformele fiecărei comune, iar medicii de familie au listele cu pacienții din fiecare comună și - dacă vaccinul sosește - avem toate condițiile pentru derularea operațiunii, pe întreaga Vale a Mureșului Superior.

- Strict informativ, câte persoane s-ar putea vaccina, zilnic, la centrul Deda?

- Pe fiecare punct de lucru sunt 60 de doze, ceea ce înseamnă 120 de persoane, acesta fiind numărul de vaccinări zilnice, conform legii. Vreau să mai adaug că noi, aici la Deda, ne-am conformat cerințelor, asigurând tot necesarul, fără a solicita bani pentru amenajările respective, pentru care am folosit surse proprii de finanțare. Am făcut asta convinși că ajutăm oamenii din zonă, în vederea depășirii dificultăților create de pandemie.

Lasă un comentariu