DIETĂ RECOMANDATĂ POSTVACCINARE ANTI-COVID

Distribuie pe:

Pentru prevenirea sau ameliorarea eventualelor reacții adverse care pot apărea după vaccinarea anti-Covid, specialiștii de la CDC, citați de csid.ro, recomandă o dietă echilibrată, bogată în vitamina C, care să sprijine imunitatea, dar și renunțarea la alcool.

„Printre cele mai frecvente reacții adverse semnalate după vaccinul anti-Covid, indiferent că acesta este Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, se numără durerea la locul injecției, febră ușoară și (sau) frisoane, oboseală și slăbiciune, dureri musculare, amețeală, confuzie, senzație de greață și umflarea ganglionilor axilari.

După vaccinare, este destul de probabil ca reacțiile adverse să survină pe fondul unor mici inflamații, cauzate de acțiunea proteinei spike, atunci când organismul se luptă cu o infecție sau când încearcă să producă anticorpi pentru o viitoare infecție (răceală, gripă, Covid, vaccin antigripal sau vaccin anticoronavirus).

Dieta postvaccinare anti-Covid trebuie să includă neapărat supa de pui, unul dintre alimentele bogate în apă, vitamine, minerale și substanțe nutritive benefice organismului în astfel de momente-cheie. Și supa din oase de vită este benefică, deoarece conține doi aminoacizi (glicină și arginină), care au puternice proprietăți antiinflamatoare. În cele două supe, se adaugă cartofi, linte, fasole, broccoli, morcovi, ardei gras, țelină, ceapă, pătrunjel - alimente cunoscute pentru efectul lor antiinflamator și imunomodulator.

În cazul în care crește temperatura corpului, e foarte importantă hidratarea, cu apă, sucuri naturale sau ceaiuri. Ceaiul de ghimbir cu lămâie și miere poate face minuni pentru stările de oboseală, greață, amețeală, febră ușoară și dureri musculare. Și ceaiul verde este indicat după vaccinarea anti-Covid, pentru conținutul de antioxidanți benefici și pentru o hidratare optimă.

Alte alimente recomandate în dieta după vaccinul anti-Covid sunt fructele și legumele proaspete, peștele (somon, macrou, sardine, anșoa, hering), nucile și uleiul de măsline. De evitat sunt chipsurile, dulciurile, prăjelile, produsele fast-food, mezelurile și, în general, alimentele foarte procesate.

Cât privește consumul de alcool, acesta ar trebui evitat timp de trei zile înainte și după vaccinare, deoarece inhibă producția anticorpilor protectori, iar reacțiile adverse postvaccinare sunt resimțite mai intens.

Aceste reacții nu ar trebui să persiste mai mult de 48 de ore și pot fi ameliorate și cu medicamente care se eliberează fără rețetă medicală (paracetamol, ibuprofen, acetaminofen, diclofenac - unguent), explică specialiștii. (L.P.)

 

Lasă un comentariu