DINȚII PIERDUȚI AI ADULȚILOR S-AR PUTEA REGENERA...

Distribuie pe:

Cercetătorii niponi de la Universitatea din Kyoto, citați de descopera.ro, susțin că au reușit ca, prin inhibarea acțiunii unei gene numite USAG-1, un anticorp stimulează... regenerarea dinților pierduți, ceea ce va ajuta oamenii să aibă un nou set de dinți naturali.

“În cadrul studiului nostru, am modificat genetic șoareci pentru a suferi de agenezie dentară sau anodonție, condiție care face ca unii dinți să nu se dezvolte deloc.

Injectarea șoricioaicelor gestante cu anticorpul USAG-1 a determinat dezvoltarea normală a dinților în rândul descendenților acestora. Mai mult, o singură administrare a anticorpului a determinat creșterea unui dinte complet nou la șoarecii obișnuiți.

Astfel, am decis să vizăm gena USAG-1, deoarece este știut că inhibă două molecule de semnalizare, cunoscute sub numele de BMP și Wnt, ambele fiind implicate în dezvoltarea dinților. Însă, din cauza faptului că acești compuși controlează, de asemenea, creșterea unor alte organe, interferarea lor poate produce o serie de efecte secundare grave.

În timpul experimentelor lor, am testat o serie de anticorpi monoclonali diferiți, care modifică capacitatea USAG-1 de a interacționa atât cu BMP, cât și cu Wnt, deși mai mulți dintre aceștia au produs defecte grave la naștere.

În cele din urmă, am vizat un anumit anticorp care a împiedicat gena să se lege de BMP, dar nu a avut niciun impact asupra Wnt, așa că am reușit să stimulăm creșterea dinților fără a produce alte efecte nedorite.

Pe baza acestei descoperiri, concluzionăm că USAG-1 previne creșterea dinților prin legarea la BMP, reducându-i astfel activitatea.

Deși tehnica este încă foarte departe de a fi testată pe oameni, am testat anticorpul pe dihori. Aceste animale au modele dentare similare cu oamenii și, la fel ca noi, sunt difiodonți, ceea ce înseamnă că au un set de dinți de lapte, care sunt înlocuiți ulterior cu dinți adulți.

Rezultatele au indicat faptul că tratamentul este la fel de eficient pentru dihori, o singură doză de anticorp generând un dinte întreg. Acest lucru sugerează că tehnica ar putea funcționa și pentru oameni, însă vor trebui depășite o serie de probleme de siguranță, înainte ca aceasta să poată fi testată.

Deocamdată, intenționăm să repetăm experimentul pe alte mamifere, precum porci și câini”, explică oamenii de știință japonezi. (L.P.)

 

 

Lasă un comentariu