HALUL FĂRĂ DE HAL ÎN CARE AU GESTIONAT PANDEMIA ÎI FACE PE GUVERNANȚI SĂ-ȘI ADUCĂ AMINTE DE MEDICII DE FAMILIE!

Distribuie pe:

După un an de îndoieli, neajunsuri și temeri, suntem cu toții tracasați și suprasolicitați...

Într-un document sugestiv, intitulat “Scrisoare către pacient”, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) își exprimă înțelegerea, susținerea, nevoia de informații și de sprijin acordate de medicii de familie, subliniind, totodată, că, în tot acest an, marcat de situații limită, aceștia au încercat tot timpul să-și facă datoria profesională, suplimentându-și eforturile pentru a face față nevoilor ivite pe parcurs:

“Am stat între ciocan și nicovală, între autoritățile care ne-au folosit ca scut în fața nemulțumirilor firești ale pacienților, și pacienții care au avut mereu nevoie de informații, sprijin, explicații și care revendicau toate acestea de la medicii cei mai apropiați lor - medicii de familie. După un an de îndoieli, neajunsuri și temeri suntem cu toții tracasați și suprasolicitați”.

Pacienții sunt rugați să accepte faptul că, la rândul lor, și medicii au nevoie de înțelegere și susținerea reciprocă. În acest sens, SNMF a întocmit “o listă de fapte bune”, invitându-i pe pacienți să și le asume, în numele binelui comun. Redăm din conținutul scrisorii:

“* Fii răbdător și înțelegător cu personalul de la cabinetul de medicină de familie. Înțelege că acei oameni au mai multe temeri și riscuri decât majoritatea oamenilor și că oboseala și tracasarea îi pot expune unor erori.

* Folosește datele oficiale de contact pentru cabinetul medical. Nu folosi numărul personal al medicului pentru a cere consultații sau informații (...) Medicul are și el un program de lucru. Dacă ai numărul personal al medicului înseamnă că ți l-a dat pentru urgențe maxime.

* Când suni la cabinet, nu insista să vorbești la telefon pe loc, personal, cu medicul, în timpul programului de lucru. Dacă e program de cabinet, răpești din timpul dedicat unui alt pacient aflat la consultație.

* Caută pentru informare doar surse oficiale, evitând informațiile false, care urmăresc să creeze panică. Dacă totuși simți nevoia de validare, medicul tău de familie te poate ajuta cu verificarea informațiilor, dar pentru asta ar fi bine să îi scrii pe e-mail sau pe alte canale de comunicare și el îți va răspunde când are timp.

* Nu presa medicul de familie să obții trimiteri către alte specialități, dacă astfel de consultații suportă amânare. Sfătuiește-te cu medicul tău, care poate cunoaște situația din policlinici, ambulatorii și spitale, și poate evalua în mod obiectiv dacă e potrivită o trimitere.

* Vaccinează-te (...) În plus, dacă tu te vaccinezi arăți că îți pasă de cei din jur.

Dragă pacient, lumea pare să se transforme și trebuie să învățăm împreună, din mers, să ne adaptăm. Respectarea unor reguli minimale ne poate salva pe amândoi, deopotrivă!”

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie: 5% dintre medicii de familie lucrează deja în afara programului din cabinet, în centrele de vaccinare

Potrivit unui sondaj online, realizat de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de familie (FNPMF), în prima jumătate a lunii februarie, aproape două treimi dintre medicii de familie din România doresc să administreze vaccinul împotriva COVID-19 în cabinetele de medicină de familie, similar vaccinării anti-gripale anuale și celorlalte tipuri de vaccin din Programul Național de Imunizare. De altfel, și numeroși pacienți își întreabă medicii de familie când se vor putea vaccina în cabinet, unde s-au vaccinat și anti-gripal, informează Federația pe pagina sa de socializare.

“Cât privește activitatea din centrele de vaccinare organizate de primării și alte unități sanitare, 5% dintre medicii de familie lucrează deja suplimentar, în afara programului din cabinet, în centrele de vaccinare. O treime dintre medicii de familie și-ar dori să lucreze în centrele de vaccinare, în afara programului de la cabinet. Cu toate acestea, jumătate dintre medicii de familie nu își doresc să lucreze în centrele de vaccinare”, arată rezultatele sondajului, care a inclus 701 medici de familie din toate județele României și din municipiul București.

Rezultatele sondajului pot fi accesate pe site-ul FNPMF: http://fnpmf.ro/FNPMF-sondaj-administrare-vaccin-anti...

Valeriu Gheorghiță: Este mai puțin decât ne așteptam”

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că, în data de 4 mai, va începe, la nivel național, vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, exprimându-și, totodată, nemulțumirea/surprinderea că, din totalul de 10.940 de medici de familie, doar 3.028 (30%) au optat să intre în campania de imunizare: “Este mai puțin decât ne așteptam”, a comentat Gheorghiță. Acesta a mai precizat că, începând de ieri, 7 aprilie, în Timiș se derulează un proiect pilot, în care sunt implicați 50 de medici de familie, care vor administra seruri de AstraZeneca și Johnson&Johnson, care pot fi depozitate la temperaturi de 2 - 8 grade. “Vaccinurile și materialele sanitare, inclusiv trusele de adrenalină, vor fi alocate către fiecare cabinet. Programările la vaccinare nu se vor face prin platforma de programare, se realizează pe listele deschise la medicii de familie, lista proprie a fiecărui medic”.

De notat că, vaccinările în cabinetele medicilor de familie se vor desfășura în afara programului de lucru obișnuit al medicului de familie, care “își stabilește singur programul de vaccinare, încât să existe un program strict”.

Gheroghiță a mai precizat că se va asigura un instructaj tuturor cadrelor medicale și se va stabili infrastructura de distribuire a dozelor.

Potrivit surselor noastre de documentare, în rândul medicilor de familie părerile sunt împărțite: unii consideră că noua măsură va contribui la reducerea infectărilor cu noul coronavirus, scoțând, totodată, medicina de familie din situația de “Cenușăreasă” a sistemului medical, alții, însă, sunt destul de reticenți în privința reușitei acestei strategii: dr. Luminița Zane, medic de familie în Craiova, spune că ar putea vaccina 5 persoane într-o oră, dacă statul îi va deconta toate cheltuielile, întrucât numai pentru chirie ar trebui să plătească dublu: “Trebuie dezinfectat după fiecare în parte. Deci, dezinfectanți de suprafețe, atmosferă și lămpi, în plus, de distrugere, puse în acele săli. Costumația noastră care trebuie schimbată destul de des. Deci, costurile...Nu mai vorbim de partea de seringi. Nu știm - o să ni se ofere, n-o să ni se ofere...”, a spus medicul, citat de mediafax.ro.

“(...) Merg (la medicul de familie - n.n.) doar cei cu probleme de sănătate, de regulă vârstnicii și copiii foarte mici. Adică exact cei din categoriile de risc major. Ce se va întâmpla cu aceștia după contactul cu un medic infectat? Dar dacă ne gândim puțin și la persoana de sub uniforma medicală, la omul care e acolo, viața lui nu contează?

Da, toate întrebările astea ar trebui puse de către stat și reprezentanții lui. Nu se întâmplă asta. Statul oferă cu larghețe recomandări și regulamente. De exemplu, echipamentul trebuie schimbat după fiecare pacient consultat. Hai să zicem că un echipament costă aproximativ 500 de lei. La un minim 20 de pacienți/zi avem 10.000 de lei pe zi. Adică 200.000 de lei pe lună, de fapt, 400.000 de lei, pentru că există și o asistentă. La care, dacă mai adăugăm și substanțele pentru dezinfecție, depășim jumătate de milion pe lună. Medicii de familie nu fac acești bani lunar” se arată într-o postare pe facebook.com/SOS-Medicina-de-Familie.

 

 

 

Lasă un comentariu