EMISIUNE NUMISMATICĂ: 200 DE ANI DE LA REVOLUȚIA DIN 1821 CONDUSĂ DE TUDOR VLADIMIRESCU

Banca Națională a României (BNR) va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 16 aprilie 2021, monede din aur, argint, tombac cuprat și alamă pentru colecționare, cu tema 200 de ani de la Revoluția din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu.

Aversul monedelor prezintă portretul și numele lui Tudor Vladimirescu, inscripția în arc de cerc “ROMANIA”, valoarea nominală “500 LEI”, anul de emisiune “2021” și stema României, precum și valoarea nominală (“500 LEI” - moneda din aur, “10 LEI” - moneda din argint, “1 LEU” - moneda din tombat cuprat și “50 BANI” - moneda din alamă pentru colecționare).

Reversul, comun tuturor monedelor, redă, în centru, monumentul de la Padeș și anul evenimentului aniversat, “1821”, în partea de jos, acvila de pe steagul lui Tudor Vladimirescu și, circular, inscripția “200 DE ANI DE LA REVOLUTIA CONDUSA DE TUDOR VLADIMIRESCU”.

Toate monedele vor fi ambalate separat, în capsule de metacrilat transparent, iar monedele din aur, argint și tombac cuprat vor fi însoțite de broșuri de prezentare redactate în limbile română, engleză și franceză, incluzând certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

Tirajul maxim aprobat pentru moneda din aur este de 1.000 de piese, pentru moneda din argint este de 5.000 de piese, pentru moneda din tombac cuprat este de 5.000 de piese, iar pentru moneda din alamă pentru colecționare este de 20.000 de piese.

Prețurile de vânzare (exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare) sunt de 11.000 lei - pentru moneda din aur, 440 lei - pentru moneda din argint, 110 lei - pentru moneda din tombac cuprat și 10 lei - pentru moneda din alamă pentru colecționare, iar lansarea în circuitul numismatic se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.

 

Lasă un comentariu