A APĂRUT CARTEA “MICĂ ENCICLOPEDIE A SPORTULUI MUREȘEAN”!

Distribuie pe:

Recent, a ieșit de sub tipar cartea MICĂ ENCICLOPEDIE A SPORTULUI MUREȘEAN, cu subtitlul “Dicționar biobibliografic al sportivilor, antrenorilor, arbitrilor și medicilor sportivi mureșeni”, al cărei autor este jurnalistul târgumureșean Aurel Rațiu. Lucrarea, apărută într-un format mai mare, B5, cuprinde 575 de profiluri biografice ale unor sportivi, antrenori, arbitri și medici sportivi din județul Mureș, care au scris pagini importante din istoria sportului mureșean/românesc. În această lucrare sunt nominalizați (și) alți peste 950 de performeri ai sportului din acest areal care s-au remarcat în activitatea sportivă, în cele 43 de ramuri de sport nominalizate în carte. În mod firesc, primul capitol al lucrării este dedicat “Medaliaților mureșeni la Jocurile Olimpice”! În “Cuvântul înainte”, Aurel Rațiu face câteva precizări: “Ca să fie foarte clar pentru toată lumea, fac precizarea că mi-am propus să-i includ în această carte în special pe sportivii mureșeni care au obținut medalii la Jocurile Olimpice sau care numai au participat la vreo ediție a acestora! Alături de aceștia, i-am inclus și pe antrenorii, medicii sportivi și arbitrii mureșeni care au fost prezenți la Jocurile Olimpice! Apoi, am acordat o atenție în plus sportivilor și antrenorilor care au activat în așa-zisele ramuri de sport olimpice, fără să le neglijez însă pe cele neolimpice! Un criteriu comun pentru toți a fost însă... performanța! În această lucrare, veți găsi informații concludente despre performerii reprezentativi ai sportului mureșean, începând de la reghineanca Hausleitner Ilse, singura atletă din România care, prin anii '20, deținea titlul național în 10 probe diferite(!), continuând cu cel care are cea mai mare notorietate, fostul fotbalist Bölöni László, și până la cel mai medaliat sportiv, la ramurile de sport olimpice, care provine din județul Mureș, canotoarea Ecaterina Oancia ( 3 medalii olimpice, dintre care una de aur, una de argint și una de bronz), triplă campioană mondială (plus 3 medalii de bronz) și, în plus, 25 de titluri naționale câștigate”! Până la lansarea acesteia, cartea poate fi răsfoită, momentan, la Biblioteca Județeană Mureș (în Sala de lectură sau împrumutată), la Filiala Mureș a Arhivelor Naționale ori la Biblioteca Națională din Capitală.

 

ROLAND GARROS, AMÂNAT PENTRU AL DOILEA AN CONSECUTIV!

Roland Garros, al doilea Grand Slam al anului, ar urma să fie amânat, din cauza carantinei impuse de autoritățile sanitare din Franța. Potrivit L'Equipe, startul competiției de la Paris, programată inițial în perioada 23 mai - 5 iunie, va fi decalat cu o săptămână, turneul urmând să se dispute între 30 mai și 13 iunie. Ministrul Sportului din Franța, Roxana Mărăcineanu, anticipa în urma cu patru zile că o astfel de hotărâre va trebui luată. “Amânarea turneului de la Roland Garros este o posibilitate discutată cu organizatorii turneului. Suntem în discuții cu ei pentru a vedea dacă trebuie să schimbăm data, ca aceasta să coincidă cu posibila reluare a tuturor marilor evenimente”, declara Roxana Mărăcineanu, conform France Info. Dacă amânarea cu o săptămână va fi decizia finală luată în cazul Roland Garros, perioada în care se va disputa Grand Slam-ul de la Paris va coincide cu cea în care sunt programate turneele WTA de la Bol, Nottingham, Hertogenbosch, cu tablou feminin și masculin, și competiția ATP de la Stuttgart. Sezonul trecut, Roland Garros a fost amânat, de asemenea, din cauza pandemiei, disputându-se în perioada 27 septembrie - 11 octombrie, deși inițial fusese programat între 18 mai și 7 iunie. Ediția 2020, disputată în condiții atipice pentru Open-ul Francez, a fost câștigată de Iga Swiatek, feminin, și Rafael Nadal, masculin.

 

ROMÂNIA, 11 MEDALII CUCERITE LA EUROPENELE DE HALTERE

Sportiva română Loredana Toma, categoria 64 kg, a cucerit, marți seara, trei medalii de aur la Campionatele Europene de haltere de la Moscova, stabilind un nou record continental la stilul smuls, cu 114 kg. La aruncat, Loredana s-a impus cu rezultatul de 130 kg, iar la total a ocupat prima poziție cu 144 kg. România a mai obținut la competiția de la Moscova alte trei medalii de aur prin Monica Csengeri la categoria 49 kg, patru de argint prin Cosmina Pană (45 kg) la aruncat, Mihaela Valentina Cambei (49 kg) la aruncat, Valentin Iancu-Ionadi (55 kg) la aruncat și total, precum și una de bronz prin Mihaela Valentina Cambei (categoria 49 kg) la total.            

 

SCRIMERII ROMÂNI, MEDALIAȚI LA MONDIALE

Echipa de sabie junioare a României a cucerit medalia de bronz la Campionatele Mondiale de scrimă de la Cairo, după ce a învins în finala mică Turcia cu scorul de 45-40. În semifinale, formația țării noastre, avându-le în componență pe Ilinca Pantiș, Maria Matei, Felicia Iacob și Mihaela Chițu, fusese învinsă, la mare luptă, cu 45-42, de echipa Statelor Unite ale Americii. Aceasta din urmă a pierdut, la rândul ei, în finala competiției, cu 45-43, în fața Coreei de Sud, care și-a adjudecat medaliile de aur și titlul de campioană mondială. Bronzul obținut de junioarele de la sabie este a doua medalie pentru România la competiția de la Cairo, după aurul cucerit duminică de Marco Șovar în concursul individual de sabie pentru cadeți. Marco Șovar, legitimat la Dinamo București, s-a impus în finală cu 15-13 în fața sud-coreanului Junseong Park.

 

SIMONA HALEP E REGINA! CE SCRIE SITE-UL WTA LA STARTUL SEZONULUI DE ZGURĂ

Simona Halep, numărul 3 mondial, va începe sezonul de zgură din postura de “regină a acestei suprafețe”, scrie site-ul WTA, care a întocmit o ierarhie pe ultimii 5 ani, care cuprinde cele mai importante rezultate înregistrate pe zgură. În 2020, Halep a câștigat două titluri pe zgură, la Praga și la Roma, iar în ultimii 5 ani și-a mai trecut în palmares titlul la Roland Garros (2018), două trofee la Madrid (2016, 2017), dar a jucat și o finală la Roland Garros (2017), două la Roma (2017, 2018), una la Madrid (2019), având și un sfert de finală la Madrid (2018) și altul la Roland Garros (2019). Românca are un procentaj de 74,3% victorii în carieră pe această suprafață, iar în sezonul 2019-2020 a înregistrat un bilanț de 24 de victorii și 4 înfrângeri. Halep conduce detașat în ierarhia alcătuită de WTA și care cuprinde toate rezultatele pe zgură din 2019 și 2020, 75% dintre punctele câștigate pe această suprafață în 2018, 50% din cele obținute în 2017 și 25% dintre punctele adunate în 2016. Românca are un avans de peste 1.500 de puncte față de următoarea clasată, olandeza Kiki Bertens, și peste 2.500 față de a treia clasată, Karolina Pliskova.

 

ROMÂNIA - ITALIA, CONFRUNTARE ÎN FED CUP

Simona Halep, Patricia Țig, Irina Bara, Mihaela Buzărnescu și Monica Niculescu vor face parte din echipa feminină de tenis a României care va întâlni Italia în play-off-ul competiției “Billie Jean King Cup”, fosta FED Cup. Căpitan-jucător va fi, în premieră, Monica Niculescu. Partida se va disputa fără spectatori în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, în perioada 16-17 aprilie.

 

 

Lasă un comentariu