CÎȚU: CIRCULAȚIA PE TIMPUL NOPȚII - PERMISĂ PÂNĂ LA ORA 5.00 PENTRU CEI CARE MERG LA SLUJBA DE PAȘTE

Distribuie pe:

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că va înainta spre aprobare în ședința de joi a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) o serie de propuneri care vizează sărbătorile pascale ortodoxe, între care și cea privind circulația pe timpul nopții, care să fie permisă până la ora 5.00 pentru cei care vor merge la slujba de Paște.

“Propuneri importante pe care le transmit astăzi CNSU:

- pentru cei care vor merge la slujba de Paște, circulația pe timpul nopții să fie permisă până la ora 5.00;

- magazinele să rămână deschise până la ora 20.00, vineri, înainte de Paște;

- stațiunile de pe litoral să fie deschise, respectând toate regulile în vigoare, dar cu capacitate de maximum 70% (exact așa cum sunt acum stațiunile de la munte)”, a anunțat premierul pe Facebook.

 

PARCHETUL EUROPEAN ÎȘI POATE ÎNCEPE ACTIVITATEA LA 1 IUNIE

Parchetul European, un nou organism de luptă împotriva infracțiunilor la bugetul UE, va putea începe anchetele la 1 iunie, după câteva luni de întârziere, a estimat șefa acestuia, Laura Codruța Kövesi.

Procurorul-șef le-a trimis o scrisoare comisarilor europeni pentru justiție, Didier Reynders, și bugetului, Johannes Hahn, pentru a le propune această dată, potrivit comunicatului dat publicității de parchetul european.

Comisia Europeană va fi însărcinată să aprobe data de începere a operațiunilor. Didier Reynders a cerut în repetate rânduri să înceapă cât mai curând posibil, cel puțin în prima jumătate a anului, subliniind urgența de a dispune de acest nou instrument pentru protejarea bugetului multianual al UE și a planului masiv de redresare atașat de aceasta.

Parchetul european a numit deja cel puțin un procuror delegat pentru zece din cele 22 de state membre (Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Germania, Lituania, Olanda, România, Slovacia), a precizat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a acestei instanțe, Tine Hollevoet.

“Pe baza procedurilor în curs, suntem siguri că vom avea cel puțin un procuror delegat pe stat membru până la 1 iunie”, o condiție care trebuie îndeplinită pentru a începe activitatea, a indicat ea.

Numărul acestor procurori delegați se ridică acum la 40, după numirile făcute miercuri de colegiul Parchetului European, alcătuit din românca Laura Codruța Kövesi și 22 de procurori (unul pentru fiecare stat membru).

Parchetul European va avea puterea să cerceteze, să urmărească penal și să trimită în fața instanțelor naționale autorii infracțiunilor care afectează interese financiare ale Uniunii.

El a fost instalat la sfârșitul lunii septembrie 2020 la Luxemburg, unde au depus jurământul Laura Codruța Kövesi, fost procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție din România, și echipa sa de 22 de procurori.

Această autoritate independentă este competentă pentru frauda la fondurile europene, frauda TVA (pentru infracțiuni care implică mai mult de zece milioane de euro), corupție. O criminalitate care reprezintă între 30 și 60 de miliarde de euro pe an, potrivit Laurei Codruța Kövesi. (AGERPRES)

 

NU SE FACE O LEGĂTURĂ ÎNTRE SCENARIILE DE FUNCȚIONARE A ȘCOLILOR ȘI RATA

DE VACCINARE”

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, a declarat joi, cu prilejul lansării la Brașov a campaniei “Vaccinare și testare pentru învățare”, că rata de imunizare împotriva COVID-19 nu a influențat și nu va influența scenariile de funcționare a școlilor.

“La niciun moment nu s-a făcut o legătură între scenariile de funcționare a școlilor și rata de vaccinare și nici nu cred că se va face, atâta vreme cât vaccinarea nu este un act impus, ci unul voluntar”, a subliniat secretarul de stat în Ministerul Educației.

Întrebat dacă Ministerul are un “plan de back-up” în cazul în care nu va ajunge la un acord cu Ministerul Sănătății asupra cumpărării testelor de salivă, Sorin Ion a precizat că ar trebui să se folosească

cele peste 1 milion de teste existente, în prezent, la nivelul școlilor și al direcțiilor de sănătate publică.

“Un prim plan de back-up ar fi să folosim testele existente, în prezent, existând peste 1 milion în școli sau DSP-uri, în funcție de situație. Asta ar trebui, și anume să susținem cu toții utilizarea lor. Ne așteptăm, totuși, ca într-o lună de zile să existe o bază, sau finanțare, sau decizie pentru achiziționarea acelor teste de salivă”, a afirmat Ion.

În ceea ce privește solicitarea ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, de a se folosi astfel de teste în școli, secretarul de stat a subliniat că aceasta “nu este absurdă”, chiar dacă ele au “o acuitate mai redusă”, menționând, în context, pe de altă parte, că disputele între ministerele Sănătății și cel al Educației, din ultima vreme, au fost mult “amplificate”.

“Am fost de față când s-au semnat ordinele comune pentru funcționarea școlilor și, dacă deschideam internetul, citeam că ne-am bătut, altfel, totul era în regulă. (...) Nu știu cât e de absurdă această solicitare (privind folosirea testelor de salivă - n.r.), pentru că ele se utilizează. Înțeleg că au o acuitate ceva mai scăzută, dar nu pot decât să repet ceea ce aud în alte părți”, a spus Sorin Ion.

În legătură cu derularea campaniei “Vaccinare și testare pentru învățare”, secretarul de stat a precizat că în aceste zile broșura informativă va ajunge, în format digital, la “toți elevii și părinții”, chiar dacă aceasta conține, a menționat el, “informații cam tehnice pentru un copil de clasa a V-a”.

AGERPRES

 

 

 

Lasă un comentariu