CEDO A STABILIT CĂ VACCINAREA OBLIGATORIE NU ÎNCALCĂ DREPTURILE OMULUI ȘI ESTE NECESARĂ ÎNTR-O SOCIETATE DEMOCRATICĂ

Distribuie pe:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, joi, că vaccinarea obligatorie este “necesară într-o societate democratică”.

Hotărârea aparține instanței supreme a CEDO, Marea Cameră, relatează AFP.

Curtea a fost sesizată de părinții unor copii cărora li s-a refuzat accesul la o grădiniță, din cauză că nu au fost vaccinați, în Cehia.

“Această hotărâre susține posibilitatea unei vaccinări în condițiile actualei epidemii covid-19”, comentează un jurist specialist în CEDO, Nicolas Hervieu, profesor la Sciences Po Paris.

Juristul subliniază că CEDO a lăsat o “marjă de apreciere statelor în politica lor privind vaccinarea”.

Hotărârea CEDO “constată un consens general asupra efectelor benefice ale vaccinării, care nu sunt puse în discuție de efecte secundare inevitabile, odată ce există un control științific strict”, apreciază el.

Curtea susține, în opinia sa, “principiul solidarității sociale care poate justifica impunerea vaccinării tuturor, inclusiv celor care se simt mai puțin amenințați de boală, atunci când este vorba despre protejarea persoanelor mai vulnerabile”.

Vaccinarea obligatorie nu încalcă prevederile Convenției europene a drepturilor omului

CEDO stabilește în hotărârea de joi că vaccinarea obligatorie a copiilor în Cehia împotriva a nouă boli - între care difterie, tetanos, poliomielită - nu constituie o încălcare a dispozițiilor Convenției europene a drepturilor omului cu privire la “dreptul la respectarea vieții private”.

“Politica vaccinării urmărește obiective legitime de protecție a sănătății și a drepturilor celorlalți prin faptul că ea îi protejează atât pe cei care sunt vaccinați, cât și pe cei care nu se pot vaccina din motive medicale”, subliniază Curtea.

Persoanele care nu se pot vaccina din motive medicale, relevă CEDO, sunt “tributare imunității colective în a se proteja de boli grave contagioase”.

Hotărârile Marii Camere a CEDO nu pot fi atacate în apel.

 

Lasă un comentariu