CĂLĂTORIE ÎN ORGANISMUL UMAN

Distribuie pe:

Deși în urmă cu patru decenii părea subiectul unui film de science fiction, călătoria în organismul uman a devenit, între timp, realitate. Un grup de cercetători testează un microdispozitiv de mărimea unui fir de nisip, care va putea explora singur țesuturile umane din interiorul organismului, inclusiv în vasele de sânge, pe unde poate ajunge la creier.

Dispozitivul este asemănător unui ecograf, care poate trimite imagini de mare rezoluție, din zone care erau până în prezent foarte greu investigabile.

De mai multe decenii, una dintre cele mai răspândite tehnici medicale de investigare a organismului uman este ecografia sau bombardarea corpului uman cu fascicule de unde ultrasunete, ale căror reflexii conturează foarte bine organele interne și unele dintre posibilele afecțiuni ale acestora.

Feții aflați în burta mamelor sunt, de asemenea, observați prin aceeași tehnică.

Ecografia are însă un impediment important - undele ultrasunet nu pot pătrunde foarte adânc în organism ca să aducă informații foarte detaliate, datorită tipurilor de frecvențe utilizate.

De aceea, de mai mulți ani, mai multe echipe de cercetători din întreaga lume au creat diferite dispozitive de foarte mici dimensiuni care au incorporate emițătoare de ultrasunete, pentru a putea crea miniecografe mobile, pentru explorarea organismului uman din interior. Unele dintre aceste experimente au fost încununate de succes. Imaginile obținute cu ajutorul acestor microecografe mobile nu erau relevante, însă, pentru că puteau oferi doar imagini unidirecționale, cu ajutorul senzorului amplasat în sensul de mers al dispozitivului.

Acum, însă, cercetătorii din New Mexico au pus la punct un microdispozitiv care emite unde ultrasunet, de jur-împrejurul aparatului, astfel fiind obținute imagini tridimensionale de mare detaliu, din zone aproape imposibil de accesat de către ecografele clasice. Autorii spun că, dacă testele vor fi finalizate cu succes, medicii vor avea la dispoziție un mod de a detecta la timp numeroase boli.

Lasă un comentariu