LA “CASA IANCULUI”, “ROLUL ASTREI TRANSILVANE ÎN SOCIETATEA ROMÂNEASCĂ”

Distribuie pe:

La sediul Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu” filiala Mureș, tema pusă în discuție, zilele trecute, a fost “Rolul ASTREI TRANSILVANE în societatea românească”, conferențiar fiind dl. prof. MIHAI MONORANU. În materialul prezentat, domnia sa a schițat situația social-economică și politică a românilor din veacul al XIX-lea și cel al Europei de la acea vreme, pentru a argumenta necesitatea stringentă de creare a unei asociațiuni care să poată uni românitatea transilvană, în scopul emancipării sale culturale, sociale, politice și a micșora astfel decalajul de dezvoltare față de țările Europei Occidentale. Ideea a prins, societatea românească dorea acest lucru, cele două biserici românești erau gata să susțină acest demers.

Așa a luat naștere la 4 noiembrie 1861, la Sibiu, din inițiativa “inteligenței românești ardelene”, ceea ce s-a numit a fi “Asociația Transilvană pentru Literatură și Cultura Poporului Român” (ASTRA). Primul ei președinte a fost Andrei Șaguna, vicepreședinte Timotei Cipariu secretar George Barițiu, la ea aderând, de-a lungul timpului, mai toată intelectualitatea transilvană.

Menționăm că activitatea Asociației s-a desfășurat, cu precădere, prin conferințe pe teme de: literatură, agricultură, sănătate, istorie, tradiții, datini, obiceiuri românești etc., pentru “luminarea poporului”; editarea de cărți, reviste, broșuri; înființarea de școli, așezăminte de sănătate; acordarea de burse de studii etc., activitatea practică fiind desfășurată prin despărțăminte, (filiale), mai toate fiind conduse de intelectuali români de vază, unii cu mare putere economică, ceea ce a conferit asociațiunii un prestigiu deosebit și rezultate remarcabile.

În anul 1947, nevrând să se contopească cu Societatea Culturală comunistă ARLUS, de factură sovietică, ASTRA a fost desființată și trecută la Index. În 1965 s-a înființat, timid și fără mare vâlvă, ASTRA LĂPUȘNEANĂ, iar mai apoi, în anul 1990, s-a reînființat, la Sibiu, vechea ASTRĂ, în prezent ea având aproape 100 de filiale.

Completări la temă au fost făcute de jrs. IOAN BERȚA, care a vorbit despre despărțământul ASTRA Târgu-Mureș, condusă, până la deces, de președintele LAZĂR LĂDARIU, (în prezent, după 2 ani, aceasta este încă fără conducere și fără nicio activitate) și ASTRA Reghineană, condusă, în vremea ei de glorie, de marele om și patriot român Eugen Nicoară. S-a menționat, de asemenea, buna activitate pe care o au în județul nostru despărțămintele din Sângeorgiu de Pădure, Târnăveni, Reghin, Albești, Daneș.

Clipa de poezie a fost susținută de dr. MARCOCI DORIAN și jrs. SILVIU RAȚIU.

 

Lasă un comentariu