CONCURS NAȚIONAL CATEHETIC “BISERICA - FAMILIA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI” PAROHIA ORTODOXĂ REGHIN-APALINA

Distribuie pe:

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, începând cu data 15 februarie, în cadrul Concursului Național Catehetic “Biserica - familia românilor de pretutindeni”, au fost desfășurate activități cu tinerii din grupul de cateheză al Parohiei Ortodoxe Române Reghin - Apalina, Protopopiatul Ortodox Reghin, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română Dusseldorf din Germania și grupa catehetică a Liceului Tehnologic “Petru Maior” din Reghin.

Toate activitățile din cadrul acestui proiect au fost desfășurate sub genericul “Răspândiți în lume - uniți în biserică”, activități prin care s-a creat o punte de legătură între cele două parohii partenere și între familiile copiilor implicați în acest proiect, s-a evidențiat rolul familiei în biserică și societate, exemplul familiei preotului în pastorația comunității, promovarea sfințeniei căsătoriei, a solidarității în familie și între familii, demnitatea maternității, susținerea și apărarea familiei creștine în societatea contemporană.

Acest program a însumat o serie de activități catehetice-artistice, filantropice și sociale, parcurse cu mult entuziasm și bucurie de toți participanții. Astfel, timp de mai multe săptămâni, în biserica parohială, s-au desfășurat serii catehetice tematice: “Familia ieri și azi”, “Preotul și familia parohială”,

 “Rolul rugăciunii în viața familiei și importanța filantropiei în viața Bisericii”, “Maica Domnului modelul mamei creștine și al demnității feminine”, “Uniți pentru viață”, “Răspândiți prin lume, uniți în Biserică”.

Videoconferința Răspândiți prin lume, uniți în Biserică, a fost susținută în fața celor trei grupe implicate în proiect. În cadrul acesteia au susținut scurte cateheze pr. dr . Iosif Cristian Rădulescu (Dusseldorf, Germania) - “Rolul bisericii în viața de familie”, pr. Costin Tudorache (Wuppertal, Germania) - “Specificul comunității parohiale în diaspora”, pr. dr. Vasile Farcaș - “Uniți prin Biserică” (Parohia Reghin-Apalina).

Cu mult interes și dedicație, tinerii cateheți au organizat o imagine personalizată pentru pagina concursului, pe care au construit-o sub genericul “Răspândiți prin lume - uniți prin Biserică.

Din cadrul activităților cultural artistice desfășurate în cadrul programului, amintim: atelier de pictură pe sticlă, atelier de confecționat mărțișoare, ateliere muzicale, literare și grafice.

Atelierul de pictură pe sticlă și de confecționat mărțișoare au avut scop filantropic, ambele fiind finalizate printr-o expoziție caritabilă. Atelierele muzicale s-au finalizat prin imprimări audio de pricesne tradiționale și filmarea unor videoclipuri oferite în dar partenerilor noștri de peste hotare.

Atelierul de creație literară și grafică s-a concretizat prin realizarea unei Cărți de colorat pentru copii, cu text româno-german, pe tema concursului, și a unei Cărți de pricesne pentru copii, părinți și întreaga familie.

Concursul național catehetic “Biserica - familia românilor de pretutindeni” constituie o oportunitate de continuare a colaborărilor dintre Parohia Reghin Apalina și Parohia Română Dusseldorf, începută în urmă cu patru ani. Activitățile comune au fost momente de bucurie și emoție, prin intermediul cărora s-au transmis mesaje și salutări între tinerii din România și familiile din Germania, care i-au găzduit, timp de mai multe zile, în sânul familiei lor, cu ocazia unui alt proiect derulat în comunitatea românilor din Dusseldorf - Germania.

 

Lasă un comentariu