30 APRILIE - 3 MAI, MINIVACANȚĂ DE PAȘTELE ORTODOX

Distribuie pe:

În acest an (2021), perioada sărbătorilor pascale ortodoxe coincide cu data la care se sărbătorește și Ziua Muncii, 1 Mai, Paștele fiind celebrat pe data de 2 mai.

Astfel, românii vor beneficia de patru zile libere, care includ și Vinerea Mare (vineri, 30 aprilie) și a doua zi de Paști (luni, 3 mai).

Reamintim că sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end. În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității.

Totodată, salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.

Codul Muncii prevede două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști și prima și a doua zi de Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult.

Zilele libere se acordă de către angajator. Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin (ortodox), vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

*

Până la sfârșitul anului 2021, vom mai avea zile libere pe 1 Iunie (marți) - Ziua Copilului, 20 iunie (duminică) și 21 iunie (luni) - Rusaliile, 15 august (duminică) - Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie (marți) - Sfântul Andrei, 1 Decembrie (miercuri) - Ziua Națională a României, 25 decembrie (sâmbătă) și 26 decembrie (duminică) - prima și doua zi de Crăciun.

 

 

Lasă un comentariu