REALIZAREA IMUNITĂȚII COLECTIVE POATE DURA ÎNCĂ APROAPE CINCI ANI

Distribuie pe:

* Accesul la vaccin și ratele de vaccinare sunt ridicate în țările cu venituri mari, dar rămân scăzute, chiar inexistente în țările cu venituri și cu resurse mai mici * La ratele actuale de vaccinare, la nivel mondial, va dura 4,6 ani pentru a se atinge imunitatea de turmă împotriva COVID-19 * Această lungă perioadă de timp va permite, foarte probabil, apariția și răspândirea de noi variante ale virusului, ceea ce va face ca vaccinurile actuale să fie ineficiente * Tratarea vaccinurilor ca bunuri publice, și nu ca mărfuri de pe piață este calea de a asigura “echitatea vaccinală”, prin extinderea programelor de distribuție a vaccinurilor existente, dezvoltarea de noi programe și renunțarea temporară la protecția brevetelor de vaccin.

Potrivit unui material publicat în New England Journal of Medicine, inechitatea (“naționalismul”) vaccinurilor va face foarte dificilă încetarea crizei sanitare actuale și pregătirea omenirii pentru viitoare pandemii.

Autorii arată că “achiziționarea competitivă timpurie a vaccinurilor de către Statele Unite și achizițiile de către alte țări cu resurse ridicate au alimentat o ipoteză larg răspândită, potrivit căreia fiecare țară va fi singura responsabilă pentru propria populație”. Or, precizează aceștia, “un astfel de naționalism vaccinal perpetuează lunga istorie a țărilor puternice, care asigură vaccinuri și produse terapeutice în detrimentul țărilor mai puțin bogate; este o abordare ineficientă și periculoasă”.

Potrivit unui studiu din decembrie 2020 citat de autori, națiunile cu venituri ridicate, reprezentând 14% din populația lumii, dețin acum până la 53% din oferta globală de vaccinuri, respectiv 100% din aportul de vaccin Moderna și 96% din dozele vaccinului Pfizer-BioNTech; și alte țări cu venituri mari până la mijlocii și-au asigurat stocuri suficiente pentru a-și vaccina întreaga populație de mai multe ori. Canada, de exemplu, a cumpărat suficient pentru a-și vaccina întreaga populație de cinci ori.

Autorii subliniază că inechitatea globală a vaccinurilor este atât o problemă morală, cât și o problemă de securitate națională, întrucât amplifică disparitățile dintre sănătate și bunăstarea economică. Într-o adunare recentă a Comitetului executiv al OMS, directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că “lumea se află în pragul unui eșec moral catastrofal, iar prețul acestui eșec va fi plătit cu vieți și mijloace de trai în cele mai sărace țări ale lumii”.

La rata globală actuală de 6,7 milioane de doze de vaccin pe zi, va dura aproximativ 4,6 ani pentru a se atinge imunitatea la nivel mondial, atrag atenția experții.

Imunitatea colectivă/ “de turmă” se referă la un moment în care un agent patogen cauzator de boală - în acest caz, un virus - nu se mai poate răspândi cu ușurință în rândul unei populații. Acest lucru se întâmplă atunci când suficient de mulți oameni au fost vaccinați ori s-au recuperat în urma unei infecții care le-a conferit imunitate naturală adecvată.

În cazul COVID-19, imunitatea colectivă apare atunci când 70-85% din populație a primit două doze de vaccin.

Se estimează că 80% dintre persoanele din țările cu resurse reduse nu vor fi vaccinate până la sfârșitul anului 2021. După alte estimări, cel puțin 90% din populația a 67 de țări cu venituri mici este puțin probabil să primească vaccinul în cursul acestui an.

“Vaccinarea întregii populații a planetei nu este doar o obligație morală de a ne proteja vecinii, ci servește și interesului nostru personal, protejându-ne se-curitatea, sănătatea și economia. Aceste obiective nu vor fi realizate făcând lumea să aștepte ca țările bogate să aibă prioritate la vaccinare”, conchid autorii. (sursa - medicalnewstoday.com)

 

Lasă un comentariu