DAN VASILE DUMITRU, PRIMARUL COMUNEI IBĂNEȘTI: “CHIAR DACĂ 2020 A FOST UN AN DIFICIL, ÎN IBĂNEȘTI, RĂMÂNEM O COMUNITATE PUTERNICĂ ȘI UNITĂ!” (II)

Distribuie pe:

Continuăm prezentarea amplei fresce a comunei Ibănești, așa cum reiese din Raportul primarului pentru anul 2020

Măsuri privind limitarea efectelor pandemiei în comuna Ibănești

Odată cu declararea stării de urgență la nivel național, care a presupus, printre altele, limitarea deplasărilor, am avut în vedere să venim în sprijinul persoanelor vârstnice, peste 65 de ani, fără aparținători - cea mai vulnerabilă categorie de populație în fața coronavirusului. A fost înființat un centru operativ, format din tineri voluntari, sub directa coordonare a Primăriei Ibănești, instruiți în legătură cu măsurile de protecție sanitară, care s-au ocupat de cumpărături pentru vârstnici, dar și pentru persoanele carantinate, iar în perioada sărbătorilor pascale au împărțit în mod organizat sfintele paști. Pentru ca elevii să revină în sigu-ranță în sălile de clasă, în luna septembrie, am furnizat școlilor necesarul de măști pentru ca fiecare copil să primească zilnic câte o mască de protecție de unică folosință, cu trei pliuri și trei straturi. Pe lângă măștile necesare elevilor, distribuite până la intrarea în predarea online, am furnizat soluții dezinfectante pentru toate clasele, sălile profesorale, coridoarele și intrările din școli. Primăria Ibănești a închiriat un microbuz suplimentar, care să vină în completarea celui școlar, astfel încât transportul elevilor să se poată desfășura în condiții care să respecte regulile de pandemie și să se poată respecta orarul decalat. De asemenea, s-a venit în sprijinul cadrelor didactice și al elevilor pentru derularea cursurilor în sistem online, prin furnizarea către școli a 30 de tablete. Programul de renovare și modernizare care a atins în ultimii ani toate școlile din Ibănești a continuat în această vară la școala din Isticeu, unde s-a lucrat în interior, la un corp al școlii (holul și sălile de clasă dinspre grădiniță) și a fost amplasat un loc de joacă pentru copii. Pereții au fost reparați și vopsiți, s-a aplicat tencuială decorativă pentru protecția acestora și covor PVC pentru trafic intens. De asemenea, s-a schimbat și vechiul acoperiș. Primăria Ibănești a venit în sprijinul medicilor și a echipajului SMURD, prin oferirea de echipament de protecție (măști, mănuși, precum și combinezoane și teste rapide medicilor de familie). Pe lângă pandemie, reparațiile de după inundații, precum și obiectivele mari de investiții, din fonduri europene și guvernamentale, au avansat lucrările la capela mortuară din Ibănești - care a fost adusă în stadiu de finalizare (recepție) - o investiție realizată din veniturile proprii ale comunei Ibănești, în valoare de 564.000 lei - și am demarat procedurile pentru construirea unei capele mortuare în Ibănești Pădure.

Iunie 2020, o nouă lovitură, inundațiile!

Un alt moment de încercare, pe care l-am traversat anul trecut, a fost perioada inundațiilor, care au însemnat pagube însemnate pentru gospodării, alunecări de teren, distrugeri importante de drumuri, podețe, șanțuri la nivelul întregii comunei.

Finalizarea Planului De Urbanism General

Prin Planul de Urbanism General actualizat al comunei Ibănești, au fost introduse în intravilan zone noi, fiind vorba de spații în care exista intenția de construire, dar aflate în extravilan (înseamnă mărirea intravilanului cu 2,93 ha, rezultând un intravilan total al comunei de 1.213,81 ha), dar și scoaterea din intravilan a unor zone în care, din cauza terenului, a geografiei, a amplasării, a lipsei căilor de acces nu se poate construi. Planul Urbanistic General (PUG) se referă la arealul în care se poate construi și, în acest fel, influențează direct dezvoltarea unei localități. Este cu atât mai important cu cât, în lipsa unui PUG valabil, nu pot fi emise certificate de urbanism și autorizații de construire, ceea ce determină un blocaj grav pe zona de construcții, atât pentru proiecte de investiții/ afaceri, cât și pentru locuințe care nu pot fi începute fără autorizațiile respective.

Inaugurarea Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor

După derularea tuturor procedurilor și achiziționarea aparaturii necesare, Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (S.P.C.L.E.P.) Ibănești și-a început activitatea. Astfel, cărțile de identitate ale locuitorilor comunei se fac aici, în Ibănești, la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (S.P.C.L.E.P.) Ibănești, vizavi de sediul primăriei (în clădirea fostei grădinițe), fără să mai fie nevoie de deplasare la Reghin. Primăria Ibănești a finalizat înregistrarea în Sistemul Național Electronic de Plată Online (S.N.E.P), ceea ce înseamnă că cetățenii își pot achita obligațiile de plată online, cu cardul, prin intermediul platformei Ghiseul.ro. Înrolarea Primăriei Ibănești în Ghiseul.ro înseamnă timp câștigat pentru locuitorii comunei, inclusiv pentru persoanele care nu au domiciliul în Ibănești, dar care au aici obligații de plată, eficiență crescută și reprezintă și o măsură de siguranță în contextul pandemiei, când se recomandă limitarea interacțiunilor și deplasărilor.

Cadastrarea sistematică a comunei

Cadastrarea terenurilor se va face gratuit pentru locuitorii comunei, printr-un program finanțat prin fonduri europene, până în septembrie 2022. În luna septembrie 2020 fost semnat contractul de execuție cu firma care efectuează lucrările de cadastrare în comuna Ibănești. Valoarea contractului semnat este de un milion de euro.

Activități culturale

În anul 2020, activitatea culturală a fost puternic afectată de pandemie. Totuși, până la debutul acesteia, Căminul Cultural Ibănești a fost închiriat de cinci ori, sala festivă de la Isticeu a fost închiriată de șase ori, Căminul Cultural Ibănești Pădure de două ori, iar Căminul Cultural Dulcea de trei ori. De Dragobete, Dorina Farcaș, referent, a participat la o șezătoare la Centrul de îngrijire a vârstnicilor din Târgu-Mureș.

Secvențe din activitatea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU)

În anul 2020 pe raza Comunei Ibănești s-au înregistrat 22 de intervenții ale S.V.S.U. Ibănești: 1 intervenție la accident auto, două intervenții pentru salvarea unor animale sălbatice; în comuna Gurghiu, a avut loc o intervenție la incendiu și alte cinci în comuna Hodac. S.V.S.U. Ibănești a participat la livrarea de alimente persoanelor aflate în izolare pe perioada pandemiei.

Lasă un comentariu