FAMILIE DE GOSPODARI DIN VĂRATEC

Distribuie pe:

Aflând că în weekendul care a trecut a fost organizată, din nou, o micuță expoziție cu produse naturale și tradiționale în incinta Hipermarketului Auchan Tudor, m-am decis să merg și eu la cumpărături la acest magazin, chiar dacă vremea de afară nu a fost favorabilă. Ajuns acolo, am avut plăcerea să o revăd pe doamna Ana Neculai, din Văratec, jud. Neamț. Am citit despre Mănăstirea Văratec, despre mormântul Veronicăi Micle, marea dragoste a marelui poet român, Mihai Eminescu, dar nu am făcut cunoștință cu vreo persoană din acea zonă, până acum câțiva ani. Această doamnă foarte amabilă prepară bunătăți de la Văratec de 15 ani și este autorizată de 8 ani. O cunosc de la Zilele târgumureșene și de la Festivalul Vinului și al Artei Meșteșugărești care se desfășura în anii trecuți înainte de pandemie. Atunci când mie și familiei mele ne este dor de dulcețurile din grădina și pădurea din apropierea casei dânsei, mergem și cumpărăm aceste produse ale doamnei. Preparatele gustoase ale doamnei Ana Neculai sunt zacuscă din ghebe, hribi, gălbiori, dulceață de trandafiri, zmeură, frăguțe, rubarbăr, afine, cireșe amare, siropuri și multe șerbeturi aromate.

“Secretul preparării șerbetului l-am învățat de la măicuțele de la Mănăstirea Văratec. Practic, fructele se pun cu zahăr la macerat timp de 8-9 zile, moment după care se strecoară și se pun la fiert. Nu există un anumit timp pentru fierberea amestecului, însă cert este că se lasă la foc mic până când conținutul se face ca o bomboană în paharul cu apă rece. Șerbetul se pune la răcit, după care se ia la învârtit într-un singur sens, exact ca la maioneză. Există însă un mare secret al acestui produs, acela că o gospodină trebuie să știe să îl fiarbă. Dacă nu cunoști acest aspect, riști ca întreaga compoziție să se facă zahăr înapoi, ori elastic ca o coardă, a declarat doamna Ana Neculai.''

Vizitați Văratecul, cunoașteți oamenii lui gospodari și apoi Vedi Napoli...

Lasă un comentariu