CONCURSUL NAȚIONAL CATEHETIC “BISERICA - FAMILIA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI”, PAROHIA ORTODOXĂ TÂRNĂVENI III ȘI ȘCOALA GIMNAZIALĂ “AVRAM IANCU”, TÂRNĂVENI

Distribuie pe:

La inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2021 să fie declarat Anul omagial al pasto-rației românilor din afara României, în Patriarhia Română.

Cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Irineu, Arhiepiscop al Alba-Iuliei, în perioada 22 februarie-19 martie 2021, s-au desfășurat activități în cadrul Concursului Național Catehetic, “Biserica - familia românilor de pretutindeni”, cu elevii Școlii Gimnaziale “Avram Iancu” din Târnăveni și tinerii parohiei Ortodoxe Târnăveni III, Protopopiatul Târnăveni, în parteneriat cu Parohia Ortodoxă Română “Înălțarea Sfintei Cruci” - Roma III, Italia și Parohia Ortodoxă Română “Sfântul Siluan Athonitul” Alcorcon, Spania.

Tema aleasă pentru acest concurs reprezintă un segment emoțional, un fragment al sufletului nostru dedicat acestei noi experiențe, al tuturor celor implicați în realizarea acestui miniproiect: “Biserica, familia și școala, flori de Rai în orice colț de țară”.

Parohiile înfrățite, împreună cu Școala Gimnazială “Avram Iancu” Târnăveni, au dorit să realizeze un parteneriat de colaborare, un proiect de cunoaștere a realităților și experiențelor din aceste comunități, ateliere de lucru comune, precum și crearea unor legături de prietenie între copii.

Miniproiectul a debutat printr-o pregătire a elevilor de la școală, cât și a celor din parohie, cu informațiile necesare, s-au format echipele de lucru și s-au stabilit activitățile acestuia. A urmat desfășurarea activităților în trei secțiuni: secțiunea de artistică, secțiunea literară și secțiunea socialmedia. Secțiunea artistică a miniproiectului, intitulată “Mânuțele muncesc și prieteni îmi găsesc”, a început la nivelul claselor primare, fiecare clasă pregătind creații minunate, constând în desene cu familia și biserici, puzzle cu Biserici, cărți de rugăciuni. Secțiunea literară, intitulată “Creez și socializez”, s-a desfășurat la nivelul gimnazial, unde s-au realizat ateliere literare, care au constat în crearea unor poezii, rugăciuni, scrisori adresate copiilor din parohiile din Roma și Spania. O parte din aceste lucrări vor ajunge ca daruri personalizate pentru prietenii din Parohiile Ortodoxe din Roma și Spania.

A treia secțiune socialmedia s-a desfășurat în două etape, în cadrul Catedralei Ortodoxe “Sfânta Treime” din Târnăveni III, unde am fost întâmpinați cu mare drag de părintele paroh Ionel Pintilie. În prima etapă, intitulată, “Bisericuță construită de mânuță”, grupul de elevi ai Școlii Gimnaziale “Avram Iancu”, condus de doamna direc-tor Istrate Mihaela, a avut parte de o experiență minunată de socializare online cu tinerii Parohiei Ortodoxe “Înălțarea Sfintei Cruci” din Roma III, Italia, coordonați de părintele protopop Ciprian Baltag și doamna preoteasă Simona Baltag. În cadrul acestei întâlniri s-a realizat un schimb de experiență duhovnicească, elevii Școlii Gimnaziale “Avram Iancu”, coordonați de doamna profesor Gențiana Pintilie, și tinerii parohiei noastre au realizat un atelier de creație comun cu tinerii din Parohia Ortodoxă Roma III, ce a constat în realizarea unei machete de Biserici. Elevii școlii noastre au pregătit, pe lângă machetele de Biserică, și un mic program artistic, prezentându-le tinerilor din Roma două pricesne și o poezie minunată despre Sfânta Biserică. Părintele protopop Ciprian Baltag ne-a vorbit despre Biserica “Înălțarea Sfintei Cruci” Roma III, ne-a prezentat tinerii din parohia sfinției sale, iar apoi s-a realizat o expoziție cu machetele de Biserici realizate de cele două comunități. La această experiență de socializare a participat și dl. prof. dr. Vasile Timiș, inspector general în cadrul Ministerului Educației și Cercetării.

A doua etapă în cadrul acestei secțiuni a miniproiectului a fost dedicată familiei creștine, având ca temă Biserica - inima Familiei din orice colț de țară. Familia părintelui Paul Teodorescu, din cadrul parohiei ortodoxe “Sf. Siluan Athonitul” din Alcorcon, Spania, a prezentat câtorva familii creștine din parohia noastră, Biserica din Alcorcon, apoi ne-au cântat troparul Sf. Siluan Athonitul și ne-au prezentat un filmuleț cu activități cu tinerii parohiei lor. Au avut loc dialoguri de socializare între familia părintelui Paul, familia părintelui Ionel și familiile creștine prezente în Catedrala “Sfânta Treime”. Familiile noastre au prezentat familiei părintelui Paul Teodorescu din Alcorcon, Spania, tradiția picturii icoanelor pe sticlă. Prezența unor artiști deosebiți ai Ansamblului Mureșul, dna Dorina Oprea și familia Țogorean, care ne-au încântat cu pricesne minunate, a dat și mai mult farmec întâlnirii. Un accent important s-a pus pe familiile nevoiașe din cadrul parohiei ortodoxe române Târnăveni III, astfel că, în parteneriat cu Primăria Târnăveni și Restaurantul Darina, s-au distribuit alimente acestora.

Miniproiectul s-a finalizat cu o expoziție a lucrărilor elevilor școlii în Holul Artelor și cu un filmuleț de prezentare a Școlii Gimnziale “Avram Iancu” Târnăveni.

În cadrul acestui proiect s-a dorit promovarea valorilor creștine, a credinței, a tradiției și a iubirii aproapelui, din orice colț de țară, deoarece Izvorul frumuseții și al binelui este Dumnezeu.

“Eu mereu mi-am dorit să înmulțesc binele și bucuria” (Părintele Teofil Pârâianu )

 

Lasă un comentariu