ARDEREA MIRIȘTILOR ȘI A VEGETAȚIEI USCATE SE FACE DOAR CU RESPECTAREA LEGII

Distribuie pe:

Având în vedere că arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale poate produce daune materiale semnificative și chiar pierderi de vieți omenești, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș împreună cu Instituția Prefectului - Județului Mureș, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Garda de Mediu vă aduc la cunoștință următoarele prevederi:

Prin Ordinul Prefectului nr. 126/13.04.2020, la nivelul județului Mureș este obligatorie punerea în aplicare a măsurilor pentru evitarea producerii situațiilor de urgență generate de arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale. Prevederile din anexa acestui ordin au fost transmise tuturor primăriilor din județul Mureș.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură - APIA Centrul Județean Mureș reamintește fermierilor din județul Mureș despre faptul că este strict interzisă arderea miriștilor, a resturilor vegetale de pe terenurile arabile, precum și arderea vegetației pajiștilor permanente, ceea ce reprezintă încălcarea angajamentelor asumate la depunerea cererilor de plată la APIA, în ceea ce privește respectarea normelor de ecocondiționalitate, respectiv a bunelor condiții agricole și de mediu - GAEC 6.2, care condiționează primirea, totală sau parțială, a sprijinului financiar acordat prin intermediul instituției noastre.

Aceste fapte atrag sancțiuni drastice, prin aplicarea de reduceri la sumele autorizate la plată, care pot ajunge chiar la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru anul în curs, în funcție de amploarea (răspândirea la terenuri sau exploatații învecinate) și persistența în timp a urmărilor produse. Gravitatea faptei este întotdeauna mare, indiferent de suprafața afectată, iar elementul intențional al arderilor atrage efectuarea controlului APIA la toate parcelele fermei, inclusiv cele neafectate de astfel de fapte.

Nu în ultimul rând, ne bazăm pe responsabilitatea fermierilor și facem apel la conformarea voluntară a acestora, astfel încât  să conștientizeze efectiv pericolul și efectele dăunătoare pe care le produc asupra terenurilor, mediului înconjurător, sănătății oamenilor si animalelor și, în egală măsură, să evalueze corect riscurile la care se supun, prin încălcarea interdicțiilor prevăzute de legislația în vigoare, nu numai din perspectiva pierderii subvențiilor solicitate, dar și a altor tipuri de răspundere juridică posibilă, contravențională sau penală, constatată de instituțiile abilitate în acest sens.

Totodată, având în vedere numeroasele arderi de vegetație apărute în ultima perioadă, ca urmare a lucrărilor de primăvară, Comisariatul Județean Mureș al Gărzii Naționale de Mediu a transmis tuturor UAT - urilor aparținătoare județului Mureș o adresă prin care se solicită primarilor, conform competențelor pe care le au, să ia toate măsurile necesare pentru a identifica persoanele care săvârșesc astfel de fapte, în vederea evitării apariției de situații de incendieri ilegale de vegetație, știut fiind faptul că, în confirmate cu prevederile art. 94, alin 1, lit. n din OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului arderea miriștilor și a vegetației uscate se poate face doar în situații speciale, cu acordul Agenției pentru Protecția Mediului și cu informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență, dacă pe acel teren a fost identificată o boală, confirmată de Direcția Fitosanitară.

Conform ordinului nr. 605/579 din 5 septembrie 2008 pentru aprobarea Dispozițiilor generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea miriști, vegetației uscate și resturilor vegetale, arderea miriștii ori a vegetației uscate este interzisă fără obținerea în prealabil a permisului de lucru cu foc, de la primărie, fără a asigura supravegherea, fără a lua măsuri de împiedicare a propagării focului la vecinătăți, în condiții de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea adăposturilor de animale sau depozitelor de furaje, ceea ce conduce la propagarea focului la gospodării și anexele acestora.

În conformitate cu art. 1, alin. 3, lit. r și s, din H.G.R. nr. 537 din 6 iunie 2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, constituie contravenție și se pedepsește cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți; amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiții și la distanțe care favorizează propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți.

 

 

Lasă un comentariu