NICI PE NOI, MUREȘENII, NU NE OCOLEȘTE CORUPȚIA ÎN DOMENIUL IMOBILIAR

Distribuie pe:

Pentru a-mi susține acest titlu de articol îl voi cita pe dl Nicușor Dan, primarul municipiului București, care, încă din anul 2015, a tras un semnal de alarmă susținând public, că:

“Corupția din domeniul imobiliar este generalizată”

După învestirea în funcția de primar general, dl Nicușor Dan a descoperit abuzuri grave în aprobarea unor PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale) în București, motiv pentru care a cerut suspendarea lor pentru o perioadă de doi ani:

“În ele este apogeul golăniei care a dominat urbanismul din București. Există funcționari care au colaborat cu această rețea de influență (în domeniul proiectelor imobiliare - n.r.) dintotdeauna și pe care nu trebuie foarte mult că să-i dai afară, trebuie doar să vezi că au emis niște autorizații ilegale, în mod sistematic” a declarat Nicușor Dan.

Pornind de la afirmația lansată în anul 2015, de actualul primar al capitalei, am analizat situația urbanismului de la noi din județ, încă de acum doi ani, când am cerut public demiterea dlui Șipoș Răzvan, arhitectul-șef al județului Mureș, lucru care s-a întâmplat după câteva luni, dovedindu-se astfel că abuzurile sesizate de mine s-au confirmat.

Am constatat că dl Dan are dreptate, corupția din domeniul imobiliar este generalizată, și că la noi situația este identică cu cea din capitală.

În anul 2019, am experimentat pe propria piele sistemul birocratic în care se obține un PUZ la noi în județ.

Când ești nevoit să obții un plan urbanistic de detaliu sau zonal, necesar pentru obținerea unei autorizații de construire ori pentru parcelarea unui teren, primul pas pe care ești îndrumat să-l faci de către topografi e să găsești un arhitect care să aibă relații la Primăria X și la Comisia de avizare din Consiliul Județean Y.

Corupția din administrația publică face ca o serie de arhitecți să fie specializați în această “nișă de piață”, adresată acelor clienți grăbiți care doresc să depășească orice obstacole, cu orice preț. Adesea, singura calitate reală a proiectelor realizate de acești arhitecți este relația lor cu persoane îndoielnice din administrație funcționează.

La noi în județ sunt câțiva arhitecți descurcăreți, trecuți de mult de vârsta pensionării, care au ajuns să instituie un fel de monopol pe piața elaborării planurilor de urbanism.

Ce este mai grav e că tot ei fac parte și din Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a Județului Mureș. Ei își aprobă proiectele între ei. Nu înțeleg cum de nu se autosesizează instituțiile abilitate. Aici avem de-a face cu incompatibilități și conflict de interese.

Comuna Corunca a fost distrusă ireversibil, prin proiecte urbanistice elaborate și aprobate “pe genunchi” de acești arhitecți influenți care au pus stăpânire, la propriu, pe urbanismul județului Mureș, servind, astfel, interesele rechinilor imobiliari, majoritatea dintre ei fără scrupule, în detrimentul cetățenilor onești.

Acești câțiva urbaniști, “unși” cu puterea de a aproba cele mai nesimțite proiecte imobiliare, chiar și cele care revoltă o întreagă comunitate, au elaborat aproape toate PUZ-urile din Corunca. Pentru că doar ei au puterea de a “unge”, își permit să ceară sume exorbitante pentru câteva planșe pentru a căror întocmire nici măcar nu ies pe teren.

Ei doar aplică câteva desene pe planșele întocmite de topografi. Mai atașează un memoriu tehnic, tras la indigo după altele, cu mici modificări, și gata, plătești între 3.500 și 12.000 euro, de cinci ori mai mult decât plătești pentru lucrarea topografică aferentă lucrării, care implică o muncă mult mai laborioasă. Un lucru demn de luat în seamă, moneda de calcul folosită de urbaniști este doar euro, cu unic submultiplu 500. Tarifele practicate în județul Mureș, pentru elaborarea planurilor de urbanism, le depășesc pe cele din București, chiar și pe cele din Ungaria ori Austria.

Sunt o mulțime de tineri proiectanți, cu specializare în urbanism, care ar putea elabora planuri urbanistice, mult mai bune și mai ancorate la realitate decât cele întocmite de acești “dinozauri” care nu mai lasă loc și pentru alții. Tinerii nu au voie să profeseze, deoarece au nevoie de evaluări pe care trebuie să le semneze acești oportuniști pensionari.

O concurență pe piața urbanismului ar da un plus de calitate, seriozitate și, mai cu seamă, prețuri decente.

Solicit o mai mare implicare a autorităților județene în acest domeniu atât de important pentru societate. E cazul să fie stârpită corupția din urbanism, pentru că a devenit insuportabilă pentru cetățeni.

Lasă un comentariu