SIGURANȚĂ ȘI ÎNCREDERE SAU POVEȘTI FANTASMAGORICE CU UNIFORME

Distribuie pe:

Mulți au salarii nesimțite, au sporuri care fac să roșească cuvântul rușine și se pensionează la vârsta de 40 de ani. Constatăm cu mâhnire că există categoria respectivă, în rândul cărora există atâtea uscături cărora cu greu le poți spune om. Polițiști care habar nu au cum se intervine la o răpire sau la o tâlhărie, Doamne ferește, la o răpire de minore. Polițiști, mafioți în uniformă, care torturează cetățeni, dacă li se atrage atenția că încalcă legea, polițiști care nu știu să protejeze femei urmărite și apoi ucise de cei pe care i-au denunțat. Bat persoane cu handicap, ca să aibă un caz rezolvat de furt și să obțină avansarea, care vine cât mai repede, la un an sau doi, că viața e scurtă și pensia e virtute. Alți polițiști, făcuți repede după un an de școală, că oricum nu are rost să le ceri mai mult, mai au pretenții și de intelectual, care își cumpără diplome de doctor sau care plagiază cu indigoul știința altora, ca să nu mai spunem de mafia permiselor de circulație sau de frontieră, că și polițistul e om, o știm de la Caragiale: famelie mare...

Siguranță și încredere de la urmașii milițienilor, da? Există și oameni care fac cinste uniformei de polițist, dar ei nu fac obiectul acestor rânduri. Ce poți să ceri sau să te aștepți de la un ins cu 12 clase, trimis să păzească mașina șefului. De la un ins controlat de mafiile din primării, care primește cadouri din bugetul local și e condus de pensionari din SRI, Armată sau alte instituții de triști și colonei? Ce poate să ofere cetățeanului, contribuabilului care îi plătește, salariu și sporuri, un asemenea individ cu pregătire infimă?

Nu generalizăm că toți în uniformă sunt la fel sau că sunt demni toți de dispreț, doar arătăm nenorocirile umane produse de alte nenorociri umane, care, probabil, nu ar fi acceptate vreodată în sistemul privat, dar pentru care statul e mamă bună și prea darnică.

Au trecut 31 de ani de la Revoluție, reforma pentru cei din uniforme și bugetari întârzie sau e făcută parțial și cu milă. Oamenii aceștia au încă facilități pe care alții nici nu le visează, un loc de muncă stabil, criterii laxe la angajare, posibilitatea de angajare de rude. Cine să îndrăznească să se pună cu profitorii sistemului comunist și apoi capitalist, dar bazat pe tarele comunismului? Unde ați văzut ultima oară un jandarm? În afară de transport valori pentru firme private sau plimbat 5 minute până la școli, cu agenții private care iau sute de mii de euro anual. Unde ați văzut pe stradă polițist, nu doar la marșuri ale minorităților, mitinguri sau la stat în intersecții ca să ajute coloane oficiale cu burtoși de la București?

Ce nebun a stabilit că poliția cu 12 clase trebuie să fie fix 1 la sută din populația localității? Nu mai există loc pentru necalificații de la privat sau în alte ramuri? Le inventăm loc de muncă, ca bugetar și ca slugă a primarului, și numim asta capitalism?

 

Lasă un comentariu