SORGUL, O POSIBILĂ ALTERNATIVĂ LA CULTURA PORUMBULUI

Distribuie pe:

Sorgul este a 5-a cea mai cultivată cereală din lume, după porumb, grâu, orez și orz. Fiind o cultură în plină expansiune, datorită consumului redus de apă, cu multe utilizări în hrana animalelor, dar și a omului, în condițiile actuale de schimbări climatice reprezintă o alternativă la cultura porumbului. În plus, permite fermierilor să obțină o producție sigură la hectar, oferind diversificarea rotației culturilor, iar pentru crescătorii de animale este un mijloc sigur de aprovizionare cu furaje. În ultimii ani, se regăsește și în hrana oamenilor, sub diferite forme, boabe sau făină. În Uniunea Europeană este utilizat, pe scară largă, în creșterea păsărilor și a peștilor. În Ungaria, 90 la sută din sorgul pentru boabe este utilizat în hrănirea animalelor. Bogat în fier, zinc, calciu, vitamina B9, cunoscut pentru calitățile antioxidante, este folosit pentru obținerea de sorg expandat, fulgi, lapte și paste, făină, griș, bere tradițională fără gluten. Mai nou Whiskey-ul și votca încep să fie fabricate din sorg.

Cu o tulpină bogată în zaharuri, este utilizat și în producția de bioenergie, bioetanol, biogaz, mase plastice.

Pentru a veni în sprijinul fermierilor mureșeni, la Stațiunea de Cercetare și Producție Zootehnică din Sângeorgiu de Mureș, de șase ani, se fac cercetări privind tehnologia culturii de sorg și folosirea sub formă de siloz în hrana taurinelor. Rezultatele cercetărilor sunt de-a dreptul spectaculoase, mai ales că ing. Iustina Lobonțiu - decanul cercetătorilor mureșeni în agricultură, și drd. ing. Ana Maria Covrig au perfectat o tehnologie pentru cultura sorgului, în condiții de secetă, tehnologie ce poate fi pusă la dispoziția fermierilor interesați.

Dr. ing. academician Ioan Oroian, cercetător gradul 1, directorul stațiunii, a coordonat o temă de cercetare privind folosirea silozului de sorg în hrana taurinelor. După 6 ani de testări, rezultatele au fost încurajatoare. Domnia sa ne-a declarat: “Din analizele noastre a rezultat că sorgul are o valoare proteică la fel de bună ca și porumbul și conține mai multă metionină, un aminoacid important. Cercetările din câmp au scos în evidență rezistența la secetă, nepretențios la sol. Fără să-i jignim pe compatrioții noști dedați la furturi din câmp, sorgul nu este tentant pentru hoți, cel puțin deocamdată, fiind recoltat mecanizat. Rromii ocolesc cultura de sorg… Noi am obținut o producție de 6.000 -7.000 kg/ha, cu investiții mult mai mici decât la porumb. Consider că în condițiile actuale de modificări climatice, cu perioade de secetă prelungită în lunile iunie, iulie, august, sorgul reprezintă o alternativă la cultura porumbului.

Lasă un comentariu