DEZVOLTĂM ORAȘUL

Distribuie pe:

Avem nevoie de un buget eficient pentru a lansa investiții! Scopul nostru este de a începe dezvoltarea Târgu-Mureșului, acest lucru fiind posibil doar cu un buget eficient. În momentul de față, propunerea bugetară este susținută de UDMR și PNL. Decizia finală, însă, trebuie luată de către Consiliul orașului. Pentru ziua de vineri, 16 aprilie, am convocat o ședință extraordinară a Consiliului Local, iar odată ce bugetul este adoptat, putem începe să dezvoltăm orașul. (Soós Zoltán, Primarul Municipiului Târgu-Mureș)

În acest an, construcția bugetului, așa cum a fost gândită, se axează pe absorbția FONDURILOR EUROPENE, pe investiții în EDUCAȚIE și în INFRASTRUCTURĂ și, nu în ultimul rând ,pe CREȘTEREA CALITĂȚII VIEȚII.

Bugetul de investiții propus pentru anul 2021 este de 142 milioane lei și include creditele de angajament. Executivul are în plan ca, până la încheierea anului, să facă recepția următoarelor proiecte, acestea fiind deja în derulare sau în diferite stadii de implementare:

- Lucrări de creștere a performanțelor energetice ale blocurilor (lucrări de reabilitare termică) pentru 24 de blocuri de locuințe. Buget total în valoare de 24,5 milioane lei;

- Achiziția de noi autobuze electrice și diesel - 20 de bucăți;

- Achiziția de echipamente și utilaje pentru salubritatea stradală - proiect nou;

- Tehnologia în ajutorul târgumureșenilor - Soluții digitale inteligente pentru îmbunătățirea relației cetățeanului cu administrația locală, prin: Eficientizarea timpului de răspuns la probleme; Transparență în luarea deciziilor; Accesibilitate; Semafoare inteligente;

- Construirea centurilor ocolitoare (prelungire strada Insulei - inel 1 ocolitor = 1,9 milioane lei);

- Str. Gheorghe Doja - legătura cu Autostrada Transilvaniei A3 + insulei tronson 2 inel ocolitor = 1,9 milioane lei;

- Supralărgire Calea Sighișoarei (tronson între str. Viile Dealul Mic și prelungire în direcția DN13) = 2,3 milioane lei;

- Stații de încărcare autovehicule electrice și /sau autobuze electrice: 2,5 milioane lei.

- Reconversia funcțională și/sau reutilizarea unor terenuri și suprafețe abandonate și neutilizate din interiorul Municipiului (Complex de tineret și sport în cartierul Tudor; Weekend 2) = 14,5 milioane lei;

- Transformarea străzilor din zonă cu circulație pietonală intensă - zona Clinicilor în trasee mai prietenoase față de pietoni și bicicliști = 13,8 milioane lei (1.500 m pistă biciclete; 1.900 m traseu alei pietonale; mobilier urban; plantare arbori etc.)

- Reamenajarea infrastructurii pe coridorul deservit de transportul public local zona vest-centru a Municipiului = 31,8 milioane lei (2.000 mp piste de biciclete; 14.000 mp spațiu pietonal; 2,1 mp spații verzi în aliniament; 200 arbori/arbuști etc.)

Proiecte cu finanțare europeană, depuse și aflate în evaluare:

- Infrastructură rutieră: coridor cartier Tudor Vladimirescu - Cartier 22 Decembrie 1989 = 2,5 milioane lei (TVA inclus) / contribuție Municipiu 2%.

Proiectul își propune să promoveze mobilitatea, reducerea emisiilor de CO2 provenit din transportul public, creșterea numărului de călători care utilizează transportul public, creșterea numărului de utilizatori care aleg mijloacele alternative de transport mai puțin poluante (biciclete/pietonal); Se vor construi puncte de bike-sharing pe traseul propus, inclusiv achiziționarea de biciclete/biciclete electrice/trotinete electrice și amenajarea zonei centrale a municipiului Târgu-Mureș;

- Sistem de management al traficului în Municipiu = 31,2 milioane lei (buget propriu 6,1 milioane lei; 3,3 milioane buget de Stat; 21,7 fonduri UE)

Proiectul prevede implementarea unui sistem inteligent al managementului de trafic în municipiul Târgu-Mureș, în care sunt incluse 40 de intersecții amplasate pe arterele principale de circulație.

- Achiziție de tablete școlare și alte echipamente necesare desfășurării activității didactice online în municipiul Târgu-Mureș. Buget: 30,1 milioane lei.

Proiectul prevede achiziția de echipamente mobile IT pentru un număr de 11.362 de elevi din învățământul preuniversitar de stat, din 22 de unități școlare din municipiul Târgu-Mureș, și pentru 1.239 de profesori;

Începem să investim în PARCĂRI SUPRAETAJATE

Executivul Municipiului Târgu-Mureș își propune să rezolve, începând din acest an, problema parcărilor atât în zona centrală, cât și în cartiere.

Astfel, în proiectul de buget propus, sunt prevăzute pregătirea studiilor de fezabilitate pentru două locații, în vederea construirii parcărilor publice, cu regim înălțime (S+P+2E), în centrul orașului, în proximitatea fostului Hotel Parc - Centru și zona din spatele Teatrului Național Târgu-Mureș. Prin acest proiect, circulația în zona 0 va fi degrevată, se va putea realiza reconversia spațiilor, aerul va fi mai curat, iar aleile destinate pietonilor vor fi mult mai ample.

Totodată, Executivul a introdus în buget pregătirea studiilor de fezabilitate pentru construirea unor parcări supraetajate, cu regim de înălțime (S+P+2E), și în cartierul Tudor, pe străzile Aleea Hațeg, Armoniei, Viitorului, precum și zona Unității de Jandarmerie.

 

 

Lasă un comentariu