VA REACȚIONA ȘI ROMÂNIA LA ADRESA MIȘCĂRILOR DE TRUPE RUSEȘTI DE LA GRANIȚA CU UCRAINA?

Distribuie pe:

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

CAMERA DEPUTAȚILOR

ÎNTREBARE

Adresată: Domnului Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Apărării Naționale

De către: Deputat Dumitrița GLIGA

Circumscripția electorală nr. 28, Mureș

Data: 14.04.2021

Obiectul întrebării: Va reacționa și România la adresa mișcărilor de trupe rusești de la granița cu Ucraina?

Domnule ministru,

Conform informațiilor publice, la finalul săptămânii trecute au avut loc mișcări de trupe rusești la granița cu Ucraina și în peninsula Crimeea anexată. În acest context, președintele american Joe Biden a reacționat, afirmând “sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în fața agresiunii Rusiei care continuă în Donbas și în Crimeea.” Mai mult, secretarul de stat american, Antony Blinken, a avertizat că vor exista consecințe în caz de agresiune rusă în Ucraina, exprimând ferm îngrijorarea SUA cu privire la mișcările trupelor rusești la frontiera ucraineană.

Având în vedere că reprezentanții Kremlin-ului nu au negat aceste acuzații, ci doar au subliniat că trupele rusești nu reprezintă o amenințare pentru nimeni, acuzând, la rândul lor, Kievul, de provocări menite să înrăutățească situația de pe front, mai multe state membre ale UE au susținut deja, public, atât poziția SUA, cât și pe cea a membrilor Alianței Nord-Atlantice care, conform unui oficial al NATO, citat de agenția de presă Reuters, împărtășesc preocupările referitoare la activitățile militare ruse de amploare, efectuate în interiorul și în jurul Ucrainei.

Față de cele de mai sus, vin și vă întreb, domnule ministru:

- Având în vedere trecutul istoric al României și proximitatea față de eventualele zone de conflict, care este poziționarea oficială și explicită a țării noastre în raport cu aceste evenimente?

- Care sunt măsurile pe care trebuie să le adoptăm, în mod oficial, în calitate de stat membru al NATO, în eventualitatea escaladării conflictului de la granița ruso-ucraineană?

Solicit răspuns scris.

Lasă un comentariu