UN PACIENT DIN TREI SUFERĂ DE PROBLEME PSIHIATRICE SAU NEUROLOGICE ULTERIOARE

Distribuie pe:

O treime dintre persoanele care s-au vindecat după ce au fost infectate cu noul coronavirus au fost diagnosticate cu tulburări neurologice sau psihiatrice în primele șase luni după contaminare, potrivit celui mai amplu studiu realizat până în prezent asupra bilanțului problemelor de sănătate mintală al foștilor bolnavi de COVID-19, informează AFP.

Anxietatea (17%) și tulburările de dispoziție (14%) au fost diagnosticate cel mai frecvent, afirmă autorii acestui studiu, publicat miercuri în revista de specialitate The Lancet Psychiatry.

Incidența afecțiunilor neurologice, precum hemoragiile cerebrale (0,6%), accidentele vasculare cerebrale (AVC - 2,1%) și demența (0,7%), a fost global mai scăzută, dar riscul a fost în general mai ridicat în rândul pacienților care au avut forme grave de COVID-19.

Deși riscul la nivel individual pentru cele mai multe dintre aceste tulburări neurologice și psihiatrice este mic, efectul său poate fi “considerabil” pentru sistemele de sănătate din cauza amplorii pandemiei, a declarat Paul Harrison, profesor la Universitatea Oxford din Marea Britanie, principalul autor al studiului. Cu atât mai mult cu cât multe dintre aceste afecțiuni sunt “cronice”, a argumentat el, pledând pentru înzestrarea sistemelor de sănătate cu resurse “pentru a face față nevoilor”. (AGERPRES)

 

Lasă un comentariu