A ÎNCEPUT PLOAIA DE STELE CĂZĂTOARE...

Distribuie pe:

Din 15 aprilie 2021, românii au șansa să fie martorii unui fenomen astronomic spectaculos, o ploaie de stele căzătoare, numite Lyride.

Potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, în mod normal, oamenii pot vedea, într-o noapte, cam 5 - 6 stele căzătoare pe oră, însă atunci când Pământul trece pe unde este “praf de stele”, resturi de la comete și de la asteroizi, pot fi observate cam

15 - 20 de stele căzătoare pe oră, așa cum se întâmplă și în cazul Lyridelor.

Curentul de meteori Lyride a început în 15 aprilie, dar în cursul nopții de 23 - 24 aprilie va fi atins maximul. Lyridele reprezintă resturi din coada cometei C/1861 G1 (botezată și “Thatcher”), iar praful din coada ei va arde în atmosfera Pământului.

Pentru a putea vedea meteorii, nu este nevoie de instrumente astronomice, ci doar să privim spre cer, așezați comod, timp de minim o oră, între miezul nopții și răsăritul Soarelui. Nu trebuie să privim într-o direcție anume, pentru că meteorii pot apărea din orice direcție.

Este de preferat ca observațiile să se facă din afara orașelor mari sau de la marginea lor, pentru că iluminatul public face ca majoritatea meteorilor să devină invizibili cu ochiul liber.

Lumina Lunii nu va dăuna observațiilor, pentru că Luna se va afla aproape de apus după miezul nopții și va coborî mult pe cer până la răsăritul Soarelui. Cel mai bine este să observăm cerul după miezul nopții, până dimineața, și să alegem o zonă de cer pe care să o privim continuu. (L.P.)

Lasă un comentariu