AFLAT ÎN ROMÂNIA, GENERALUL BEN HODGES AFIRMĂ: DOAR O ÎNTĂRIRE A LEGĂTURILOR DINTRE SUA ȘI UNIUNEA EUROPEANĂ POT DESCURAJA AGRESIVITATEA RUSIEI (I)

Distribuie pe:

Ben Hodges, 63 de ani, cu o bogată experiență militară, lucrează în prezent pentru Centrul de Analiză pentru Politică Europeană (CEPA) și a fost în România unde a vorbit despre situația complicată din Ucraina.

General în retragere, expert în studii strategice, Ben Hodges consideră că niște relații mult mai strânse între SUA și Uniunea Europeană reprezintă soluția pentru descurajarea Rusiei.

Principalele declarații:

*În sfârșit, acordăm o atenție mai mare și trimitem semnale clare Rusiei despre ceea ce nu este acceptabil”.

*Cred că Franța și Germania ar trebui să facă mult mai mult pentru a pune presiune pe Kremlin”.

*Administrația SUA va folosi toate instrumentele disponibile, înăsprind sancțiunile pentru a acorda un sprijin sporit Ucrainei”.

*Dacă sancțiunile provoacă suferințe unora dintre oligarhi, există posibilitatea ca aceștia să se întoarcă împotriva lui Putin și cred că aceasta e o parte a strategiei”.

*Pe termen lung, obiectivul lui Putin este cel de izolare a Ucrainei de Marea Neagră”.

*E nevoie și de o implicare americană pentru a-i determina pe aliații noștri europeni să reacționeze la narațiunile false și la acțiunile ilegale ale Kremlinului”.

*China, cu siguranță, profită de ceea ce face Rusia în Occident”.

- Rusia a adus în jur de 80.000 de soldați la granița cu Ucraina. E posibil să asistăm la o invazie de genul celei din Georgia, din vara anului 2008?

- Cred că trebuie să urmărim cu atenție tot ce se întâmplă, tot ceea ce face Kremlinul. Nu am reușit asta în 2008, în Georgia.

Atunci, invazia ne-a luat pe toți prin surprindere. În afară de asta, am fost surprinși, din nou, și în 2014, când a avut loc o altă invazie, cea din Peninsula Crimeea.

Sper din tot sufletul să nu fim surprinși din nou. Ceea ce s-a schimbat din 2014 și până acum e că mai toate statele au aflat de tactica unui regim criminal, recunosc agresiunea și violența acestuia asupra dreptului internațional.

Din păcate, Germania și Franța nu fac mare lucru în această privință. Ar trebui să controleze zona și să reacționeze. De asemenea, propria mea țară nu a făcut mare lucru în această privință, nici în timpul administrației Trump, dar nici în timpul administrației Obama nu s-a făcut suficient.

Cred că, în sfârșit, acordăm o atenție mai mare și trimitem semnale clare Rusiei despre ceea ce nu este acceptabil.

- Care sunt schimbările față de 2014 în ce privește strategia NATO și a forțelor armate americane?

- Cred că NATO are o capacitate mare, dezvoltată și solidă pe întregul flanc estic, începând din Estonia, până la România și Marea Neagră. Se desfășoară multe misiuni de poliție aeriană, există forțe ale armatei americane terestre și aeriene pe teritoriul României.

Această prezență a crescut, de-a lungul timpului, semnificativ, deși nu suficient și, de asemenea, NATO și-a dezvoltat capacitatea de apărare în mod semnificativ aici, în România, dar și în Polonia.

- De asemenea, există solicitări de asistență și trupe din partea statelor baltice...

- Desigur, și cei din statele baltice vor să aibă soldați americani acolo. Vor să aibă și alți aliați acolo, dar, în același timp, și-au asumat și multe responsabilități pentru a fi parte a descurajării amenințării rusești.

Cred că mulți dintre noi înțelegem mult mai bine astăzi cum funcționează dezinformarea rusă. E prezentă, dar cred că suntem mult mai conștienți de ea și știm să ne apărăm mult mai bine.

- Noile sancțiuni decise de președintele Joe Biden vor crește tensiunile în estul Ucrainei sau au rolul de a arăta că noua administrație americană ia în serios amenințările Moscovei și reacționează?

- Se poate observa ușor ce face Rusia în Ucraina astăzi. Nu este un lucru nou, ci o continuare a ceea ce a început în 2014 și continuă și acum. Soldații ucraineni sunt uciși în fiecare săptămână, chiar dacă există o încetare a focului.

Cred că Franța și Germania ar trebui să facă mult mai mult pentru a pune presiune pe Kremlin. Au făcut-o într-o prea mică măsură. Cred că SUA trebuie să crească presiunea asupra Kremlinului pentru a-i cere să-și respecte obligațiile internaționale, pentru a fi tras la răspundere.

Administrația SUA va folosi toate instrumentele disponibile, înăsprind sancțiunile pentru a acorda un sprijin sporit Ucrainei. Trebuie să facem asta împreună cu toți aliații noștri, pentru că nu doar SUA e afectată de acțiunile Rusiei, ci cu toții suntem.

Cred că sancțiunile care au fost ridicate la un grad superior reprezintă un pas important, dar nu cred că este suficient. Sancțiunile au rolul de a întârzia acțiunile Rusiei, de a o pedepsi într-un fel. Vom vedea, desigur, cum vor funcționa. Aceste sancțiuni se pot extinde dacă este necesar, dar înainte trebuie să vedem ce efect au.

- Se observă că aceste sancțiuni s-au concentrat semnificativ și pe Evgeny Prigozhin, unul dintre miliardarii care-l susțin pe Putin și care e implicat în campaniile de dezinformare și atacurile cibernetice. Cum poate fi interpretată această abordare?

- Evgheni Prigozhin, cel mai apropiat asociat al lui Putin, este căutat de FBI, fiind acuzat de conspirație pentru fraudarea SUA - Sursa: FBI.gov

Ei bine, cred că este o idee grozavă, pentru că vreau să arăt că motivul pentru care președintele Putin rămâne la putere nu are nicio legătură cu votul popular. Are legătură cu sprijinul unui număr mic de oligarhi care controlează totul.

Dacă sancțiunile provoacă suferințe unora dintre oligarhi, există posibilitatea ca aceștia să se întoarcă împotriva lui Putin și cred că aceasta e o parte a strategiei, dar cred că o suferință reală o reprezintă și sancțiunile economice. Scopul acestora e clar, acela de a preveni un conflict militar. Nu vrem conflict. Nu vrem să vedem pe nimeni ucis, iar acest conflict, Rusia l-ar putea opri astăzi dacă încetează orice activitate ilegală. Cred că principalul scop al sancțiunilor este acela de a-l determina pe Vladimir Putin să respecte legile internaționale și să detensioneze situația creată.

- Ce vrea Vladimir Putin să obțină din punct de vedere strategic și militar prin această concentrare de trupe la granița cu Ucraina?

- O simplă schimbare de perspectivă și se observă cum Marea Neagră a devenit un punct strategic vital pentru Putin și planurile sale de creștere a influenței globale

Există trei tipuri de rezultate strategice pe care Putin vrea să le obțină în urma acestei operațiuni.

* Dorește să se asigure că Ucraina nu poate deveni niciodată parte a UE sau NATO. Deci, destabilizarea țării și ocuparea ilegală de teritorii, toate acestea sunt concepute pentru a se asigura că Ucraina nu poate adera la Uniunea Europeană sau la NATO.

* Vrea să mențină bazele militare din Peninsula Crimeea, deoarece are nevoie de asta pentru a sprijini regimul Assad din Siria, de exemplu, sau pentru a provoca tulburări în Balcani și în Caucazul de Sud sau pentru a putea avea acces la estul Mării Mediterane și Africa. Crimeea este o platformă de lansare  de care Putin are nevoie pentru a-și susține activitatea malignă din zonă. Așa că vrea să se asigure că o păstrează.

* Pe termen lung, obiectivul este cel de izolare a Ucrainei de Marea Neagră. Urmărește să câștige teren, să creeze un culoar terestru pe care să ajungă la Odessa.

Rusia, tocmai a anunțat că a închis Strâmtoarea Kerch (n.a. cea care leagă Marea Azov de Marea Neagră) până în luna octombrie. Aceasta este o nouă încălcare a dreptului internațional.

Rusia a construit podul peste strâmtoare, iar acum a închis-o. Oricine poate vedea că acest gest reprezintă o blocadă a Ucrainei, o încălcare crasă a dreptului internațional.

Acestea sunt cele trei mari obiective urmărite de Putin, iar un altul, pe termen mai lung, este de a crea diviziunea NATO și a Uniunii Europene, de a ridica obstacole între Germania și SUA sau între Europa occidentală și cea de est. Folosește pentru asta dezinformare, corupție și amenințări.

- Ce poate face NATO pentru a combate atacurile cibernetice, propaganda și informațiile false care au rolul de a slăbi alianța?

- În primul rând, stoparea amenințării hibride din partea Rusiei sau a oricui altcuiva începe cu fiecare dintre noi. Trebuie să ne ridicăm la nivelul propriilor noastre standarde. Suntem oameni liberi și trăim într-o democrație liberală. Trebuie să ne ridicăm la nivelul propriilor teme de discuție, astfel încât concetățenii noștri să creadă în puterea instituțiilor noastre. În acest fel, societatea noastră va fi suficient de puternică pentru a rezista dezinformării.

În al doilea rând, avem nevoie de o mass-media responsabilă, activ - agresivă, dar responsabilă, care să semnaleze acțiunile de dezinformare, dar, de asemenea, să stea cu ochii pe guverne și pe afaceri pentru a alerta opinia publică atunci când acestea nu-și îndeplinesc propriile standarde. Cred că asta e o parte foarte importantă a acestui proces.

În al treilea rând, cred că trebuie să ne spunem povestea. Există un motiv pentru care milioane de oameni își riscă viața, în fiecare an, ca să ajungă în Uniunea Europeană sau în SUA. Ei știu că viața aici este mult mai bună. Nu vedem milioane de refugiați care merg spre Rusia. Deci, avem o poveste mai bună de spus, ar trebui s-o spunem, s-o arătăm și să nu credem în basmele care sunt trimise de Kremlin.

- De la fake-news s-a ajuns la atacuri cibernetice care încearcă să intervină în procesul electoral sau provoacă daune economice. Am văzut că acest lucru s-a întâmplat în SUA, dar și în Europa în nenumărate situații. Cum pot fi oprite aceste atacuri?

- Vladimir Putin mizează totul pe cartea forței militare pentru a-și rezolva problemele politice interne, prin șantaj international

Cum spuneam mai devreme, trebuie să ne ridicăm la propriile standarde, cu condiția ca toate națiunile NATO și UE să rămână unite și să respecte ceea ce consideră ele că e important. Apoi se creează un sistem comun de protecție împotriva dezinformării și corupției. Toate țările NATO și UE trebuie să rămână împreună și astfel pot să tragă mult mai ușor Kremlinul la răspundere pentru acțiunile sale.

Trebuie să mărturisesc că locuiesc în Frankfurt. Îmi place să fiu în Germania, ca american, dar sunt foarte dezamăgit de guvernul german. Nu face Kremlinul responsabil pentru narațiunile false și nici pentru atacurile cibernetice pe care le provoacă. Nu face mai nimic. Parisul, de asemenea. Olanda face mai mult, dar și ea e o țară care poate mai mult.

Deci, aici, e nevoie și de o implicare americană pentru a-i determina pe aliații noștri europeni să reacționeze la narațiunile false și la acțiunile ilegale. Este un obiectiv pentru noua administrație a SUA. Cu siguranță, obiectivul pe termen lung și rivalul principal este China. Dar nu putem să alegem între Rusia și China. Trebuie găsite soluții pentru amândouă.

- Sunt unele opinii care spun că Rusia acționează ca un fel de prelungire a Chinei, iar aceasta din urmă profită de daunele făcute de Rusia, Occidentului. Există o coordonare între cele două?

- Nu știu, dar China profită, cu siguranță, de ceea ce face Rusia în Occident. Statele Unite au nevoie de un pilon european puternic, nu de unul slab și fisurat. Așadar, vreau să spun că avem nevoie de aliații europeni pentru a face mai mult. Este vorba de a trage la răspundere Kremlinul, dar și de a ne apăra prosperitatea economică. Statele Unite sunt legate de prosperitatea economică a Europei. E partenerul nostru comercial principal. Și de aici provin și cei mai de încredere aliați ai noștri. Deci, ne pasă de securitate, stabilitate și de prosperitatea din Europa. (Spot Media.ro)

 

(Va urma)

Lasă un comentariu