CARNE DE MIEL CONTROLATĂ SANITAR VETERINAR, SIGURĂ PENTRU CONSUM

Distribuie pe:

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul structurilor de control de la nivel național, desfășoară controalele pentru a preveni apariția de toxiinfecții alimentare și a asigura cetățenilor un comerț civilizat, cu alimente sigure, anunță reprezentanții instituției într-o informare de presă.

* Sacrificarea mieilor se realizează în abatoare autorizate sanitar veterinar, unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată sanitar veterinar, identificate și înregistrate, crescute în ferme, localități și zone unde nu evoluează boli transmisibile.

* Carcasele rezultate, expertizate sanitar veterinar, marcate cu marca de sănătate de formă ovală, se pot comercializa în magazine alimentare, măcelării, piețe agroalimentare, supermarketuri, unități înregistrate sanitar veterinar.

* În perioada 21 aprilie-1 mai 2021, este permisă sacrificarea mieilor și în spații amenajate și autorizate temporar (în care sunt respectate condițiile prevăzute de legislație), spații care pot fi organizate de către autoritățile locale, asociațiile de fermieri etc. Acestea sunt aprobate pentru funcționare temporară, de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) județeană, fiind asigurată supravegherea sanitară veterinară prin medicii veterinari oficiali. Sacrificarea mieilor în astfel de spații se face la solicitarea consumatorului, iar carnea obținută, expertizată sanitar veterinar, marcată cu marca de sănătate rotundă este destinată strict consumatorului final, neputând fi comercializată în unități precum piețe, magazine etc.

* Dacă nu există abatoare autorizate în zonă, pentru a veni în sprijinul fermierilor care doresc să-și valorifice animalele, s-a creat posibilitatea amenajării unui spațiu temporar de sacrificare la nivelul fermelor. DSVSA județeană aprobă funcționarea unui astfel de spațiu, dacă sunt asigurate condiții, astfel încât să fie respectate regulile de igienă, de bunăstare a animalelor și de eliminare a subproduselor nedestinate consumului uman, rezultate în urma sacrificării. De asemenea, trebuie asigurată supravegherea sanitară, prin medicii veterinari oficiali, pentru controlul animalelor și al cărnii. Și în această situație, carnea obținută în urma sacrificării, expertizată sanitar veterinar, este destinată strict consumatorului final și nu poate fi comercializată în piețe, magazine etc.

* Carnea provenită de la mieii sacrificați în gospodărie se va folosi numai pentru consumul familial

ANSVSA recomandă cetățenilor să achiziționeze produse alimentare numai din locuri sau spații autorizate, pentru că există garanția controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Dacă, în timpul controalelor se constată că nu sunt respectate condițiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în funcție de gravitatea abaterilor constatate, inspectorii ANSVSA vor suspenda activitatea unității respective până la remedierea tuturor deficiențelor, vor aplica sancțiuni contravenționale, vor reține oficial produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetățenilor și le vor dirija către unități de neutralizare. (I.S.)

 

Lasă un comentariu