RADIOGRAFII RURALE - COMUNA BAND - APRILIE 2021

Distribuie pe:

Dacă privești din dealul Bandului vezi o imagine cu ogoare lucrate ca la carte, o confirmare că localnicii sunt oameni gospodari. Din păcate, pădurea de salcâmi a fost defrișată, iar în locul ei au rămas tufe de soc și arbuști fără valoare economică. Se spune că vinovați de defrișarea pădurii sunt rromii, obligați, pe timpul iernii, să se aprovizioneze cu lemne de foc. Satele aparținătoare comunei sunt: Band, Drăculea Bandului, Fânațe, Iștan-Tău, Mărășești, Negreni de Câmpie, Oroi, Petea, Țiptelnic, Valea Mare, Valea Rece. Numărul de locuitori este de 6.446: români-2.392, maghiari - 2.161, rromi -1.165 și cetățeni care nu și-au declarat naționalitatea - 238. Pe culte religioase majoritari sunt ortodocși - 2.511 și reformați - 2.369; greco-catolici - 17; romano catolici - 121; culte neoprotestante - 1.161, marea majoritate a rromilor sunt de religie penticostală.

Band, o localitate de o importanță deosebită în Câmpia Transilvaniei, dovadă și târgul săptămânal, unde vin producătorii agricoli din toate satele de pe câmpie, este așezată pe cursul mijlociu al pârului Comlod, la 22 km de Târgu-Mureș și la 26 km de Luduș, fiind legată cu județ și țară printr-o rețea de drumuri asfaltate. Linia CFR îngustă și gara au rămas pustii după “revoluție”. Atestată documentar din anul 1.332, potrivit Registrului cotelor papale din Transilvania, pe raza comunei, în satul Fânațe se află un lac de origine meteoritică în suprafață de 1ha, unic în Europa.

După ce am publicat în ziarul mureșenilor “Cuvântul liber”, mai multe semnale privind unele probleme neplăcute provocate de rromi, zilele trecute am ajuns la Primăria comunei Band să discut cu primarul comuniei, ing. Mircea Radu, despre cum a reușit sau cum reușește să rezolve problemele acestei etnii, pentru a evita un conflict interetnic.

Fiu al satului Petea, ing. Radu Mircea, la 76 de ani, este la al doilea mandat de primar. Cu o experiență managerială de excepție, după absolvirea Facultății de mecanică din Cluj-Napoca s-a întors acasă, unde, timp de 10 ani, a fost directorul fostei SMA, apoi, timp de 17 ani, a condus Trustul SMA Mureș, în calitate de inginer șef, 6 ani director la Direcția Agricolă Mureș, cu șase mandate de consilier județean.

L-am întrebat de ce s-a înhămat la o muncă titanică, la o vârstă când alții se odihnesc după o muncă de o viață în agricultură, mai ales că exploata, cu succes și o fermă proprie, în satul Petea. “Din prea multă dragoste pentru comuna mea, poate ți se par anacronice aceste cuvinte, dar încă mă simt tânăr, în putere și am considerat că trebuie să-mi pun toată experiența și priceperea în slujba comunei. Vreau să-ți mărturisesc că mi-am moștenit mama, cea care, la 102 ani, este lucidă și încă mai muncește în grădina de lângă casă, din Petea. Uneori mă ia la rost dacă nu-mi fac datoria. Bandul a fost o comună puternică din punct de vedere economic, la un moment dat eram locul întâi pe județ  la producția de lapte și cereale. Când am văzut declinul din administrația comunei m-am hotărât să intervin și cel mai bine reușeam să fac ceva prin postura de primar. Românii, ungurii și țiganii m-au ales de două ori. Sper că nu i-am dezamăgit și că nu-i voi dezamăgi. Rromii nu trebuie doar criticați, ci și ajutați. Majoritatea sunt săraci, n-au teren agricol, locuri de muncă. Pe vremuri munceau la gostat, la CAP, acum, prin străinătate, pe unde pot. Așa că am pornit să-i ajut, să le asfaltez străzile, să le asigur apă potabilă la rețea. Poate cea mai importantă lucrare pe care am reușit să o fac este introducerea gazului metan, lucrare în valoare de peste 1,3 milioane de lei…”, mi-a declarat ing. Mircea Radu, la o discuție în biroul primarului.

Am mai aflat că în cei patru ani de mandat și în actualul mandat a finalizat lucrările la impozantul sediu administrativ, cu birouri elegante, dotate cu toată aparatura digitală, sală festivă, grup social. Lucrările și dotările la noul sediu au costat 30 milioane de lei. S-au investit 3,5 milioane de lei în modernizarea și mansardarea liceului tehnologic, asfaltat străzile din Band, 7 km - 5 milioane de lei; asfaltat drumul dintre Band - Fânațe - Pogăceaua 8,3 km - 8 milioane lei; casă festivă, cămin cultural în Țiptelnic - 250 mii lei; stații pentru autobuz, parcări în centrul comunei - toate cu fonduri de la Guvernul României și din partea UE. S-a prelungit rețeaua cu apă potabilă, în total 15 km. S-a schimbat iluminatul public cu leduri și s-a dublat numărul de lămpi, astfel că toată comuna este iluminată pe timpul nopții. S-au achiziționat utilaje prin fonduri europene, un tractor de 110 CP, cu remorcă, vidanjeră de 5 tone. N-a fot uitată nici cinstirea eroilor. Astfel a fost ridicat, în satul Fânațe, un monument în cinstea celor 70 de tineri căzuți la datorie pentru neam și țară, dar care n-au avut parte de o cinstire timp de 60 de ani.

Pentru viitor, primarul Bandului și consilierii locali și-au propus să construiască un cămin cultural în satul Oroi, asfaltarea străzilor din toate satele comunei, construirea unei școli noi în Oroi, introducerea apei potabile în satul Petea, un dispensar uman modern în Band.

Acolo unde primarul vine cu experiență managerială și nu este luat de pe stradă, fără nicio instruire în domeniul administrației, reprezintă o necesitate, o condiție necesară pentru atragerea fondurilor guvernamentale și europene. La Band se confirmă această realitate.

 

Lasă un comentariu