FIZIOTERAPIA PE ÎNȚELESUL TUTUROR

Distribuie pe:

Interviu cu dl doctor Szasz Ioan, medic primar de medicină fizică și de recuperare

Există, în rândul societății românești, o neîncredere privind fizioterapia, recuperarea fiind prescrisă fără ca pacientul să știe sau să i se explice ce înseamnă și, de cele mai multe ori, pacienții renunță pentru că, în fizioterapie, în kinetoterapie, efectele nu se văd și se simt imediat... e nevoie de timp, înțelegere, răbdare și clar dorință de vindecare. Cu multă amabilitate, dl doctor Szasz ne introduce în misterele acestei ramuri ale medicinei.

- Buna ziua dle doctor Szasz. Ne puteți spune câteva cuvinte despre d-voastră, despre drumul parcurs și de ce ați ales această specialitate?

- Sunt la vârsta pensionării, medic primar de medicină fizică și de recuperare. De când mă știu am vrut să devin medic și am reușit. În ceea ce privește specialitatea, nu aș putea afirma că era visul meu, dar printr-un concurs de împrejurări (lipsa informației, introducerea în premieră a stagiaturii într-un spital, stagiul militar, întemeierea unei familii etc.) am obținut prin concurs această specialitate în stațiunea balneară Covasna, cu profil de recuperare cardiovasculară. Datorită profesorilor pe care i-am avut în timpul secundariatului (actualul rezidențiat) am îndrăgit și am învățat bazele acestei specialități. După o carieră lungă plină cu satisfacții, dar și de deziluzii, care au contribuit la acumularea de experiență, care cuprinde Covasna (recuperare cardiovasculară), Târnăveni (recuperare al aparatului locomotor), Mediaș (recuperare de neuropsihiatrie infantilă), Reghin (recuperare neuromotorie adulți), carieră ce cuprinde și două perioade de manager de spital la Spitalul municipal Gh. Marinescu Târnăveni și Spitalul Clinic Județean Mureș, în anul 2014 am pus bazele unui centru de medicină fizică și de recuperare cu bază de tratament în continuă dezvoltare, cu scopul declarat de a oferi servicii medicale de calitate în concordanță cu trendul reprezentat de țări cu tradiție și definitorii în Europa, în folosul pacienților cu dizabilități.

Centrul este situat în Târgu-Mureș, str. Gh. Doja nr. 32, pe o suprafață de cca. 600 mp, cu parcare proprie. Centrul este în relații contractuale cu CAS - MUREȘ, are trei medici specialiști, un personal numeros, tânăr, bine pregătit profesional și aparatură modernă, de calitate și în număr mai mare decăt suficient.

Însuși faptul că denumirea specialității s-a schimbat de nenumerate ori (de la medic de medicina culturii fizice și balneofizioterapie cu care am început, până la cea actuală) împreună cu conținutul și perceperea, denotă un haos total al acestei specialități.

Ce nu știm, ori îl ignorăm (bagatelizăm), ori ne e “frică” de ele. Omul operează cu cunoștințe pe care le posedă și așa apare o percepție eronată legată de această specialitate, de la omul simplu până la medicii speciliști din altă ramură medicală.

- Ce este, de fapt, fizioterapia?

- Pentru o mai bună înțelegere a specialității și beneficiile sale, aș vrea să clarificăm niște noțiuni.

Fizioterapia este o noțiune generală, care se ocupă de acțiunea factorilor fizici naturali sau artificiali asupra organismului și utilizarea lor în scop terapeutic (partea de medicină fizică a recuperării medicale). Factorii fizici sunt un stimul nespecific asupra organismului care induce un răspuns local și general, care este folosit în scop terapeutic. Este, într-un fel, o autovindecare a organismului total diferită de acțiunea, de exemplu, a medicamentelor. Tot așa nu este adevărat că fiecare boală sau afecțiune are nevoie de un anume aparat ca în cazul medicamentelor.

- Fizioterapia cuprinde, în funcție de energia folosită, electroterapia, fototerapia (energia luminoasă), termoterapia, hidroterapia, mecanoterapia care cuprinde ultrasonoterapia, masajul medical și, nu în ultimul rând, kinetoterapia. Deci, kinetoterapia este o parte integrantă a fizioterapiei. Kinetoterapia este mai eficientă în cadrul unui tratament complex de fizioterapie, procedurile pe lângă efectul propriu facilitează, optimizează condițiile pentru kinetoterapie.În definiția mai largă, fizioterapia cuprinde climaterapia, efectul apelor minerale, a nămolului și inhaloterapia balneoterapiei din stațiunile balneare.

În continuare să vedem ce se înțelege prin recuperarea (reabilitarea) medicală, ce înseamnă persoana cu dizabilități, care este rolul și locul fizioterapiei și kinetoterapiei în cadrul procesului complex de recuperare. Recuperarea (reabilitarea) este o activitate țintită care ajută persoanele cu dizabilități fizice sau mintale, congenitale sau dobândite în integrarea/reintegrarea în familie, locul de muncă și societate, în condiții de egalitate cu ceilalți. Recuperarea (reabilitarea) este un ajutor organizat oferit de societate pentru cei cu dizabilitate temporară sau definitivă în vederea reluării locului în societate, cu dizabilitatea totală sau parțială reabilitată.

Vorbim de dizabilitate atunci când corpul nu funcționează adecvat într-unul sau mai multe din funcțiile sale (de mișcare, de gândire și percepție, comportamentală, de relaționare socială) datorită unui defect, afecțiuni sau traumatism, generând limitări și dificultăți în activitățile de zi cu zi și pot îngrădi participarea deplină și efectivă a persoanei în societate, în condiții de egalitate cu ceilalți.

Recuperarea (reabilitarea) medicală este o activitate prin care, cu metodele științei medicale (diagnostic, tratament, prevenție, îngrijire), oferă un ajutor persoanelor cu dizabilități ca prin funcțiile recâștigate în urma procesului de recuperare să se integreze în familie, la locul de muncă și în societate. Fizioterapia este o componentă de tratament medical în cadrul procesului de recuperare care are rolul de evaluare a dizabilității, tratamentul specific cu accent pe dezvoltarea compensatorie a deficienței inclusiv antrenarea compensatorie.

În realitate, fizioterapia este folosită mai ales în afecțiuni ale aparatului locomotor legat de mobilitate articulară și activități legate de acesta, ca prehensiunea indispensabilă în autoîngrijire (îmbrăcare, alimentare) și mersul (deplasarea). Acest fapt nu înseamnă că nu este benefic și în alte afecțiuni ignorate din necunoaștere, atât de pacienți, cât și de specialiști. A nu se uita că fizioterapia nu are efecte secundare (adverse) imediate sau ulterioare.

Deși ar trebui să fie continuarea tratamentului medical sau chirurgical, această colaborare lipsește în majoritatea cazurilor, de multe ori din lipsă de soluții devine un colac de salvare inițiat, din disperare, de pacienți.

- Vă rog, vorbiți-ne despre impactul fizioterapiei asupra organismului uman, importanța recuperării prin fizioterapie, despre rezultatele benefice asupra calității vieții pacientului.

- Pacienților le dau sfatul de a se informa din surse competente și de a apela la tratamentul de recuperare medicală prin fizioterapie datorită beneficiilor pe care le oferă. Pe lângă efectul concret, a nu se uita că în centrele de recuperare se învață o conduită personală legată de dizabilitatea lui și, nu în ultimul rând, socializarea în timpul curei. Să se informeze direct de la specialiști de medicină fizică și de recuperare despre oportunitatea tratamentului (beneficiu, indicații, contraindicații) pentru că așa consider că la această specialitate ne pricepem mai bine decât alții. Am fost întotdeauna invidios pe cei care s-au născut știind, eu a trebuit să învăț și să practic această specialitate.

În ceea ce privește ritmul tratamentelor, este bine să clarificăm unele aspecte. Concepția că este permis de a repeta o cură la minimum 6 luni este greșită. Casa de Asigurări de Sănătate asigură gratuitatea a două cure pe an și nu două la 6 luni. Tratamentul în regim de cură de 10 zile, cu patru proceduri pe zi, produce o schimbare adaptivă a organismului. Pentru a se putea stimula (trata) din nou este nevoie de o perioadă de timp de readaptare, ca organismul să revină la starea inițială pentru a putea stimula (trata) eficient din nou. Această perioadă de readaptare este de 40-50 de zile în cazul tratamentului în ambulatoriul de specialitate. La cure efectuate în stațiuni balneare această readaptare durează 5-6 luni, unde intervin și alți factori, ca regimul de viață schimbat, alimentația, clima, băi, împachetări calde cu nămol, crenoterapia cu apele minerale etc. Probabil de aici vine confuzia.

Și acum câteva boli mai frecvente unde și-a dovedit eficiența. Boli reumatismale degenerative (artroza articulațiilor membre și coloana vertebrală), boli de părți moi (bursite, tendinite, tenosinovite, mai ales la nivelul umărului, sindromul de canal carpian, pinten calcanear etc.) Afecțiunile nervilor, rădăcinilor și plexurilor nervoase (inclusiv hernia de disc operată sau nu), stare după accident vascular cerebral, poliartropatii inflamatorii, stare post leziuni traumatice, stare după intervenții chirurgicale majore, neurochirurgicale, ortopedice etc.

Ca un ultim sfat, apelați cu încredere la fizioterapie în general. Noi, prin serviciile noastre, pe lângă avantajele enumerate mai sus privind condițiile oferite în ceea ce privește spațiul, dotarea cu aparatură specifică, personal, asigurăm o protecție de încredere în condițiile pandemiei (triaj epidemiologic, dezinfecția, echipament de protecție, distanțarea și datorită programării consultației și a terapiei propriu-zise).

- Mulțumesc, dle doctor, pentru sinceritatea și explicațiile pe care ni le-ați oferit.

 

 

Lasă un comentariu