VACCINUL OXFORD-ASTRAZENECA: CE TREBUIE ȘTIUT DESPRE EFECTELE SECUNDARE

Distribuie pe:

Vaxzevria, vaccinul COVID-19 dezvoltat de Universitatea din Oxford și compania farmaceutică AstraZeneca, poate provoca unele efecte secundare - majoritatea ușoare până la moderate, efecte pe care oamenii le resimt, adesea, după orice vaccinare. Cu toate acestea, recent, au apărut unele controverse privind cazuri rare de coagulare a sângelui, legate de acest vaccin.

Conform analizei primare a datelor din faza 3 a studiului, vaccinul are o rată de eficacitate de 76% după ambele doze.

La 29 ianuarie 2021, după recomandarea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Comisia Europeană a acordat vaccinului “autorizație condiționată de introducere pe piață” în Uniunea Europeană, pentru adulții cu vârsta de 18 ani și peste. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis “lista de utilizare de urgență” a vaccinului la data de 15 februarie.

De reținut că vaccinul nu conține virusul SARS-CoV-2 în sine și nu provoacă COVID-19, reiterează cercetătorii.

Efecte secundare frecvente

Conform profilului de siguranță al vaccinului din informațiile despre produs/prospect, cele mai frecvente efecte secundare includ simptome ușoare până la moderate ale uneia sau mai multora dintre următoarele manifestări: dureri de cap (52,6%) * oboseală (53,1%) * dureri musculare sau articulare (44% sau 26,4%) * febră (33,6%) * frisoane (31,9%) * greață (21,9%).

Procentele se bazează pe rapoarte din patru studii clinice cu un total de 23.745 de participanți.

De asemenea, persoanele au raportat frecvent dureri și iritații la locul injectării vaccinului.

În plus, poate apărea o reacție alergică la anumite ingrediente din vaccin. Simptomele unei reacții alergice pot include: urticarie, erupții cutanate, inflamații și simptome respiratorii.

Au existat, de asemenea, câteva cazuri de anafilaxie - o reacție alergică severă, care poate pune viața în pericol. Cu toate acestea, anafilaxia este un eveniment foarte rar.

Potrivit Agenției de reglementare pentru medicamente și produse de sănătate, din 19,5 milioane de doze administrate de Vaxzevria, doar 455 (0,002%) au fost asociate cu o reacție adversă de anafilaxie.

Persoanelor care au manifestat alergii la oricare dintre ingrediente - substanța activă în sine sau orice ingrediente enumerate în “Lista excipienților” din informațiile despre produs li se recomandă să nu primească vaccinul.

Toate efectele secundare enumerate mai sus sunt similare cu cele asociate altor vaccinuri, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), cu referire la vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna.

Controverse privind cheagurile de sânge

La începutul lunii martie 2021, Autoritatea daneză pentru sănătate a suspendat vaccinarea cu Vaxzevria în urma rapoartelor privind cazurile severe de cheaguri de sânge.

EMA a menționat că 30 de cazuri de cheaguri de sânge sau tromboză s-au produs după administrarea Vaxzevria la aproximativ 5 milioane de persoane din Spațiul Economic European, inclusiv un caz fatal în Danemarca.

În special, EMA a observat cazuri de tromboză asociată cu trombocitopenie (număr scăzut de trombocite). De asemenea, a depistat mai multe tipuri de tromboză, inclusiv cazuri neobișnuite de tromboză a sinusului venos cerebral - o apariție rară de cheaguri de sânge în creier.

Comitetul de evaluare a siguranței EMA a conchis, pe 7 aprilie 2021, că cheagurile de sânge neobișnuite, cu trombocite scăzute, ar trebui să fie listate ca efecte secundare foarte rare ale Vaxzevria, sugerând o potențială legătură cauzală.

Cu toate acestea, EMA afirmă că beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile prin prevenirea infecției cu SARS-CoV-2.

Potrivit autorităților medicale britanice (The Medicine and Healthcare Products Regulatory Agency - MHRA), în Regatul Unit au existat 79 de raportări de cazuri de coagulare a sângelui, cu niveluri scăzute de trombocite, la 31 martie. Toate aceste cazuri au apărut după prima administrare a dozei, iar 19 au fost fatale.

Din cele 79 de cazuri, 51 au apărut la femei, iar cele mai multe au avut loc la cei cu vârsta sub 50 de ani. MHRA a observat, totuși, că un număr mai mare de femei decât de bărbați au primit Vaxzevria.

Deși agențiile de reglementare nu au enumerat factori de risc specifici pentru coagularea sângelui, EMA sugerează că incidentele combinate de cheaguri de sânge și numărul scăzut de trombocite din sânge pot fi un tip de răspuns imun.

Agențiile de reglementare recomandă ca persoanele și profesioniștii din domeniul sănătății să fie atenți la simptomele trombozei pentru a asigura detectarea și tratamentul prompt.

Unele simptome legate de evenimente tromboembolice includ: dificultăți de respirație * dureri în piept * umflarea picioarelor * durere abdominală * simptome neurologice, inclusiv dureri de cap și vedere încețoșată * mici pete de sânge sub piele, lângă locul injectării vaccinului

În prezent, 83 de țări au autorizat vaccinările COVID-19 cu AstraZeneca. (sursa - medicalnewstoday.com)

 

Lasă un comentariu