PROF. UNIV. DR. LEONARD AZAMFIREI, SENATOR PSD DE MUREȘ: EXISTĂ VREO EXPLICAȚIE PENTRU CARE BUGETUL DESTINAT AP-ATI A FOST REDUS LA O TREIME?

Distribuie pe:

Stimate domnule prim-ministru,

Stimată doamnă ministru desemnat al Sănătății,

De mai bine de un an, sistemul sanitar românesc se luptă, cu puținele forțe umane și materiale pe care le are la dispoziție, cu pandemia de Coronavirus.

Aflați la capătul puterilor, în fața numărului copleșitor de decese cu care se confruntă zilnic, adeseori sub presiunea și atacurile nedrepte ale celor care se mai îndoiesc încă de efectele virusului SARS-CoV-2, medicii, asistentele și întregul personal de la ATI duc o luptă contra cronometru pentru salvarea de vieți omenești. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 a fost de 12.113 în data de 20 aprilie 2021. Dintre acestea, peste 1.400 sunt internate la ATI.

Aflăm, însă, cu stupoare, din datele provenite de la Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) că, în plină pandemie, când secțiile de ATI sunt pline de pacienți COVID, în stare gravă, și în contextul unui sistem medical aflat la limită, Ministerul Sănătății, sub conducerea fostului ministru Vlad Voiculescu, a decis să reducă cu 65% bugetul pentru finanțarea și implementarea acțiunilor prioritare pentru monitorizarea, tratamentul și îngrijirea pacienților critici din secțiile ATI adulți/copii și terapie intensivă nou-născuți - AP-ATI.

Toate acestea, în condițiile în care anul trecut, la începutul crizei, existau 1.300 de paturi ATI cu ventilatoare, iar azi sunt peste 3.000. Un număr crescut de paturi înseamnă resurse financiare semnificativ crescute pentru îngrijirea unui număr mult mai mare de bolnavi critici, de întreținere a echipamentelor, inclusiv a celor achiziționate în ultima vreme, costuri cu medicamente și materiale specifice, toate acestea fiind destinate bolnavilor critici. Este ușor de înțeles că la nivelul oricărui spital costurile cele mai mari provin din secțiile de ATI.

În asemenea condiții, există vreo explicație pentru care bugetul destinat AP-ATI, în loc să fie dublat, a fost redus la o treime?

Față de cele expuse, solicit să-mi comunicați cum vedeți posibilă funcționarea secțiilor ATI, în plină criză de pandemie, cu un asemenea buget? Mai concret, ce măsuri aveți în vedere pentru punerea la dispoziție a unui buget adecvat, în plin puseu de cazuri în secțiile de ATI? Care este creșterea pe care o aveți în vedere pentru o posibilă rectificare a bugetului destinat acestui program?

Pentru o imagine corectă a situației actuale, vă solicit o informare privitoare la suma totală destinată finanțării anuale a AP-ATI, de la înființarea acestuia până în prezent, inclusiv pentru anul 2021. (Interpelare adresată la 21 aprilie, primului ministru si ministrului Sănătății)

Lasă un comentariu