CONCERT VOCAL-SIMFONIC EXTRAORDINAR PASCAL LA FILARMONICA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Luna aprilie s-a încheiat la Filarmonica Târgu-Mureș cu un concert vocal simfonic - extraordinar Pascal care s-a desfășurat miercuri, 28 aprilie, de la ora 19.

La pupitrul concertului s-a aflat Maestrul Cristian Sandu, unul dintre cei mai talentați artiști ai generației sale, acesta îmbinând în egală măsură repertoriul operistic cu cel sacru sau simfonic. Soliștii acestei seri au fost tânăra violonistă Maria Marica, soprana Trozner Kincso și mezzosoprana Iordache Beatrice. Și-au dat concursul Cristina Laszlo la clavecin, Corul de femei și Orchestra de coarde a Filarmonicii de Stat Târgu- Mureș. Programul a cuprins Concertul pentru vioară și orchestră în la minor BWV1041, de J.S. Bach, respectiv capodopera muzicală Stabat Mater, de G.B. Pergolesi. Concertul s-a desfășurat în parteneriat cu TVR Târgu-Mureș și din nou în fața publicului meloman, în limita a 30% din capacitatea sălii și cu respectarea normele în vigoare.

Născut în 1978, CRISTIAN SANDU a absolvit specializările pedagogie muzicală, muzicologie și a dirijat la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj. Printre îndrumătorii săi s-au numărat Florentin Mihăescu, Victor Dumănescu, Petre Sbârcea. În 2010 a obținut Premiul I la Concursul Internațional de Dirijat “Jeunesses Musicales” București. În prezent conduce cursul de Orchestră și Clasa de operă la Academia de Muzică din Cluj. De asemenea, este dirijor al Orchestrei “Antonin Ciolan” și al Ansamblului de muzică contemporană “Giovanni Musicisti”. În calitate de dirijor invitat, a susținut concerte la filarmonicile din Cluj, Oradea, Satu Mare, Târgu- Mureș, Sibiu, Bacău, Botoșani, și a condus spectacole la Opera Română și Maghiară din Cluj, Operele din Timișoara, Brașov, Constanța, Teatrul Muzical din Galați. În străinătate a dirijat Orchestra Națională a Ucrainei din Kiev, Orchestra Radio din Kiev, Orchestra de Stat “Klassika” din Sankt Petersburg etc. A efectuat turnee în Franța, Elveția, Austria, Germania, Italia, Coreea de Sud, Columbia.

MARIA MARICA s-a născut în 1998, la Cluj, într-o familie de muzicieni. A început studiul viorii la vârsta de 7 ani, la Școala de Muzică “Augustin Bena”, continuând la Colegiul de Muzică “Sigismund Toduță”, iar în prezent este studentă la Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima”, la clasa prof. univ. dr. Nicușor Silaghi și la Hochschule für Musik Saar, Germania, unde studiază cu violonistul David Grimal.

Maria a susținut recitaluri la Cluj, Bistrița, Brașov, Sinaia, Tulcea, Ateneul Român, Sala Radio, Montepulciano (Italia), Bad Endorf, Traunstein, Viersen (Germania), Menlo Atherton (USA). A concertat alături de Filarmonica de Stat “Transilvania”, Orchestra de Cameră Radio București, Filarmonica “Oltenia” Craiova etc, lucrând cu dirijori precum Gabriel Bebeșelea, Theo Wolters, Sabin Păutza, Jozsef Horvath.

Din 2013, Maria este membră și concertmaestru a Orchestrelor Române de Tineret, iar din 2018, membră a Orchestrei Naționale Simfonice a României. Maria este câștigătoare a Concursului “Mozart”, Cluj, ediția din 2015, pentru duo vioară-pian, a premiului II la ediția pentru cvartet de coarde a aceluiași concurs (2018), a premiului II la Concursul de muzică de cameră “Mihail Jora” București (2019). A câștigat, de asemenea, numeroase premii la concursurile de profil din țară, printre care Trofeul “Lira de Aur”, Suceava (2015), și Marele Premiu la Concursul “George Georgescu”, Tulcea (2015). A participat la masterclassuri cu violoniști precum Mihaela Martin, Alexandru Tomescu, Nora Chastain, Leonidas Kavakos, Alexandru Gavrilovici, Ioana și Gabriel Croitoru.

Soprana BEATRICE IORDACHE și-a început studiile muzicale la Liceul de Artă din Târgu-Mureș. În primii ani a studiat flautul, iar în 1997 a terminat secția canto, la clasa profesoarei Sikó Szidónia. De atunci cântă în Corul Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureș. În paralel și-a obținut diploma la Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj, la specializarea canto, sub îndrumarea profesorilor Ion Țibrea, Elena Andrieș, Alexandru Fărcaș și Gheorghe Roșu. Ca solistă a debutat cu lucrarea “Stabat mater”, de Pergolesi. De atunci, publicul a avut prilejul să o audă în capodopere precum “Missa în do minor” și “Exultate, jubilate”, de Mozart, “Gloria”, de Vivaldi, “Magnificat”, de Bach, “Missa în Sol major”, de Schubert etc. Numele ei figurează în viața muzicală a orașului nostru datorită prezenței sale în cadrul diferitelor manifestări culturale, precum Festivalul Silvestri, Festivalul Muzica Sacra.

TROZNER KINCSÕ a absolvit Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, în 2005, la clasa profesorului Gheorge Roșu. În anul 2004 a obținut o bursă la Academia de Muzică “Liszt Ferenc” din Budapesta, la clasa sopranei Pászthy Júlia.

Între anii 2007-2018 a fost membră a corului Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș. A cântat sub bagheta dirijorilor Petre Sbârcea, Alexandros Myrat, Victor Dumănescu. Pe lângă activitatea sa interpretativă, contribuie la educația muzicală a copiilor, din 2006 și până în prezent fiind profesor de canto al Liceului Vocațional de Artă Târgu-Mureș.

Repertoriul său cuprinde o paletă stilistică diversificată, pornind de la lucrări vocal-simfonice, lieduri, arii de operă, ajungând la capodoperele marilor compozitori de operetă.

 

Lasă un comentariu