TIMPUL PETRECUT ÎN SPAȚII ÎNCHISE, MAI IMPORTANT DECÂT DISTANȚAREA

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), citați de descopera.ro, susțin că riscul de a fi expus la noul coronavirus în spații închise este la fel de mare la o distanță de 30 de metri ca la o distanță de 2 metri, chiar și în condițiile în care se poartă mască de protecție!

“În studiul nostru, am dezvoltat o metodă prin care se poate calcula riscul de expunere la coronavirus în spații închise, în funcție de mai mulți factori care pot influența transmiterea, inclusiv timpul petrecut în interior, filtrarea și circularea aerului, imunizarea, tulpinile, masca de protecție și activități precum respirat, mâncat, vorbit sau cântat.

Noi am pus la îndoială recomandarea specialiștilor de a păstra o distanță de minimum 2 metri între persoane, considerând că această distanță nu va fi suficientă când mai multe persoane vor sta în același spațiu închis, pentru o perioadă mai lungă de timp. Această regulă nu aduce beneficii, nici măcar atunci când oamenii poartă măști. Nu are nicio bază reală, pentru că aerul pe care o persoană îl respiră când poartă o mască are tendința de a se ridica și a coborî în altă parte a camerei.

Multe dintre spațiile care au fost închise din cauza pandemiei puteau fi lăsate deschise, dacă se asigura o ventilație corectă. Când spațiul este suficient de mare, când ventilația funcționează foarte bine, putem cerceta cantitatea de timp pe care o petrec oamenii în interior.

Concentrarea pe distanțare a fost greșită încă de la început. Singura justificare a fost bazată pe studiul strănutului și al tusei, unde se insistă la cele mai mici particule care ar putea ajunge pe podea sau pe alte suprafețe. Dar, chiar și aceste date sunt aproximative (pentru că particulele acestea pot fi mai mari sau mai mici) pot ajunge mai departe sau pot sta mai aproape de fiecare persoană.

Distanțarea îți dă un fals sentiment de siguranță, pentru că în spații închise, toată lumea este la fel de expusă. Aerul urmează calea cea mai ușoară. În cazul persoanelor cu mască asta înseamnă că aerul se duce în sus. Aerul expirat este, evident, mai cald decât mediul înconjurător, deci urcă. Acesta este principalul motiv pentru care distanțarea în spații deschise este complet fără sens, mai ales atunci când oamenii poartă mască. Studiul nostru arată că regula celor doi metri distanță este insuficientă pentru a limita transmiterea coronavirusului în spații închise. Trebuie, mai degrabă, să limităm timpul petrecut în spații închise”, concluzionează oamenii de știință americani. (L.P.)

 

 

Lasă un comentariu