SĂPTĂMÂNA MONDIALĂ A IMUNIZĂRII

Distribuie pe:

Muzeul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu-Mureș a demarat, luni, un proiect prin care promovează “Exponatul lunii”, primul obiect de colecție fiind un certificat care atestă vaccinarea împotriva variolei din 1846, acesta fiind și o dedicație specială pentru Săptămâna Mondială a Imunizării.

“Începând cu luna aprilie, Muzeul Universității “George Emil Palade” din Târgu-Mureș vine în întâmpinarea vizitatorilor cu Exponatul lunii, un demers prin care se dorește promovarea obiectelor din colecția muzeului, în concordanță cu evenimentele lunii respective. În contextul în care în perioada 24 - 30 aprilie 2021 marcăm Săptămâna Mondială a Imunizării, primul exponat pe care dorim să vi-l prezentăm este un certificat de vaccinare, eliberat la Sibiu, în anul 1846, parte din colecția alcătuită și îngrijită de Facultatea de Farmacie a Universității. Certificatul atestă vaccinarea împotriva variolei (vărsatul negru), una dintre cele mai devastatoare și letale boli, eradicată abia în anul 1978. Este, de altfel, primul vaccin folosit pentru combaterea unei boli contagioase”, a anunțat UMFST Târgu-Mureș, într-un comunicat de presă. Muzeul UMFST Târgu-Mureș a fost inaugurat la începutul acestui an, pentru a conserva și promova moștenirea academică locală și se află în incinta Cetății Medievale Târgu-Mureș, în Clădirea Manutanței.

Voluntarii, studenți la programul de studii Istorie, vor ghida vizitatorii și le vor prezenta zonele expoziționale.

Săptămâna Mondială a Imunizării, care este marcată în fiecare an în ultima săptămână a lunii aprilie, își propune să promoveze utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de toate vârstele împotriva bolilor.

Imunizarea salvează milioane de vieți în fiecare an și este recunoscută pe scară largă drept una dintre cele mai reușite măsuri de prevenție pentru păstrarea sănătății. Cu toate acestea, în prezent există aproape 20 de milioane de copii în lume care nu primesc vaccinurile de care au nevoie și mulți oameni ratează vaccinurile vitale în timpul adolescenței, maturității și până la vârste înaintate, notează site-ul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Săptămâna Mondială a Imunizării se derulează în perioada 24-30 aprilie, sub sloganul “Vaccines bring us closer” (“Vaccinurile ne aduc mai aproape”). Prin acest slogan, se încurajează o implicare mai mare a populației din întreaga lume, în ceea ce privește imunizarea la nivel global, pentru a promova importanța vaccinării și îmbunătățirea sănătății tuturor oamenilor, pe tot pe parcursul vieții.

“Ca parte a campaniei din 2021, Organizația Mondială a Sănătății, partenerii și persoanele din întreaga lume trebuie să se unească pentru a crește încrederea în vaccinuri, pentru a menține și a spori acceptarea vaccinului, pentru a crește investițiile în vaccinuri, inclusiv în imunizarea de rutină, pentru a elimina barierele de acces. În timp ce lumea întreagă se concentrează asupra unor noi vaccinuri în vederea protejării populației împotriva COVID-19, rămâne nevoia de a se asigura că vaccinările de rutină nu sunt ratate. Mulți copii nu au fost vaccinați în timpul pandemiei globale, lăsându-i în pericolul de a face boli grave, cum ar fi rujeola și poliomielita. Circulația rapidă a dezinformării în jurul subiectului vaccinării se adaugă acestei amenințări”, notează site-ul OMS.

În acest context, campania din acest an are ca scop consolidarea solidarității și a încrederii în vaccinare, ca fiind o soluție care salvează vieți și protejează sănătatea.

De peste 200 de ani, vaccinurile au protejat oamenii împotriva bolilor care le pun viața în pericol. Cu ajutorul lor, putem progresa fără grija unor boli precum variola și poliomielita, care au afectat ome nirea prin pierderea a sute de milioane de vieți. Vaccinurile ajută omenirea să avanseze pe calea către o lume în care putem fi din nou împreună, aducându-ne mai aproape de o lume fără tuberculoză și cancer de col uterin, fără a avea nimeni de suferit din cauza unor boli ale copilăriei, cum ar fi rujeola, menționează sursa amintită.

Investițiile și noile cercetări permit abordări inovatoare pentru dezvoltarea vaccinurilor, care dezvoltă știința imunizării, aducându-ne mai aproape de un viitor mai sigur din punct de vedere al sănătății.

“Prin sloganul Vaccinurile ne aduc mai aproape, Săptămâna Mondială a Imunizării din 2021 (24-30 aprilie) arată modul în care vaccinarea ne leagă de oamenii, de obiectivele și momentele care contează cel mai mult pentru noi, ajutând la îmbunătățirea sănătății tuturor, pe întregul parcurs al vieții. Vaccinurile ne-au adus mai aproape și ne vor apropia din nou”, mai menționează site-ul OMS.

 Sursa amintită atrage atenția asupra faptului că vaccinurile reprezintă un instrument de luptă împotriva COVID-19, precizând că oamenii de știință din întreaga lume colaborează și inovează pentru a face teste, a descoperi tratamente și vaccinuri care să salveze vieți și să pună capăt acestei pandemii. (I.S.)

 

Foto: Certificat care atestă vaccinarea împotriva variolei din 1846 - “exponatul lunii” la Muzeul UMFST

 

Lasă un comentariu