CARE SUNT TENDINȚELE ÎN DOMENIUL IMOBILIAR?

Pe fondul creșterii, în acest an, a prețurilor la gaze naturale, energie electrică, carburanți, ceea ce a influențat direct și scumpirea alimentelor, produselor industriale în general, aceeași soartă o au și materialele de construcție. Urmarea: inflația și cursul de schimb leu/euro au urcat continuu, prima ajungând la aproape 4%, iar un euro la 5 lei la cumpărare din bănci și casele de schimb valutar.

Drept urmare, prețurile de cumpărare a caselor și terenurilor, în primul trimestru din 2021, au urcat cu circa 15%. În schimb, pe segmentul spațiilor comerciale și de birouri, prețurile au tendința ușoară de scădere din cauza restricțiilor impuse de pandemie, conform studiului realizat de RE/MAX România. “Piața imobiliară rămâne una dintre industriile cu cel mai mare dinamism în economie - fiind un vector de dezvoltare principal, mai ales pentru economiile emergente, astfel că perioadele de turbulențe generează mari oportunități în acest domeniu. 2020 a fost un an cu mari schimbări în societate și economie, iar cu toate astea, piața imobiliară s-a dovedit a rămâne stabilă și la fel de dinamică precum în 2019. Despre 2021 credem că va fi un an cu o piață rezidențială în dezvoltare, cu o posibilă ușoară corecție în piața comercială și de birouri, adusă de comprimarea retail-ului stradal și telemuncă, dar cu o creștere a segmentului de terenuri de construcție”, a declarat Răzvan Cuc, președintele RE/MAX România.

Opinia specialiștilor în imobiliare care au participat la studiul RE/MAX, casele vor rămâne în continuare în topul preferințelor rezidențiale ale cumpărătorilor, motiv pentru care majoritatea prevăd o creștere sau cel mult o stagnare a prețurilor pe acest segment de piață. Prețul caselor va crește tot cu 15%. Creștere de 15% se prevede și pentru terenuri, care rămâne o investiție valoroasă și în acest an. Prognoza evidențiază preferințele cumpărătorilor spre zonele mai liniștite, de a se îndepărta de agitația urbană și de a-și construi o casă cu mai mult spațiu personal și verdeață.

În privința apartamentelor, părerile specialiștilor sunt împărțite. Majoritatea susțin că prețul acestora va stagna în acest an, sau chiar va scădea. Însă investitorii în sectorul imobiliar se înmulțesc, construiesc clădiri cu mai multe niveluri, pentru a folosi terenurile cât mai eficient, tendință utilizată și în cazul construirii caselor pe o suprafață de maximum 3 ari (casa și așa-zisa curte sau spațiu verde), ceea ce se întâmplă și în Târgu-Mureș, în ciuda faptului că prețurile sunt mai mari, iar spațiul util al locuinței este mai mic.

În schimb, tendința de scădere a prețurilor cu până la 10% se va înregistra și în cazul spațiilor comerciale/Office și birouri. Această tendință este urmarea mutării afacerilor în mediul online, și de muncă la domiciliul salariatului.

Pandemia a influențat negativ cererea de achiziții în piața imobiliară și a prețurilor pe segmentul chirii la care prețurile, în acest an, vor stagna sau vor scădea cu până la 10%. Provocarea cea mai importantă a fost și este, evident, pandemia COVID-19. Pe de-o parte, restricțiile și distanțarea socială au îngreunat activitatea agențiilor imobiliare, iar pe de altă parte, contextul social a adus cu sine o îngrijorare evidentă legată de scăderea veniturilor, la care se adaugă șomajul crescut și a mutării cursurilor facultăților în mediul virtual - online. Astfel, se simte serios în scăderea prețului la chirii în marile orașe.

Comparativ, în 2019, primul factor care a influențat piața, la mare diferență de restul problemelor, a fost creșterea prețurilor proprietăților, iar în 2018, oscilația indicelui ROBOR, aflat în scădere.

Alte schimbări reprezentative pentru această perioadă lovită puternic de pandemie și de accentuarea crizei financiar-economice, de creșterea șomajului și scăderea veniturilor populației, e greu de prevăzut. Interesant este, totuși, faptul creșterii interesului pentru cumpărarea de case și terenuri, ca investiții sigure, ceea ce determină mărirea prețurilor proprietăților.

Lasă un comentariu