“ORICE AMENINȚARE LA ADRESA ROMÂNIEI ESTE, DE FAPT, O AMENINȚARE LA ADRESA NATO”

Distribuie pe:

Orice amenințare la adresa României este, de fapt, o amenințare la adresa NATO, a afirmat, duminică, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

El s-a referit la recentele tensiuni din regiunea Mării Negre și a subliniat că NATO “este cea mai puternică alianță politico-militară”.

“Faptul că România face parte din această alianță este o garanție pentru securitatea României și a cetățenilor săi, fără niciun fel de dubiu, de aceea am și spus că nu există niciun fel de pericol pentru România și pentru cetățenii ei în cursul acestei crize care a avut loc zilele trecute. Dar trebuie să fim foarte clari aici: orice amenințare la adresa României este, de fapt, o amenințare la adresa NATO și luăm în serios aceste aspecte”, a subliniat șeful diplomației române la Antena 3.

Totodată, el a vorbit și despre un recent mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei la București.

“Am citit în trecere o reacție pe care Ambasada Rusiei a postat-o în aceste zile pe Facebook și am văzut acolo un fel de avertisment, mai mult sau mai puțin voalat, la adresa României, de a nu merge în siajul unor aventuriști militari din conducerea NATO. Cert este că este regretabil faptul că nu se știe încă în cadrul diplomației ruse că, după 17 ani de la momentul aderării României la NATO, România este NATO”, a afirmat Bogdan Aurescu.

El a evidențiat, astfel, că “România este NATO, noi participăm la luarea deciziilor în cadrul NATO, noi nu ne luăm după cineva în cadrul NATO, pentru că noi suntem parte a deciziei din cadrul Alianței Nord-Atlantice, care, în același timp, nu este nimic altceva decât o alianță defensivă”.

 

LA 16 ANI DE LA TRATATUL DE ADERARE A ROMÂNIEI LA UE: “UNII AU SCRIS ISTORIE, ALȚII RATEAZĂ ȘANSE ISTORICE”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că, la 16 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană (UE), actualii politicieni “nu sunt în stare” să trimită Comisiei Europene “un plan coerent” care să respecte cerințele în privința PNRR.

Potrivit liderului social-democrat, prin semnarea tratatului pe 25 aprilie 2005 s-a deschis calea societății românești către “valorile și standardele europene”. În acest context, el face o comparație cu situația actuală, susținând că “unii au scris istorie, alții ratează șanse istorice pentru România”.

“Astăzi se împlinesc 16 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană. Pe 25 aprilie 2005, România a scris istorie la Luxemburg și a deschis calea societății românești către valorile și standardele europene. Din păcate, actualii conducători ai statului român - Iohannis, Cîțu sau Orban, nu au catadicsit să spună un cuvânt despre acest moment esențial din istoria modernă a României. Nu e de mirare. După 16 ani, acești politicieni nu sunt în stare nici măcar să trimită Comisiei Europene un plan coerent care să respecte cerințele europene în privința PNRR. Unii au scris istorie, alții ratează șanse istorice pentru România!”, a scris Ciolacu, duminică, pe Facebook.

Lasă un comentariu