AFLAT ÎN ROMÂNIA, GENERALUL BEN HODGES AFIRMĂ: DOAR O ÎNTĂRIRE A LEGĂTURILOR DINTRE SUA ȘI UNIUNEA EUROPEANĂ POT DESCURAJA AGRESIVITATEA RUSIEI (II)

Distribuie pe:

- Dar din experiența ultimilor patru ani, nu putem spune că am devenit mai puternici...

- Administrația anterioară a pus sub semnul întrebării angajamentul american față de NATO, acest lucru fiind un cadou pentru Kremlin.

Așadar, noua administrație se întoarce pe locul în care America se afla în mod tradițional, lângă aliații noștri europeni. Acum, ceea ce sper, desigur, este că noua administrație va dezvolta și o strategie pentru Marea Neagră.

- În 2016, a fost o dezbatere largă în Uniunea Europeană și în NATO cu privire la dezvoltarea infrastructurii de transporturi pentru a crește mobilitatea trupelor și a armamentului în interiorul alianței ca o măsură de dezvoltare a capacității de reacție și de apărare. Ce s-a mai întâmplat de atunci în acest domeniu?

- Am dezvoltat PESCO, un cadru de cooperare militară la nivel european, iar unul dintre proiectele PESCO este exact mobilitatea militară. Este un program pe care îl oferim pentru cooperare permanentă și cred că există 30 sau 40 de proiecte diferite. Cel de care îmi pasă cel mai mult este mobilitatea militară, iar Olanda este națiunea care s-a implicat cel mai mult în acest proiect.

Toate națiunile lucrează împreună pentru a identifica modul de a obține transferul de trupe cât mai rapid din punctul A în punctul B, folosind poduri, calea ferată, dar pentru a răspunde rapid și la toate provocările legate de capacitate, cele legale și diplomatice.

Avem un program specific pentru a dezvolta acest lucru.

Costă bani, desigur. NATO are nevoie ca infrastructura românească de transport să se îmbunătățească semnificativ. Dar România are, la rândul ei, nevoie să-și dezvolte infrastructura de transport pentru dezvoltarea economică, pentru industrie, pentru turism.

Toată lumea are nevoie de o infrastructură mai bună. Și cred că există o bună oportunitate dacă lucrăm împreună. Autostrada de la Constanța a schimbat regulile jocului, de exemplu. Sau inelul de autostradă din jurul Bucureștiului ar putea face același lucru. Atunci când oamenii au rețele bune de transport, întreprinderile se dezvoltă. Infrastructura e importantă atât pentru dezvoltarea economică, cât și pentru securitate.

- Țara noastră și-a arătat în dese rânduri disponibilitatea de a primi mai mulți militari americani pe teritoriul României în situația în care ar exista o relocare de trupe SUA aflate acum în Germania. Ca fost conducător al Armatei SUA din Europa, considerați că o astfel de operațiune e posibilă, ce implică și cum se ia o astfel de decizie?

- În primul rând, România este un aliat al SUA bun și de încredere. Calitatea femeilor și a bărbaților și colaborarea forțelor noastre s-a văzut foarte clar în experiența noastră comună din Afganistan, precum și din ceea ce se întâmplă acum, în România. A fost foarte generos din partea țării voastre să ne permită să acționăm de la baza militară MK (Mihail Kogălniceanu, Constanța) în cazul unui conflict. Precum și crearea unei baze de antrenament comune cu tot ce înseamnă ea.

Toate acestea sunt importante pentru Statele Unite. Și astfel, România, aliatul nostru, ne permite și nouă să ne dezvoltăm capacitatea de apărare.

În al doilea rând, România este o țară mult mai sigură azi decât era înainte de aderarea la Uniunea Europeană, mai sigură chiar decât era în urmă cu zece ani. SUA investește mulți bani într-o mulțime de capacități din România și, apoi, România investește în modernizarea armatei și în creșterea calității propriilor sale forțe militare.

Toate acestea au transformat România într-un teritoriu pe care Kremlinul nu vrea să-l atace. Desigur, există dezinformare. Desigur, există corupție și încercări de a obține influență, desigur, Kremlinul vrea să creeze probleme. Dar Rusia nu va ataca România, deoarece România a făcut multe pentru a deveni o țară sigură. Rusia nu vrea să atace NATO.

Deci, este important să vedem acum și cât de multe forțe americane vin în România. Nu știu exact, dar am fost foarte fericit să văd decizia despre MQ-9 Reaper, unitatea de la Câmpia Turzii, a fost o evoluție semnificativă a Forțelor Aeriene SUA și ăsta e mare lucru. Aceasta este o capaci-tate reală. Nu știu dacă vor veni și forțe suplimentare.

Administrația anterioară vorbise despre retragerea a 12.000 de militari americani din Germania. Nu cred că se va întâmpla asta. Nu știu dacă Departamentul Apărării mai analizează alte opțiuni.

Cu siguranță, aș dori să văd mai multă prezență a Forțelor Navale și a Forțelor Aeriene aici în regiune. Dar acum, în orice zi, există mai mult de o mie de soldați americani în România și asta e destul de bine. E o capacitate reală. (...)

- Cum ar trebui NATO să acționeze în perioada imediat următoare pentru a descuraja Rusia să-și continue politica de destabilizarea a Europei de Est?

- Ei bine, trebuie să continuăm să fim foarte clari că nu acceptăm recunoașterea activităților ilegale ale Rusiei, nu recunoaștem ocuparea Peninsulei Crimeea, nu recunoaștem ocuparea Transnistriei sau a unei părți din Georgia. Acestea sunt acțiuni inacceptabile. Deci nu este doar simbolism. Este important ca guvernele să acționeze împreună.

A continua să spunem că acest lucru nu este acceptabil înseamnă și că Rusia trebuie să plătească un preț pentru asta până când vor respecta dreptul internațional.

NATO ar trebui să arate foarte clar că există o strategie pentru întreaga regiune a Mării Negre.

România nu este o insulă. Ucraina nu este o insulă, toate sunt legate între ele, sunt conectate și trebuie să fim competitivi în zonă din punct de vedere diplomatic, al informațiilor, din punct de vedere economic și nu doar militar.

Deci, cred că strategia NATO pentru regiune, precum și strategia SUA, este să investim în fiecare țară. Și, bineînțeles, trebuie să reparăm relația cu Turcia, membru NATO încă din anul 1952.

- E destul de dificil pentru că la conducerea Turciei se află un regim autoritar...

- Regimurile se schimbă, geografia nu se schimbă niciodată. Așadar, cred că e nevoie să avem o perspectivă bună pe termen lung pentru a proteja această relație cu Turcia. Tinerii din Turcia trebuie să aibă încredere în Europa și invers.

Cred că dacă ne-am uita pe o hartă a Europei, de obicei, Marea Neagră se află undeva în partea de jos.

Dacă mutăm Marea Neagră în mijlocul hărții, se va schimba perspectiva. Vom înțelege altfel importanța strategică a acestei zone. Trebuie să punem Marea Neagră în mijlocul hărții. (Spot Media.ro)

(Sfârșit)

Lasă un comentariu